A párbaj (Mars/Merkúr kvadrát)

 

(Már a Mars Kosban, a Merkúrral kapcsolódva, olyan időminőségben vagyunk, amellyel jóval erősebb helyzetekbe sodródhatunk, mint egyébként).

Van, hogy odakint elénk áll valaki kivont karddal és párbajra hív. Hiszem, semmi más nem történik ilyenkor, mint, hogy egy lélekrészünk testesül meg előttünk. A megoldás, a feloldás ilyenkor mindig mélyen bennünk. A pillanat hevében nehéz ezt észrevenni, hisz egy ilyen helyzet teli van erővel, erőszakkal, indulattal, egóval.

Nehéz azt felismerni, hogy bármilyen konfliktus ér odakint, ott te magad vagy konfliktusban magaddal, és te bántod magad valahogy erősen.

Tehát, amikor szemben állsz vele, a kihívóval, és jönne az összecsapás, és emelnéd a kardod felé, és nekirugaszkodnál, hogy legyűrd, akkor érdemes egy pillanatra megállni. Mintegy befelé fordulni a pillanat töredéke alatt és megnézni, hogy tudott és miért tudott ő rést ütni a te igazságodon, ami lényegében a pajzsod az úton.

Megnézni, hogy az, ami ki lett dobva a párbaj mezejére, közétek, s, amit ő tesztel, vagy nem fogad be, vagy támad, az mi.

Tehát, ha valaki eléd áll és azt mondja neked: ‘Küzdj meg velem’, az igazából nem (csak) nehézség, hanem lehetőség.

Tizenéves fiammal felmerült ez a téma, és ő kritikusan megjegyezte, akkor ez azt jelenti, hogy mindenkit felmentek, aki engem bánt, és magamra veszem a terhét?

Nem, nem ez a cél. Az a cél, azt hiszem, hogy, amikor a párbaj mezejére lépünk, akkor középre visszahelyezkedünk, feledjük az indulatot, és a helyzet fájdalmát, felismerjük, mit hozott a jövevény, milyen leckébe hív, mit tükröz. A kardunkat visszatesszük a kardhüvelybe, hogy legyen (csak) kéznél, de nem használjuk. Elkezdjük a belső munkát. Azzal a témával, amire rávilágított.

És, ha ezt elértük, és nincs indulat, és középen, és átnézünk a mező másik végére, hogy ki áll ott, hát, ki más, mint mi magunk. És ez jó. Mert ekkor felismerjük, hogy mindennek a megoldása és feloldása bennünk rejlik.

62fba7d8827459de1b4d20177161d86c

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s