Májusi asztrológiai előrejelzés – törékenység, áttetsző napok, opálos helyzetek

A történelem áttetsző, opálos. A forgatókönyvet sosem látjuk, hanem már csak azt, ami megvalósult belőle….

(N. N. Taleb)

A május második hete tömve lesz asztrológiai ‘eseményekkel’. 

Egyszerre kell a földön járnunk, és egyszerre kell elvonatkoztatni mindattól, ami lent, s megérteni minden eseménynek a fenti, tágabb üzenetét. December egy fontos pontja lesz az évnek, amikor, amit addigra megfejlődtünk, már száz százalékig velünk marad. 

Folytatódik az online megoldások eddigi tendenciája, miszerint, bármi lesz odakint, online tudunk kapcsolódni, tanulni, dolgozni, alkotni.

Májusban látszólag enyhül az elmúlt két hónapban tapasztalt szokatlanság és káosz, de csak kicsit. Az asztrológiai képletben a 12-es ház jelzi az elzárkózást, ott voltunk pár hétig, ebből kicsit kinézhetünk, mint,

mikor kora reggel a kitárt ablakban vagy a teraszon egy nagyot nyújtózunk,

de igazán kilépni még nem tudunk, hiába indulunk el dolgozni, vagy edzésre, vagy találkozunk újra barátokkal, nekünk fontosakkal, hiába kezdjük szép lassan visszaállítani a régi rutint, nem lesz, nem lehet ugyanaz…

Mert igazából a kollektív narratívából kilépni nem tudunk. Történik pár jegyváltás, ami stabilizáló hatást vált majd ki időlegesen e hónapban. Ez mindenképpen jót tesz majd nekünk.

A Vénusz stagnáló, majd hátráló mozgása részben segít majd, részben meg is viselhet minket, majd részletezem miért, ahogy a Mars jegyváltása is.

A Neptun ugyancsak fontos szereplője lesz a hónapnak, mint fő jelölője annak, hol vagyunk illúzióban, és hol nem akarunk esetleg szembenézni a realitással. A neptuni bizonytalanság, a mélyről jövő szorongás, vagy a tisztánlátás hiánya. Ezek mind jellemzőek lehetnek.

A Merkúr a hónapban nagyon aktív, és jegyet is vált, Ikrekbe lép, majd hó végén Rákba. Sokat meríthetünk főképp a saját jegyében, gondolataink, gondolatiságunk terén. Mentális energiáink megsokszorozódhatnak.

A Nap egy ideig Bikában, az életöröm, mint olyan, fókuszba kerül, de inkább az a vetülete, hogy azt most hogyan…., aztán a hó második felében Ikrekbe lép, ami kicsit felszámolja a mozdulatlanságunkat. Jön kis levegő, élénkség, mozgás.

Aztán ott vannak a nagybolygók (Jupiter, Szaturnusz, Plutó) még mindig ‘szinte’ együttállnak, prés, prés, prés, üzenetük: a gyökeres változás az egyedüli megoldás minden olyan kérdésedre, ami kiborít, ami elbizonytalanít, ami sakkban tart. Aztán elkezd pár bolygó hátrálni is májusban, tehát elindul egy erőteljes retrospektív hozzáállás, elindul egy belső munka.

A holdcsomópontok jegyet váltanak, ez fontos asztrológiai szempontból, Ikrek-Nyilas tengely, ami a kollektívben megint egy minőségi váltás, pár szót erre is szánok majd.

Lesz erős Teliholdunk Skorpióban, marsikus, ami sose könnyű. Egy Újholdunk Bikában, ami hozna kis stabilitást, ha nem lenne 4, azaz 4 bolygó Ikrekben épp akkoriban, és ura a Vénusz nem hátrálna már akkor. Erős érzelmi megélések, vagy felismerések arra vonatkozóan, mink van fizikai síkon, és mi, ami nincs. Amit még nem tudtunk elérni. A birtoklás, mint olyan, s annak a tanulságai, talán ez is fontos egy Bika Újhold kapcsán.

Mielőtt a májusi energiákra áttérnénk pár gondolat a törékenységről, mert szerintem ez most fontos, mindenkinél, és arról mi lehet annak az ellentéte,

a COVID-19-ről, és, hogy az vajon Fekete vagy Fehér Hattyú,

és arról, hogy egyéni sorsunkban hogyan tehetjük végre le a törékenységet vagy éppen a merev robusztusságot, és hogyan tehetjük helyébe azt a hozzáállást, amit N. N. Taleb úgy hív: ANTI-FRAGILE.

A törékenység

Láthatjuk, és most bőrünk alatt is érezhetjük, hogy mennyire törékenyek a rendszerek, amik összetartják a földi életet. A politikai rendszerek, amelyek összetartják az országokat, a gazdasági rendszerek, amik felszínen tartják a gazdaságokat, az értékek, amelyek életben tartanak minket.

95634699_2452383998196046_5175267709998333952_n

Nassim Nicholas Taleb (talán sokan ismeritek a történetét, hogyan lett milliárdos épp 2008-ra, amikor sokak padlóra kerültek), 2007-es könyvében (The Black Swan) fontos dolgokat fogalmaz meg. Épp azt, hogy a nehéz helyzetekből, hogyan lehet úgy kijutni, hogy még nyerünk is általuk.

A szerző Libanonban nevelkedett és tinédzserként éveket töltött háborús helyzetben, ezért volt ideje megfigyelni, hogy extrém, hirtelen helyzetekben, nehéz társadalmi viszonyok között, állandó stressz alatt és kitettségben, káosz által uralt hónapokban, milyen választ tud adni az egyén, vagy éppen egy ország, milyen hozzáállással tudja nemcsak túlélni az általa Black Swan eseményeknek nevezett helyzeteket, hanem erőt is kovácsolni belőle. Tanulmányai után Amerikában telepedett le, kockázatelemzéssel foglalkozott, jelenleg a New Yorki Egyetem kutatója és esszéista.

Honnan a hattyú? Sokáig az volt a bevett, írja a szerző, hogy csak fehér hattyúk léteznek a világon –  a tudományos kutatások úgy működnek, amíg nem jön egy kivétel, addig él egy bevett igazság, vagy vélelem (1697-ben aztán holland telepesek Ausztrália nyugati részén fekete hattyúra leltek). A fekete hattyúk tehát kivételek. A szerző, amikor felsorol Fekete Hattyú eseményeket (amelyek egyébként nagyon egybevágnak a Plutó és Szaturnusz nehéz fényszögeivel), pl. I. világháború kitörése, a hitleri Németország felemelkedése, és a második világháború, aztán a háború után a hidegháború, és a szovjet blokk, stb…, olyan eseményekre utal, amit álmaikban sem gondoltak volna az emberek, hogy megtörténnek, és előre egyáltalán nem voltak kiszámíthatóak. Igy definiálja ezeket:

1. ritka esemény (teljesen eltér a megszokottól)

2. extrém, elsöprő hatással bír, a következmények rendkívüliek

3. és csak utólag születik magyarázat a bekövetkeztére (előre egyáltalán nem látható)

A COVID-19 Fekete Hattyú vagy Fehér Hattyú (esemény)? 

Sokak úgy vélik, hogy a koronavírus járvány Black Swan. De én egyetértek a szerzővel, aki szerint White. Vagyis kiszámítható esemény volt, az is, hogy majd terjed, fel lehetett volna rá készülni, lehetett volna előbb lépni.  Januárban, épp a Szaturnusz-Plutó együttállás beélesedésekor egyébként, már jöttek hírek, hogy mi van Vuhanban. Ha akkor nem azon lett volna a fókusz, hogy nem állhatnak le a gazdasági folyamatok, hogy nem állhat le a pénzáramlás, akkor rögtön lezárhatták volna a kínai tartományt, akkor rögtön leálltak volna a repülőgépek, akkor nem hordták volna szét a vírust a világban egy pár hét leforgása alatt az emberek. Ami jelen helyzethez vezetett.

Ami kialakult, az persze, káosz, teli van kiszámíthatatlansággal és bizonytalansággal, és semmi nem tervezhető, és meglehetősen extrém.

A szerző szerint három hozzáállással reagálhatunk olyan helyzetben, amely erős stressz, sokk, sérülékenység, hirtelenség, káosz:

1.  fragile (törékeny) – a váratlan helyzetek túlélésére felkészültek vagyunk

2. anti-fragile (anti-fragilis) –  előnyt kovácsolunk a váratlan eseményekből, azzal, hogy növekszünk a stressz hatására.

3. robustus (robusztus) magatartás – ellenállunk a váratlan eseményeknek, status quo.

Ez a kategorizálás lenyűgözött, mert sok igazság van benne.

A törékenység ellentéte tehát nem szilárdság (mert az változatlanság), hanem az anti-fragilitás, ha valami ugyanis törékeny, akkor stressz hatására összetörik, ha robusztus, ellenáll (status quo), ha anti-törékeny, akkor változik, megerősödik stressz hatására. Ez a tétel.

Egyéni szinten hogyan vehetjük fel az ANTI-FRAGILIS hozzáállást?

Mindenkinek van most egy pont az életében, ahol érzi, fejlődnie kellene, tapasztalom, ahogy a születési képletben a Plutó/Szaturnusz/Jupiter érzi magát, és ahogy a mostani állásokkal mindez vegyül, az határozza meg melyik életterületünkön vagyunk most nehézségben. Milyen leckéket nehéz megugranunk. Ez az év azért fontos, mert (ahogy a kollektívben is válaszút), úgy egyéni szinten is válaszút előtt állunk.

Nem tudunk most félmegoldásokat a továbbiakban görgetni magunk előtt.

Illetve, ha ezt tesszük, a továbbiakban is, akkor nagyon erős szorongás, korlát, (Szaturnusz), félelmek (Plutó), nehéz szembesülések, igazságok (Jupiter) részesei lehetünk az elkövetkező hónapokban.

  1. Tehát, nem jó út a ROBUSZTUS hozzáállás, vagyis az, hogy változatlanul maradunk és megkeményedünk egy helyzetben, ellenállunk a változásnak. Egy idő után azt érezzük majd, mi szorítottuk sarokba magunkat.
  2. Az sem előrevivő, ha TÖRÉKENY állapotban maradunk, tehát mindig kéznél lesz lesz a megszokott kapaszkodó(nak vélt kapaszkodó) adott életterületen (ami lehet, egy függőség, egy terhelt viszony vagy párkapcsolat, egy megterhelő munkahely, stb.). Vagy felkészületlenek vagyunk a változásra, ha nincs terv, ha sodródunk.
  3. Ebben az évben, ami igazán járható, tartható és fejlődést eredményez, az az ANTI-FRAGILE hozzáállás, vagyis felkészültnek lenni a változásra, késznek lenni. A változásra, ami egyébként a kint uralkodó káoszban is nagyban segíthet, nekimenni a félelmeknek, megvizsgálni a szorongást, és felülírni kis változtatásokkal az életünkben, felszámolni a korlátokat, szembesülni azzal, amikkel eddig nem mertünk. Igazából szembesülni a realitással. Azzal, ami van. És lépni.

A MÁJUSI ENERGIÁK

95864696_580219056183513_1933751111684980736_n

Arról, hogy az év közepe felé járunk, de sokkal tisztábban nem látunk, mint 1-2 hónapja, s ez huzamosabb ideig az élet részévé válik, vagyis lesz egy részünk, amelynek az előre nem láthatóra is készülnie kell…

A NEPTUN  – A KÖD, ÉS,  AMI MÖGÖTTE MEGNYILVÁNUL

Ez a május kicsit más, … a világ, a nagy gépezet átalakulóban, mivel részei vagyunk, mi is változunk. Ez az év nagyban arra fog elmenni, hogy megtaláljunk egy irányt, egy újat. Illetve, hogy a nagy ködben és általános káoszban, amit a járvány teremtett, egyre tisztábban lássunk. A Neptun, a köd, ami olykor belepi  a teret, és egyáltalán nem látunk tisztán, Halakban araszol. S e hónapban, lesz nehéz kapcsolódása. Ami felerősíthet tisztánlátással kapcsolatos témákat az életünkben.

Rögtön a hónap elején (május 4.) a Vénusszal áll be egy nehéz kapcsolata a Neptunnak, majd a hónap második felében megint beélesül ugyanez a nehéz fényszög (május 21). Ennek negatív aspektusa az lehet, mintha kivetnének minket a ‘paradicsomból’, mintha le kellene számolni pár illúzióval olyan témákban, mint szerelem, értékrend, kötődés vagy kötés, függőség, anyagiak, vagy ha ebben már nyakig benne vagyunk, akkor ez mélyülhet tovább. Aztán lehet olyan vetülete is, hogy az emberek, mivel hétfőtől sok korlátozást feloldottak, elkezdenek őrült módon adni az életörömöknek, mondjuk bemennek a plázákba:(, elkezdenek vásárolni, kirándulnak, visszatérnek (igazából) kissé korán a megszokott életörömeikhez.

AZ URÁNUSZ – BIKÁBAN EGÉSZEN 2026-IG, TANULJUK AZ ANYAG ELENGEDÉSÉT

2020, s ezzel ez a hónap is része lesz annak a folyamatnak, aminek a végére eljutunk majd oda, hogy az anyagi javakat háttérbe toljuk, s helyére új értékek kerülnek.

PLUTÓ, JUPITER BAKBAN –  EGYÜTTÁLLÁSUK NAGY NYOMATÉK MÉG MINDIG

Már áprilisban is érezhettünk erős nyomást. A hitrendszerünk nem maradhat változatlan, a szembesülés azzal, amit eddig nem akartunk észrevenni elkerülhetetlen, amit nem akartunk megoldani, egész évben velünk lesz.

A Plutó már áprilisban elkezdte hátráló mozgását, a Jupiter május 14-én kezdi. Ezzel akkor már három planéta száll ki a direkt mozgásból, vagyis szembesít, ellenőrzi, hol állunk most.

SZATURNUSZ – HÁTRÁLNI KEZD Ő IS, AZ ÉVBEN DOLGOZNUNK KELL A KORLÁTOK ÉS IZOLÁCIÓ TÉMÁIVAL

Szaturnusz május 11-én kezd hátrálni. Emiatt a Vízöntő jegyéből még vissza fog térni Bakba. Ismétlünk. A Plutóval való együttállása januártól egy új ciklus. Most fektetjük le az alapokat a következő 30 évre (30 év múlva állnak majd újra együtt, ezért új ciklus kezdete 2020). Hogy mi lesz azzal, hogy hatalom, hogy mi lesz az új Rend, hogy hogyan tudunk felelősséget vállalni a bolygóért, magunkért, egyéni fejlődésünkért.

A HOLDCSOMÓPONTOK – MEGVÁLTOZUNK

Jegyet váltanak a holdcsomópontok, ez 18 havonta történik meg. Eddig BAK-RÁK tengelyen voltak, most IKREK-NYILASra váltanak. 2022. januárjáig ezekben a jegyekben. Tovább enyhül ezzel az az erős BAK energetika, amit már jópár hónapja cipelünk. Megváltoznak majd szokásaink, ahogy utazunk, ahogy mozgunk, ahogy gondolkozunk. Erről majd későbbiekben írok.

A MERKÚR – A GONDOLATAINK, S AMIT KIMONDUNK, S, AHOGY KIMONDJUK AZT, ….  S ARRÓL, HOGY VAN-E TETŐZÉS (PEAK POINT)

A Merkúr és az Uránusz együttállásával indult a hónap (május 1.), amihez még a Nap is csatlakozik a napokban, ez segíthet kicsit felszabadulnunk, formába öntenünk a gondolatainkat, jó lehet tisztázó beszélgetésekre, arra, hogy írjunk, sokat, és olvassunk is. A Merkúr Bikában, a fenti tevékenységek stabilizálhatnak minket. Könnyebben tarthatjuk az irányt.

A Merkúr május 10-től pár napig szép fényszögeket vet aztán a Jupiterre, Szaturnuszra, Plutóra, ez méginkább erősítheti bennünk azt, hogy rendbetegyük vagy papírra vessük a gondolatainkat.

Ami nehéz lesz májusban is, hogy beélesül egy Merkúr/Mars nehéz fényszög az égen (május 11.). Esetleg, azt tapasztalhatjuk , hogy össze-vissza beszélnek odakint, vagy elszabadulnak az indulatok. Ez persze megzavarhatja a gondolkozásunkat. Vízöntőben jár a Mars.

A Merkúr a hónap elején Bikában, a vénuszi jegyben azért megint jellemzően azt hozhatja, hogy felbolydulnak a kedélyek, és mindenki igyekszik újra menni az örömök után. Hátrahagyva az elzártság heteit. Ez főképp jellemző lesz, amikor a Merkúr átlép az Ikrek jegyébe (május 11.).

A hó második felében aztán a Merkúr is nehéz fényszöget vet Neptunra (május 22), azt hiszem ott fogunk kicsit elbizonytalanodni. Hogy mit szabad gondolnunk a helyzetről és mit nem. Itt méginkább ömlik majd a médiából a (dez)információ.

…a hírek olvasása nyomán egyre kevesebbet tudunk a világról…

N. N. Taleb

A Merkúr a Rákba május 28-án érkezik. Ez talán lelassítja azt a tendenciát, amit fentebb írtam, hogy kirajzunk, de teljes bizonytalanságban… Itt felerősödhetnek megint azok a kezdeményezések a kormányok részéről, hogyan tudnak gondoskodni, vagy akarnak azokról, akik kitett helyzetben.

Az, amit hallunk, hogy dátumhoz van kötve mikor tetőzik a vírus, azon mindig meglepődöm. Mert, hogy mondhatunk olyat, hogy tetőzés, amikor nem tudjuk előre mi lesz, ezért a tetőzés egzakt időpontját csak utóbb látjuk meg majd.

A VÉNUSZ – ELKEZD HÁTRÁLNI, Ő IS, ÉS A NEPTUNNAL VALÓ NEHÉZ KAPOCS IS LEFEDI MAJD SZINTE AZ EGÉSZ HÓNAPOT

A Vénusz Ikrekben jár, láthatjuk, halmozottan Ikrek hónap küszöbén vagyunk, mozgalmas lesz, és elkezdi hátráló mozgását (május 13). Miért fontos ez? Mert tavaly nem volt neki ilyen. Tavaly megúsztuk, most lesz. Minden olyan témát, ami vénuszi, párkapcsolat, értékrend, bőség, anyagiak, vágyak, új aspektusokból kell majd látnunk, ezekkel a témákkal kell majd dolgoznunk. Ahol Ikrek jegyben áll a képletünk, ott lesz főképp a teendő. Legutóbb 8 éve volt Ikrekben a Vénusz hátráló mozgásban. Nézz vissza. Hasonló kérdéseket fogsz boncolgatni ez évben is, mint akkor. Készülj rá.

2012, ugye ti is úgy emlékeztek, az mozgalmas volt, az a tavasz? Változtunk. Nem volt könnyű. 

Jó hír, hogy a Vénusz/Neptun kapcsolódás azért jó lesz olyanra, ami bár tűnő, de életöröm. Adjunk magunknak abból, amitől el voltunk zárva hetekre. Ha csak pillanatokra is. Május 22-én lesz egy Vénusz/Merkúr együttállás, biztos sokak így tesznek majd.

MARS – HALAKBA LÉP

Május 13-a körül, sokminden lesz, azon túl, hogy a Vénusz megáll aznap pl., a Mars átlép HALAK jegyébe. A hónap első napjaiban a Merkúrral összeakaszkodik. A hónap első hete csupa indulat lehet kommunikációban odakint, és esetleg össze-viszasság.

NAP – BIKA ÉS IKREK JEGYEKBEN, A HÓ MÁSODIK FELÉBEN MOZGÉKONYSÁG, MOZGALMASSÁG

Bikában jár a Nap a hó elején. Május 20-án lép Ikrekbe. Egy normális május 20 azt jelentené, hogy sok társasági élet, sok utazás, mozgás, most nem lesz ugyanaz, de mindenképpen erre fogunk törekedni. Május 22-én 4 bolygó és a felszálló holdcsomópont is Ikrekben lesz.

HOLD – TELIHOLD (május 7.) SKORPIÓBAN, ÚJHOLD IKREKBEN (május 22.)

A Skorpió Telihold sose könnyű, felhozhat mélyből, olyat, amivel dolgoznunk kell. De, ami igaz. 

Az Újhold Ikrekben olyan napokban köszönt ránk, amikor sok bolygó Ikrekben sorakozik. És halmozottan az igazmondás, a neptuni elkenés, a hazugság, a gondolataink manipulálása tetőfokára hághat. Szűrjük meg, amit tapasztalunk odakint. Itt ezen Újhold is abban segít, hogy gondolatainkat rendezzük. 

Tehát, az év közepe felé járunk, de sokkal tisztábban nem látunk, mint 1-2 hónapja, s ez huzamosabb ideig az élet részévé válik odakint, vagyis lesz egy részünk, amelynek az előre nem láthatóra is készülnie kell… Idebent, a törékenységünket úgy minimalizálhatjuk, ha teszünk azért, hogy ott is megerősödjünk, ahol eddig botladoztunk, gyengének éreztük magunkat… Érdemes ez évben, s e hónapban is sokat tenni ezért. 

N. N. Taleb: The Black Swan most letölthető ingyenesen a National Emergency Library honlapjáról.

Ha bejelentkeznél tanácsadásra, ha problémád van, amiben iránymutatásra lenne szükséged: itt találod, hogyan érhetsz el.

Ha bejelentkeznél a májusi ingyenes tanácsadásra, arról részleteket itt találsz.

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s