Szellem a palackból

Tudtátok, hogy az internetnek is van születési képlete?

(Los Angeles, USA, 1969.09.02. 10:00 am)

Minap lomtalanítottam, és kezembe került egy doboz teli régi levelekkel, képeslapokkal, egy sok éven át padlásról padlásra vándorló. A múlt egy darabja. Eltöltöttem pár órát olvasgatással, és arra a következtetésre jutottam, megváltozott a világ. És leginkább egy dolognak, az internetnek köszönhetően.

20180722_070025

Tollal írtunk, papírra… Volt olyan levelezőlap, amit telis-teleírtunk (GDPR akkor még nem volt), adatainkat, hangulatainkat, élményeinket közszemlére tettük (postán dolgozni egy élmény lehetett). Egy-két, vagy akár több napba is beletelt, hogy a levél eljusson A-ból B-be… Aztán, amikor a nagymamánk azt írja gyöngybetűivel a képeslapra, hogy ne gondoljátok, hogy Hévízen vagyok, itthon üldögélek a fotelban, csak ilyen képeslap volt a postán. Irtunk és írtunk. Hisz akkor még szinte telefon sem volt.

 

Érdekesnek találtam, az internet születésénél jelenlévő kutatóval, Leonard Kleinrock-kal (aki egyébként mint sok tehetséges mérnök, Ikrek jegyben született)  folytatott interjút (link itt).  Hiszen, amikor 1969. szeptember 2-án a UCLA-n (University of California of Los Angeles) kollégáival összekapcsolta az egyetem host számítógépét az első routerrel, egyáltalán nem volt senki képben mit fog ez majd okozni világszinten. (Egy hónappal később októberben, a Stanford Research Institute számítógépével összekötve született meg az első kommunikáció két számítógép között.) Kleinrock akkor úgy vélte, az internet olyan láthatatlan valami lesz, mint az elektromosság,  mindenki rákapcsolódhat majd, de ennyi. Nem gondolta, hogy társadalmi szinten bármi változást okoz majd.

Werner Herzog dokumentumfilmjének trailerében, az első kockákon Kleinrock is látható: itt.

1969.09.02. Az első routerrel összekötött számítógép

1969.10.29. Két külön helyszínen levő számítógép között átment egy üzenet

1971: Az első email

1983.01.01. ARPANET megszületése

1989 március: Tim Berners-Lee feltalálta a World Wide Webet

1993. április 22. Mosaic az első, web browser

Azokban az időkben, amikor létrejött, meséli Kleinrock, minden felhasználót ismertek, a kölcsönös bizalomra épülve teremtették meg a “világhálót”, ahol minden megosztható, ami másoknak is hasznos. Mint egy kommuna:)

Tehát volt a szép békeidő, a kommuna, aztán Kleinrock szerint, 1988 után, amikor az első ún. worm megjelent a neten, szabadult ki a szellem a palackból, innentől számos árnyoldala ütközött ki az internetnek: nagyon káros tartalmak is megjelentek, személyes adatokat kezdtek lopni, cyber-támadások gyakoriak lettek, a csalások, megjelent a “botnet”, amellyel távolról tudják a számítógépet irányítani.

képletGondoltam belenézek az internet születési képletébe, mi indokolja azt, ennyire nem tudták felmérni akkor, milyen hatása lesz. És miért lett olyan az internet, amilyen.

Ami rögtön szembeötlő, hogy a Neptun az 1. házban van. A személyiség házban, mint tudjuk, ahol a Neptun trónol, ott homályt teremt, bizonytalanságot, ködöt okoz. Amikor kiötlötték nem véletlen senki nem tudta mi ez, és mi lehet későbbiekben. Belőhetetlen volt, milyen lesz a “személyisége”. És szerintem még ma is az.

Mercury-painting

A Napja az internetnek Szűz. Mint tudjuk a Szűz  jegy jellemzője a rend, rendszer, rendszerezés, gyakorlatiasság, beilleszkedés, alkalmazkodás, pontosság. Uralkodó bolygója a Merkúr, a hírvivő. Manapság már szinte senki nem vesz papíralapú újságokat, csak rákattint az internetre és minden hírhez, információhoz hozzájut, egy pillanat alatt elküld egy emailt, stb. Tehát arra született az internet, hogy összekapcsolja az embereket, megkönnyítse a kommunikációt, modern kori Merkúr. A Szűz egyik nagy tehetsége, hogy embereknek érthető módon lehozza a tudást, átformálja, hogy akár a tömegeknek is érthető legyen.

Az aszcendense Skorpió. A Skorpió a kutatás, nagy szellemi átalakító, mélyreható változásokat előhívó, a nagy transzformátor lényegében. Gyökereiben és teljesen észrevétlenül átalakító, régi mintákat leromboló, újat felépítő. A Plutó erős, merész, végletes minőségeivel, és a Mars szívósságával mindenhová beszivárgott az internet, nagyon mélyre is, a pszichénkbe lényegében, pszichikai változásokat is okozva, mind egyéni, mind kollektív szinten.

Kleinrock szerint napjainkra megszűnt az a szó, hogy “magánszféra” (privacy), hiszen szinte mindenhol kamerák vannak, ha bankkártyával fizetünk, beazonosítanak, ha telefon van nálunk belokalizálnak, szerinte, akkor tudunk leszakadni erről, csak abban az esetben, ha elmegyünk az óceánhoz:), felkapjuk a fürdőruhánkat és beugrunk a habokba. Bár, mondja, csak abban az esetben van ez így, ha nincsen egy “sonar” a közelben, mert, ha van a víz alatt hanghullámokkal látó szerkezet, akkor sajnos ott is lekövethetőek leszünk.

Az internet Marsa Nyilasban van, az jó tüzes energia, ha beindul, megállíthatatlan.

Van egy Jupiter-Merkúr-Uránusz együttállása (a géniusz, a technológia-kommunikáció-, annak szabadon áramlása, annak folyamatos áradása, a tudás átadása, a keresés-kutatás, a jövőbe-innovációba, információ szabad áramlásába vetett hit) nehéz fényszögben van a külvilág, kapcsolatok házában honoló Szaturnusszal (gondok lehetnek a külvilágban és emberi kapcsolatokban). Ha  Jupiter Uránusz együtt áll, az azt is jelenti, hogy semmiféle korlátot nem visel a szülött, gyorsan tanul, nagyon lelkes, megállíthatatlan, akár társadalmi reformokat is generálhat, vagy akár a bevett, fennálló  rend (establishment) ellen is mehet. Ez az együttállás a 8-as házas Holddal is negatív fényszögben van, a tudatalattinkban is erős gubancokat okozhat.

Az internetnek Szűz Plutója van, amiről azt kell tudni, hogy kritikus nagyon, annyira, hogy akár szét is cincálhat. Ott van a képletben, hogy mennyire vonzó az internet, ellenállhatatlan, ha csak fentről nézzük. Az, hogy milyen távlatokat nyitott meg és miket fog még (9-es házas Vénusz Oroszlánban negatív fényszöggel az aszcendensre), és hogy orrunknál tud minket vezetni.

Bika Holdjával táplál, jóllakat, de a Hold szembenállása a Neptunnal jelzi, hogy ez csalóka.

Ami a legérdekesebb, az, a karmikus feladata az internetnek, a Halak felszállóval: lényegében eltérve a rendszerelméletű előző karma Szűz földies jellegétől felvinni mindent univerzális síkra,  növelni az egységet, áramlani és áramoltatni, egységélményt okozni. Negatív fényszögben az anyag házában levő Marssal, látható, hogy földi síkon ez a karmikus feladat botladozik, annak energetikájában valami nem stimmel.

Érdekes vitatéma lenne, hogy be tudja-e tölteni az internet a karmikus feladatát, vagy pont ellene megy.

Forrás

 

2 Replies to “Szellem a palackból”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s