Augusztusi asztrológiai előrejelzés (2019)

Mostanában ritkán írok olyat, hogy, na, most kicsit fellélegezhetünk. De most tényleg. Augusztus első fele hoz kis enyhülést. A július feszes fényszögei után, amikor olyan bolygók, mint a Mars, Merkúr, Vénusz, Hold szembenállásban voltak (hol egyik, hol másik) a két nagy sorsbolygóval (Szaturnusszal és Plutóval), nem volt könnyű, aztán ott a Jupiter-Neptun nehéz fényszöge még mindig az égen: ahol illúziókba ringatjuk magunkat, ott lépten-nyomon orrunkra koppintanak. Valahogy az volt az ember érzése, hogy nem lehet igazán lazítani.

Augusztusban a fenti bolygók továbbhaladnak csendesebb vizekre, bár, tény, ez a hónap sem lesz teljesen tükörsima, inkább azt mondhatnánk,  hogy egy-egy ponton, főképp, ahol ez az év szépen átformált minket, ott érezhetünk majd bizonyos átrendeződést, megnyugvást az életünkben. Ha okosan és belső figyelemmel töltöttük az elmúlt hónapokat, akkor ezt érezni fogjuk.

A hónap nagy eseménye mindenképpen az, hogy a Nyilasban járó Jupiter végre direkt mozgásba vált. Aki tett ez évben azért, amiben hisz, aki küszködött azzal, hogy rájöjjön mi is az ő igazsága, és igyekezett többé-kevésbé beleállni abba, az egy jóval oldottabb, optimistább időszakot élhet meg az elkövetkező hónapban.

Az erős tüzes augusztus eleji energiák a hónap végére majd szép lassan átvezetnek minket a Szűz földies jellegeibe. Hisz több bolygó Szűzben lesz, és az Újhold is ebben a jegyben fogja nyitni az őszt, a szeptembert.

De talán kezdjük azzal, hogy a Felszálló Holdcsomópont, amely egyéni képletünkben is  jelzi karmikus sorsfeladatunkat, és kollektív szinten is szép jelzője annak, még mindig Rákban halad (2018 novembere és 2020 júniusa között). Üzenete: teremts egyensúlyt a benned élő Bak (ambíció, kitartás, célorientáltság, munka) és a benned élő Rák (érzelmek, gondoskodás, törődés, intuíció, befogadás, érzelmek) között. A Rák felszálló kicsit azt is üzeni, tanuljunk meg helyesen gondoskodni magunkról: figyeljük lelkünkre , érzéseinkre (egyéni szinten), globális szinten, nézzük meg, hogyan akarunk ez után gondoskodni magunkról az esetleges új életkörülmények között, a kialakuló új világrendben.

Merthogy a Szaturnusz és Plutó még mindig együtt menetel, összekapaszkodva: a világban zajlik a hatalom és a tömegek viszonyának újraértékelése, a szabadságunk törékeny mivoltának felismerése, a korlátok, a sorompók, a falak kérdése ott, ahol korrupt vagy diktatórikus rezsimek uralják az embereket, régi struktúrák megkérdőjelezése. Érezhetően egyre nagyobb a nyomás.

Egyéni megéléseinkben már február óta préselik ki belőlünk (az, akkor még úgy véltük) kipréselhetetlent. Most pedig már kezdjük felismerni, hogy van az a pont, amikor akár évtizedek óta minket ‘támasztó’ mintákat simán ledobunk. Mert már annyira megszenvedtük, annyiszor végigéltük, annyiszor megjártuk. A két sorsbolygó ritkán áll együtt (legutóbb 1982-ben állt együtt, azelőtt 1942-ben). 2020. januárjában állnak majd egzaktan együtt, de hatásuk egész évben érezhető.

A két bolygó ebben segít, ezt kérdezi: hol vannak még korlátaid?; mersz-e felelősséget vállalni magadért?; hol vannak még félelmeid?; mersz-e változni, változtatni, elengedni?; mersz-e új helyzetekbe állni, mersz-e újjászületni? mersz-e tenni magadért? A Szaturnusz rideg, hűs, korlátozó jellege és a Plutó vulkanikus, mélybeható, transzformáló hatása együtt nagy energia. Egész évben elbíbelődünk a félelmeinkkel, korlátainkkal (kinek éppen melyik életterületén a két bolygó),  jól jön egy kis lazítás most augusztusban. Az tény.

Ha ez év hatásaira ránézünk még egy pillanatra, a Vénusz és a Mars ez évben egyáltalán nem került hátráló mozgásba és nem is fog (majd csak 2020-ban), ez azért fontos, a két bolygó hátrálása mindig erősen érezhető, a Mars tetteinkben vethet minket vissza, a Vénusz párkapcsolati téren boríthat meg dolgokat vagy értékrendünkben, esetleg anyagiak terén. Ilyen jellegű hátráltatás ez évben nincs. Relatíve termékeny, számtalan új lehetőséget nyújtó évet taposunk.

Persze jelenleg is, most a hónap elején még éppen 4 bolygó van hátráló mozgásban, a Plutó, Szaturnusz, Neptun és Jupiter (ill. a Felszálló Holdcsomópont). Folyik a revízió azért rendesen, amikor egy bolygó hátrál, tesztelni kezd minket, hol tartunk, amíg nem indul el előre, addig állandóan kérdez, nem enged minket tovább. Ilyenkor ez lehet az érzésünk, hogy nap mint nap újabb és újabb lecke elé vagyunk állítva. Nem haladunk. Ez egy kicsit részben enyhül augusztusban.

Augusztus 11-én, ahogy írásom elején jeleztem,  (tényleg a hónap leginkább várt eseménye) a Jupiter direkt mozgásba vált.  Április  óta hátrál. Ilyenkor a Jupiter érintette témákban zajlik az újraértelmezés. Globális szinten, a törvények, szabályozások újraértelmezése, nemzetközi egyezmények felülbírálata, pl. Egyéni szinten, egyértelműen a hitrendszerünk kerül fókuszba. A személyes hiedelmeink újraértelmezése zajlik. Hatalmas felismeréseink lehetnek a ‘hátráltatás’ miatt. Azért áll le pont az energia és lassulunk be (azon az életterületen, ahol a Jupiter áll a képletünkben), hogy nézzünk rá a múltra, a múltbeli megéléseinkre, és addig ne menjünk tovább, míg nem tanulunk belőle. Akár teljes káosz is beállhat ilyenkor az életünkben, pont azért, hogy kibogozzuk, mi miért történik, történt. Minél inkább tükörbe tudunk nézni és őszinték vagyunk magunkhoz, hol billeg még bennünk a mi igazságunk, hol nem képviseljük a saját utunkat, belső igazságunkat, annál nagyobb emelkedést fogunk érezni, ha a bolygó direkt mozgásba vált.

Április környékén itt-ott tényleg leálltak az energiák, első pillanatban nem tudni sokszor mi az üzenet. De aztán kibogozzuk. A retrográd időszakok addig ‘cincálnak’ (és lássuk be ez mind segítség, védelem, áldás, tanítás) amíg el nem jutunk oda, hogy már nem hárítunk, beismerjük, hol tettünk akár magunk ellen, és ez oda vezet, hogy negatív mintát törünk. Egyértelmű, hogy ennek kapcsán felszabadulunk. A jupiteri leckék mindig hatalmas felismerésekkel járnak.

A Jupiter, ha elindul, főleg most saját jegyében Nyilasban, elönthet minket az optimizmus, az általa érintett életterületen tovább tágulhatunk, tanulhatunk, haladhatunk, emelkedhetünk. Fellélegezhetünk. A Jupiter a hála is. És a bölcsesség. Egy-egy ilyen hátráló időszak után mindig eggyel bölcsebben haladhatunk tovább. Érdemes ez évben a jupiteri témákon dolgozni, hisz még decemberig van saját jegyében a Jupiter, 2020 januárjában már átlép majd a Bakba.

Aznap, amikor Jupiter elindul, azért lesz  még egy esemény. Az Uránusz aznap (augusztus 11) hátráló mozgásba kezd. Ahol éppen halad az Uránusz a képletünkben, ott megvilágítja majd és ellenőrzi, hol/hogy nem vagyunk még szabadok. A szabadság tematikája erősen előtérbe kerülhet, hogyan szokott ez, egy hátráló Uránusz esetén, hogy valahogy veszítünk egy időre a szabadságunkból, hogy felismerjük, az mennyire nem fekszik nekünk. Egy Uránusz hátráló mozgás azt is megmutatja, hol fékezzük be magunkat feleslegesen, hol félünk a változástól, hol kapaszkodunk még régi mintákba.

Az Uránusz a hónap folyamán produkál két nehéz fényszöget, egyiket augusztus 2-án, a Vénusszal, értékrendünk terén, anyagiakban, kapcsolódásainkban megmutatkozhatnak, hol vagyunk még ‘függőségben’, hol korlátozzuk magunkat. Egy Vénusz-Uránusz kvadrátnál hirtelen események segítenek. Ezen a napon pl. figyeljünk, hogy ne hirtelenkedjük bele magunkat nagyobb kiadásokba anyagiak terén, vagy nagyobb konfliktusokba esetleg kapcsolódásinkban.

Az Uránusz augusztus 16-án a Merkúrra vet nehéz fényszöget, érdemes ekkor óvatosabban kommunikálni, közlekedni…

Ne feledjük, az Uránusz még mindig Bikában. (2019-2026). Gondoljunk csak bele, az Uránusz a szabadság bolygója, a tudományos fejlődés, az informatika, az innováció, a (radar)hullámok, az információáramlás. Az asztrológiai képlet “rosszfiúja”, aki mindent borít, ami hagyományos és elfogadott. A Bika jegy meglehetősen hagyományos ezzel ellentétben. A föld, az anyag, a pénz, a bankok, az anyagi biztonság, a tulajdon, a birtoklás a témái. A Bikában töltött 7 év nagyon át fogja átrendezni az anyaggal való kapcsolatunkat. S ezzel a valóságunkat. Legutóbb 80 éve, 1934–42 között volt ilyen. Ld. korábbi posztom ebben a témában. 

A szabadság kérdéseit a hónap közepén majd, az augusztus 15-én beálló Vízöntő Telihold is felhozhatja bennünk, hol van szükségünk még több szabadságra…

Ha Hold, akkor Augusztus 1-én, a hónap első napja Újholddal köszönt ránk. Mégpedig Oroszlánban… Az Újhold mindig lelkesít. Főképp ebben a tüzes, optimista, életigenlő jegyben, kifejezetten jól érezhetjük magunkat, teli lehetünk vitalitással, tettvággyal. A napokban a sok ‘munka’ után észrevehetően könnyebben átadhatjuk magunkat a pihenésnek, kényelemnek, örömöknek. Tegyük ezt. Az van, nem csak a Hold, … hanem a Nap, a Vénusz és a Mars is Oroszlánban van. Igy nem csak érzetek szintjén, de tudatosságban, értékrendünkben, akaratunkban, cselekedeteinkben, sőt akár szerelemben is eláradhat bennünk az Oroszlán jegyére oly jellemző tűz, optimizmus, jól-lét. Kényeztessük magunkat.

A Nap tehát éppen Oroszlánban jár. A Nap saját jegyében araszolva mindig abban segít, hogy haladjunk tovább tudatosságban, lehetőleg úgy fejlődjünk, hogy azt ne veszteségek, nagy fájdalmak árán érjük el, hanem úgy, hogy a leckék, amelyeket megélünk, épüljenek be, értsük meg őket, tegyük magunkévá őket és úgy lépjünk tovább. Ha Oroszlánban a Nap, akkor könnyebben kinyílik a szív is, nem véletlen, hogy ilyenkor megyünk leginkább szabadságra, heverészünk legtöbbet a Napon, töltjük magunkat fénnyel, adunk magunknak kicsit több több odafigyelést, komfortot, és másoknak is.

Augusztus 2. hetét szépen megszínezi két tényleg áldásos fényszög egzakttá válása. Ami már igazából augusztus 1-én is érezteti hatását, és aztán augusztus első hétvégéjét is megemeli, majd a rákövetkező napokat. Augusztus 7-én egy Jupiter-Nap trigon, augusztus 8-án egy Vénusz-Jupiter trigon. A Jupiter, ha jó fényszöget vet egy bolygóra, főleg most, ahogy Nyilasban jár, akkor tágít, oda fényt visz be: a Nap, mint saját magunk megélései, teremtés bennünk, a saját fényünk, a Vénusz, mint szerelem, vonzalmaink, értékrendünk, művészet, anyagiak. Érdemes romantikát vinni ezekbe a napokba, vagy kiállításra menni, vagy csak megállni egy pár pillanatra egy csodaszép hegytetőn, vagy venni egy lottószelvényt. Most érezhetően égig emel majd minket ez a szép kapcsolódás odafönt.

A Nap és Vénusz együtt áll Oroszlánban egzaktan augusztus 14-én. De már a hónap első felében nagyon közel egymáshoz. Érdemes a szépnek, az esztétikának, a teremtésnek adni magunkból a hó első felében. Ez lehet egy szép nyaralás, de egy csurig feltöltő kertészkedés is, vagy egy jó könyv, vagy egy baráti társasággal egy klassz este. Amire vágyunk, annak érdemes élni ezekben a napokban.

Nőknek méginkább áldásos ezekben a napokban fényleni, kicsit többet szépítkezni, fodrászhoz menni, kellemes zenét hallgatni, kicsit lebegni abban, akik vagyunk, és ünnepelni, hogy a Nap most megláttatja velünk, hol és hogyan vagyunk még szépek (amit eddig talán észre sem vettünk), és, hogy ezt hogyan érdemes képviselnünk. Az akkoriban beálló Neptun-Plutó szextil is segít, hogy kicsit változzunk akár, finomodjunk, vénuszi témákban.

A Vénusz és a Mars pontos együttállása lesz augusztus 24-én, ez mindig jó kreatív tevékenységekre (Mars: akarat, tetterő; Vénusz: művészet, szépség), ilyenkor még a napi rutin munka is jobban eshet nekünk. Ugyancsak szenvedélyes nap lehet a szerelemben. A Mars a férfi, a Vénusz a nő: ők ölelkeznek össze ezen a napon.

Ugyancsak biztató ebben a hónapban, hogy július 31-én a Merkúr direkt mozgásba váltott. Ha akadoztak ügyeink, ha furcsa helyzetekbe kerültünk kommunikációban, vagy közlekedésben, ez most enyhül. A Merkúr Rákban most, aztán majd átér augusztus 11-én az Oroszlán jegyébe. Majd hónap végén, 29-én a Merkúr is a Szűz jegyben landol, hogy az ősz, na meg az iskola és a munka, már teljes racionalitással és fókusszal indulhasson. Lesz egy Jupiter-Merkúr trigon 21-én, ha valakivel rendezni szeretnél valami olyat, amit eddig nem kommunikáltál ki neki, érdemes ezen a napon, ha beszédet tartanál valahol, tedd ezen a napon, mert, amit mondasz, az hatni fog, hitet ad. Ha írsz, érdemes ezen a napon kiírni magadból jó sokat.

A hónap közepét követően aztán pár bolygó szép lassan átmegy a Szűz jegybe, a hónap első felében tapasztalt fényesség, életöröm, vitalitás, lazaság, átvált egy sokkal fegyelmezettebb struktúrába. A Mars augusztus 18-án, a Vénusz 21-én, a Nap 23-án, a Merkúr 29-én lép át oda. Majd 30-án Újhold köszönt ránk ugyancsak Szűzben. Tényleg jól ki van ez találva, hiszen augusztus 20-a körül tényleg megváltoznak a fények. Beszűrődik a realitás, lassan visszaülünk az irodába, felvesszük a fonalat itt, ott, összeszedjük a nagymamáktól a gyerekeket, rendszert igyekszünk vinni újra a napokba. Lélekben készülünk az őszre. 

Az Uránusz egyébként több bolygóval is szépen kapcsolódik majd egzaktan a hónap utolsó hetében (Vénusz-Uránusz; Mars-Uránusz; Nap-Uránusz; Merkúr-Uránusz trigon). Ennek hatásait már augusztus 20-ától érezhetjük. Szóval, azért a hónap második felében is bővelkedünk a felszabadító fényszögekben. Hiába kerülnek át a fenti bolygók az alázatosabb, konzervatívabb Szűz jegyébe.

Tehát ezt a hónapot úgy érdemes, hogy első felében a jótékony fényszögeknek és a sok tüzes energiának köszönhetően, kicsit fürödjünk a fényben, pihenjünk, töltődjünk. Ha tudunk, lélegezzünk fel, így vagy úgy. Hogy aztán a hónap második felében már leföldelve kicsit, elkezdjük rendbe rakni, amit szükséges. Hisz a Szűz Újhold augusztus 30-án és a már Szűzben járó Nap is majd azt kéri tőlünk: Nézz rá, hol van még benned vagy körülötted rendetlenség; Hol vannak benned esetleg lehetetlen elvárások; hol analizálod túl, ahelyett, hogy pusztán éreznéd. S az érzés nyomán,… tennél.

Szép augusztust.

20190730_074334_0000

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s