Márciusi asztrológiai előrejelzés

Ez az év szép lesz. Az eddig általunk talán észre sem vett kicsiny dolgok nagyobb  jelentőséget kaphatnak, s amit eddig annyira fontosnak véltünk, eltörpülhet új élményeink miatt. A Bikába lépő Uránusz lassan átalakítja az anyaghoz való viszonyunkat, másképp keressük majd a harmóniát. A Nyilasban járó Jupiter segít, hogy ne veszítsük el a kapcsolódásainkba és önmagunkba vetett hitet. A benső harmónia, az egyensúly, s a munkálkodás, a fegyelem éve is a Bakban lassan együttálló Szaturnusznak és Plútónak köszönhetően. Aki figyel, annak egy csodás harmonizáló évben lehet része.

De most nézzük a márciust, ami ennek az évnek oly fontos része, hisz évszakot is váltunk.

Március első napja a Halakban járó Nap és a Mars közötti kedvező fényszöggel indul. A Nap az erőnk, a vitalitás bennünk, a ‘fényünk’, az egónk, amely, ha Marssal jó fényszögben, erősebbnek, lendületesebbnek, motiváltabbnak érezhetjük magunkat. Kitűnő alkalom arra, hogy fizikai tevékenységbe, sportba csatornázzuk energiáinkat, kerti munkákba, vagy bármely új projektet előkészítsünk, mert ‘harciasabbak’ lehetünk, kitartóbbak, eláradhat bennünk a szokottnál erősebben a saját magunkból fakadó optimizmus, mintha energiáink megsokszorozódnának. Erre nagy szükségünk is van a lassan múló január és a ‘ha kell, fél lábbal is kibírom’ február után. Sokan vagyunk úgy, hogy a kevés napfény és a hideg miatt neki se indultunk… Március első pillanataiban viszont nemcsak a kinti enyhe tavaszi levegő, de a bolygók is azon vannak, nyugodtan nyújtsuk ki elgémberedett végtagjainkat. Mozogjunk, cselekedjünk, passzívból váltsunk át kicsit aktívabba. A Mars Bikában lesz, ami azért nem egy mindent elsöprő Kos energia, de mégis egy erőteljes, földies, nyers lelkesedést válthat ki belőlünk, főleg szövetkezve a Nappal.

Azért ne feledjük, a Nap még Halakban, még korántsem értünk el a március végén Kosba átváltó tavaszt kirobbantó érzetekhez. Még adjunk magunknak időt. A Halak jegy az asztrológiában a 12-es házat uralja, amely az elvonulást, a befelé figyelést, a csendet, a meditatív hangulatokat is magában hordozza. Ráadásul a Neptun, amely a Halak uralkodó bolygója egzakt együttállásba kerül a Nappal március első hetében (március 6). A fent említett marsikus erőinket kicsit tompíthatja majd ez az állás, de ilyenkor már nehéz nem kinyílni a tavaszi illatokra és enyhülésre. Úgyhogy, nyíljunk csak bátran.

Március 6-ától a Merkúr hátráló mozgásba kezd, a Merkúr is Halakban. A Merkúr évente háromszor vált át direkt mozgásból hátrálóba. Ebben a vizes jelben így hátrálva, okosabb, hogy, ha neki is indulunk új vállalásoknak, inkább az előkészítő lépéseket tegyük meg. Hagyjuk a megvalósítást április elejére, amikor majd már direkt mozgásba vált a kommunikációért, gondolkodásmódunkért, közlekedésért felelős Merkúr. Figyeljünk az utakon. A Merkúr e hónapban kétszer is együttáll majd a Neptunnal, ezzel a tisztánlátást gyengítheti bennünk. Valamint a Jupiterrel is nehéz fényszögbe kerül, egészen pontosan március 15-én, ami azért nekünk itt Magyarországon egy fontos dátum. A Jupiterrel nehéz fényszögben levő Merkúr, valami olyasmit hordoz, hogy ott a Jupiter optimizmusa, és az isteni rendbe vetett hitünk, s ott van az, amit kint látunk (aminek köze sincs ehhez a rendhez), ez a két minőség kellő feszültséget teremthet, s kicsapódhat a külvilágban, mondjuk az utcákon (is). Ezen a Napon a Mars Szaturnusz pozitív fényszög-kapcsolata viszont segít majd, hogy az energiák azért kontroll alatt maradjanak.

Nézzük a Holdat, márciusban Újhold március 6-án lesz, Halakban. Az Újhold azért érdekes, ugye, mert ilyenkor van a Hold legtávolabb a Földtől, s így a materiális, földi megkötöttséget magunk mögött hagyva, kicsit elszállhatunk, tervezhetünk másképp, máshogy, realitástól akár elrugaszkodva. Ez az Újhold ráadásul azért lesz erősebb, mert a Neptunnal együtt fog állni a Hold mindeközben: a transzcendens,  a misztikus, az ösztönök, az egység megélése, neptuni témák szőhetik át ezt a holdállást.

Pont ekkor, március 6-án lép át az Uránusz Kosból Bikába. Már volt itt tavaly, aztán újra Kosba lépett, na, most (ld. korábbi posztom: Uránusz Bikában) 2026-ig ebben a jegyben lesz. Nagy lecke az emberiségnek, nagy lecke egyéni szinten is. A kapaszkodót ne az anyagban keresd, hanem az érzelmi biztonságodban. Látjuk magunk körül, hogy a fogyasztói társadalomnak, még, ha nem is akarjuk észrevenni, vége. Bezárul az anyag körülöttünk, de ez pont azért,  hogy nyíljon bennünk, s a világban a lelkiség, a lélek.

Az Uránusz lesz nehéz fényszögben e hónapban is Vénusszal. Igy indul a hónap. Nem hagynak minket fentről. Folytatódik a nagy teszt. Hogyan tudunk úgy kapcsolódni, hogy mi is, a másik is szabad legyen. Hogyan tudjuk úgy értékrendünket megálmodni, hogy az anyag ne kössön. És itt a mélyen bennünk levő belső szabadságunkról van szó. A Vízöntő-korszak küszöbén ez állandó téma. Mi a szabadság a ma emberének? A szabadság témája mellett ott az is, hogy az a szabadság, ami arra dolgozik, hogy ne korlátozzon minket senki, ez abba is belefuthat, hogy bezárkózás, elszigetelődés, magány lehet a végeredmény.  Az bizonyosan szabadság? Újra kell fogalmazni magunkban a szabadság fogalmát. Az Uránuszban járó Bika ebben segítségünkre lesz az elkövetkező években.

Márciusban a Vénusz és Mars közti nehéz fényszög okozhat fejtörést nekünk párkapcsolati szinten még. Munkálkodjunk tovább. A férfi-női kapcsolódások új dimenziói alakulnak ki ezekben az években. (ld. korábbi írásom a Vízöntő-korszakról). Nézzük meg, mi hogyan szeretnénk megélni a kapcsolódást a másik nemmel. Vénusz március 2-án átlép Vízöntőbe. A Vízöntő energia hangsúlyozza az egyén individualitását, szabadságát, hogy, ha kapcsolódunk, az legyen levegős, legyen izgalmas, kísérletező, önzetlen. Legyen méltó.

Rilke 100 évvel ezelőtti gondolatai szépen leírják: “… ez az emberibb szerelem, (amely végtelenül tapintatosan és finoman, jól és tisztán fog lebonyolódni a kötésben és oldásban egyaránt) hasonlatos lesz ahhoz a szeretethez, amelyben fáradságos munkával előkészítve két magány határolja, óvja és köszönti egymást.” (R. M. Rilke: Levelek egy ifjú költőhöz)

A március 20-án Mérlegben kiteljesedő Telihold rávilágíthat egyensúlytalanságokra a kapcsolódásainkban, vagy arra, hol vagyunk, mi magunk, még diszharmóniában.

Jupiter továbbra is saját jegyében a Nyilasban, ez nagyon klassz. Hitet adó, hitben minket megtartó energia. Neptunnal nehéz fényszögben már viszont egy ideje, s most a Nappal is kvadrátba kerül majd márciusban. Ahol úgymond ‘vetítünk’, illúziókat ringatunk, ott arcunkba csaphat a realitás. De március végén kioldódik egy-két hétre a Neptunnal való negatív fényszög. S emelkedett érzést hozhat a mindennapi megéléseinkbe.

Mindeközben a másik két sorsbolygó még mindig Bakban és egyre egzaktabb együttállás felé araszolnak, a Plutó és a Szaturnusz, ez erős. Egyrészt egyéni szinten, ahol éppen ér minket a képletünkben, adott életterületen, a kontroll, manipuláció témái, a szabályok a fegyelem. Odakint kollektív szinten a korlátozás, a sorompók, a falak, a prés, a korrupció, a hatalom, a manipuláció, a félelmek, …. s az isteni törvények, szabályok, rend a másik oldalon. Ezek dolgoznak majd bennünk s odakint is egyre. A bőrünkön fogjuk érezni. Egyre élesebb helyzetek és megélések globális szinten főleg. Hogy aztán majd a Jupiter is társuljon ehhez a két bolygóhoz 2020. januárjában, és rákoppintson az orrunkra. Hogy ismerjük fel, mi a rend.

Számomra valami ilyesmi….

“Oszd a szeretetet, bárhová mész… ügyelj rá, hogy mindenki jobb érzésekkel és boldogabban távozzék tőled, mint ahogyan jött.”

– Teréz anya

És március 21-én Kosba lép a Nap, indul a tavasz, megújul a szerelem, a test… Kibomlik a természet,  kibújik a télből a lélek…

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s