Elfogadás = szabadság? Úgy vélem, igen…

Vízöntőben jár a Nap, uránuszi friss energia járja át február első napjait. Vízöntőben a Hold is, az Újhold. Az Uránuszt a francia forradalom korában fedezték fel. Nem véletlen, hogy a bolygó képviseli a szabadság, testvériség, egyenlőség hármasát is. A napokban sokat merengtem a szabadság kérdésein.

Hogy a szabadság mennyire összefonódik az elfogadás fogalmával. Azzal, amit a jelenleg Nyilasban járó Jupiter tanít nekünk. Tanítja: hogy elfogadjuk önmagunkat, a másikat, a szükségszerűt, a Rendet.

Hogy mennyi energia szabadulna fel itt Magyarországon, ha nem arra figyelnénk, hogy ki hogy más, ki mennyire lóg ki, ki mit csinál másképp. Vallom, mindenki más életfeladattal született le. Gondoljuk el, nincs két egyforma születési képlet. Hogyan is várhatnánk, hogy a másik azt tegye, amit mi tennénk, hogy úgy érezzen, ahogy mi érzünk, hogy olyan életfelfogása legyen, amilyen a miénk, úgy nézzen ki, mint mi, úgy éljen, ahogy mi.

Sok éve volt alkalmam Dániában élni. Megfigyelni, hogy ők hogyan csinálják. Akkor jöttem rá, hogy egy társadalomban csak akkor tud kibomlani a szabadság, ha alapvetően elfogadásban élnek egymással az emberek. Hiszem, hogy a dánok annyira emlegetett ‘boldogság’-ának nagy része abból ered, hogy nem ítélnek meg, s ezáltal ők sem ítéltetnek. Tolerancia-empátia-szolidaritás… Energiájuk 50%-a abból ered, hogy gyakorolták az ‘élni és élni hagyni elvét’. S erre tudták felépíteni a fenti hármast aztán.

Pár éve, amikor gyermekeim még aprócskák voltak, számtalan esetben tapasztalhattam, hogy igenis azzal a képességgel születünk, hogy empatikusak vagyunk, toleránsak és szolidárisak. Ha megjelent környezetükben egy olyan, aki ‘más’ volt, gyermekeim csak egyet láttak, hogy ’ember’.

Jó lenne, ha Nyilas jegyű népként ebben fejlődni tudnánk. Nagyot. Hatalmas energia szabadulna fel ugyanis. Felszabadulnának azok is, akik eddig ítélkeztek, s azok is, akiket megítéltek. Gondoljuk csak el…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s