Vissza a jövőbe

Van, hogy az életben nem tudni mi hova vezet minket, mintha “vezettetve” lennénk. Vannak témák, emberek akár, amelyek, akik újra és újra felbukkannak az életünkben, hogy minden életkorunkban más és más üzenettel ajándékozzanak meg minket. Útban Norvégia felé tegnap délután a repülőre ülve nem tudtam még miért jövök ide. Tényleg nem értettem. Aztán amint a gép elérte a tengert és utána Dániát elhagyva megláttam a fjordokat, akkor eszembe jutott:) Hogy jó, hogy tanultam sokat róluk, s tőlük. Azt, ahogy a régit, és (kedvező helyzetüknél fogva) az eszméletlenül innovatívat, modernet és újat odacsapják egymás mellé.  Jó látni a jövőt és vinni haza.

20180525_194605

Sok éve 15 évesen egy gimnáziumi csereút alkalmával jártam először Skandináviában. Éppen akkor bontották a berlini falat, szó szerint, ahogy átutaztam busszal NDK-n Dánia felé. Izgalmas idők jártak. Ami akkor lenyűgözött Dániában, a zöld fű, a megújítható energiákért folytatott vad elkötelezettség (Magyarországon még akkor nyoma sem volt ennek), a királyi család, a biciklizés, az, hogy az iskolákban gondolkozni és vitatkozni tanítanak, nem magolni. Hazajöttem, s már akkoriban tizenévesen olvasgattam Ibsent, és néztem Bergman filmeket. Magyarországról így volt elérhető akkoriban Skandinávia.

1990 körül elvetődött Miskolcra egy csapat dán egy buszon (járták Közép-Kelet-Európát), tolmácsuk lettem, és velük tölthettem pár napot, a buszon kiállítás a zöld energiákról,  jó kis propagandát csináltunk a  megújíthatóknak. Ez azért beégett.

20180526_052753

Amikor egyetemista lettem ennek az útnak és a tolmácskodásnak a hatására választottam a skandinavisztika szakot. Dán nyelvre specializálódva. 5 évig kellett gyűrni a dán fonetikát, a dán irodalmat és a nyelvészetet, a skandináv történelmet. Az öt év filológia tanulmányainak talán az volt a legnagyobb hozadéka, hogy már akkor a 90-es évek végén, újabb pár dániai utazás kapcsán megtapasztalhattam ennek a “nordic” régiónak az egyediségét. S, hogy már lassan egy újabb generáció belenőtt ebbe a mentalitásba.

20180526_010303 (1)

A repülőn ültem tegnap és elkezdtem olvasgatni a standard Norwegian Airlines újságot, most 2018-ban. Ahogy lapozgattam, akkor jöttem rá, hogy konkrétan évtizedek teltek el legutóbbi skandináv utam óta. Tudom, hogy 2018 most a jelen, de én mintha a jövőbe érkeztem volna meg most.

Vissza a jövőbe.

De nem csak szimplán a jövőbe, mert ez egy olyan jövő, amelyet minden pillanatban át és áthat a múlt.

20180526_011157

Pár téma az újságból:

  • A világ első hegyi üdülőfaluja 100 “kunyhóval” (amelyek ténylegesen üvegházak) 400 méterre a sípályáktól, szélenergiával, legmodernebb TESLA megoldásokkal.
  • Steinar Jónsson, tengeri só gyártó, aki a természetes hőforrásokat használja a só feldolgozásához (a technológiát már 250 évvel ezelőtt ismerték Norvégiában a fjordokban, kipróbálta, működik)
  • Norvég hegyi hotelek, amelyekben az apartmanok a fa tetejére épülnek, fenntartható energiával
  • “Plogging” (rubbish workout) –  a legújabb edzésforma Skandináviában, vagyis úgy edzel, hogy futsz és közben szeded az eldobált szemetet az utcán (tehát hajolgatsz:)
  • Virtual feast (virtuális lakoma) – olyan headset, amellyel azt szimulálod, hogy eszel, de igazából nem (projectnourished.com), pl. Proust madeleine-jét majszolod a tea mellé. Állítólag teraputák tudják használni, evési rendellenességgel rendelkezőkkel. Vagy gyerekeket jobban rá lehet venni arra ezzel, hogy zöldségeket egyenek.
  • A LEGO, mivel eddig főképp a gyártáshoz fosszilisokat használt, fenntartható cukornádat fog használni.
  • Hajléktalanoknak 3D-nyomtatott ideiglenes otthonok. Amelyek kis “dobozok”, felállíthatóak az utcán és bármikor eltávolíthatók. Ezt tervezik Osloban.
  • Egy finn sztori, amit egy német hölgy álmodott meg: ME TOO sziget. Megvett egy finn szigetet, amelyet csak nők látogathatnak. Egy üdülősziget csak nőknek (SuperShe island)

2018-ban úgy tűnik a skandinávok évtizedekkel, ha nem, száz évvel a világ előtt járnak. És hogy mindezt miért tehetik meg, pl. a norvégok? Mert tényleg tehetős nemzet. Sok forrás van, amit könnyen ezeknek az innovatív eljárásoknak a szolgálatába állíthatnak. Este egy norvég pubban kötöttem ki, ahol volt alkalmam helyiekkel beszélgetni, és a Szilikon-völgyben állítólag, ha kijön egy fejlesztés, először a norvégokon tesztelik le, mert, ha itt bejön, mindenhol bejön. Modernek, befogadóak az újra, innovatívak.

És mindez úgy, hogy nem is olyan régen még a norvégok halásztak és földet műveltek. Persze elzárva a világtól sosem voltak, mert a tengeren hajóztak már a viking kortól és kereskedtek.

Norvégia egyik első aranykora a 13-14 század fordulója volt, amikor Bergenen keresztül a Hamza kereskedelem virágzott. A három ország Norvégia, Dánia és Svédország politikailag többször így vagy úgy kötődött. A kalmár unió felbomlott a három ország között 1520-as években, és Norvégia hosszú időre dán fennhatóság alá került. Norvégia három fő bevételi forrása a fa, majd a rézbányák, a halászat és a hajózás volt. 1814. május 17-én lett Norvégia független nemzet, amikor aláírták a norvég alkotmányt. De még ez után is volt svéd fennhatóság.

20180525_201946 (1)

20180526_011133 (1)

1969-ben megtalálták az Ekofisk olajmezőt, amely a világ egyik legnagyobb olajmezőjének bizonyult. Norvégia minden lakosa lényegében milliomos most, mivel a norvég államnak olyan tartalékai vannak, amely példa nélküli a világon, amelyet nem felélnek, hanem a jövő generációinak és megoldásainak szentelnek. A norvég iskolákban is úgy folyik az oktatás, hogy ez a szemlélet hatja át, tisztelni a hagyományokat, és hajtani az innovációt. Megkérdeztem egy norvég fiatalt, akinek magyar a barátnője és eddig utazgattak a két ország között hol élne, itt vagy ott. A norvég fiú azt válaszolta. Itt, mert itt a jövőnek élhet, és liberális eszmék szerint, és őt arra nevelték, Magyarországon, nem tud így, ott a múlt az irány és az illiberális eszmék. Aztán megkérdeztem a barátnőjét, aki magyar és itt dolgozik Osloban. Ő hol élne. Ő ezt válaszolta, sok minden nincs itt meg Norvégiában, ami után majd fog sóvárogni. De… Itt a jövő meg van alapozva. Bele lehet dőlni a jóba. És ez megnyugtató. Ő itt maradna Norvégiában. A fiúnak van egy lakása (nagyon pici) Osloban és egy hytte-je, a hegyekben. Szolidan élnek. A fiú vidéken született egy kis faluban. De Budapesten tanult két évet a CEU-n. Igy fonódik össze két világlátás… És dől ez a kettejük világa az észak felé…

Tegnap este egy 2-3 órás séta Oslo belvárosában…

A lakás, ahol lakom olyan utcán van aminek, ha elnézünk a végére, nagy tengeri hajóra látunk. A tenger a városkép része. Ahogy építkeznek, hogy követik a természet adottságait. Péntek este, május, és 26-30 fok (ami itt nem sokszor van), mindenki szép ruhában sétál a belvárosban, étteremben ül, vagy a parkokban hever. A városban számtalan építkezés zajlik, sokan költöznek Osloba, kell az új lakás, és sok új irodaépület épül. Szinte minden utcán építkeznek. Minden utcán van valami modern, és valami régi. Az utcai zenészeknek nem készpénzt adnak, hanem utalják a pénzt. Tehát nincs kalap, csak az alkalmazás neve szerepel egy táblán, hogy oda utalj. Norvégia az első ország lesz valószínű, ahol eltűnik a készpénz. A Teslák…. A telivirággal parkok. A királyi palota előtti orgonaillat (itt most virágzik az orgona). Itt vannak, akik leugranak a villamosról Osloban munka után és felugranak a hajójukra, és hazamennek a szigetre, ahol laknak – említette az itt élő barátnőm. Más világ.

Olyan érzés most itt Osloban, mintha beléptünk volna a Vízöntő korba.

Hogy az mi. Arról még írok később, ha visszaérek a jelenbe….

11 Replies to “Vissza a jövőbe”

  1. Pingback: Lagom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s