A Merkúr és a reakcióink

Mivel a Merkúr hátráló mozgásba kezdett múlt héten, az Uránusszal való feszült szembenállása háromszor is beáll ezekben a hetekben (október 7, október 20, november 17).

A Merkúr most Skorpióban, szilárd jegyben, hátrál, közben még a hátráló Kos Mars is velünk nehéz fényszögben a nagybolygókkal. Az október olyan hónap, amikor tökéletességig fejleszthetjük azt, ha figyelünk, hogy a számos akadály, feszültség, meglepetés, vagy esetleges külső konfliktusok közepette, hogyan tudunk mindennek ellenére megmaradni középen, némi éberséggel (ebben segíthet a most éppen Szűzben járó Vénusz, ami hűt). Vagy, ha nem, nem megy könnyen a középen, ránézhetünk, hogy vajon miért nem megy…

A Merkúr a gondolkozásunk, gondolkozásmódunk, a kommunikáció jelölője. Az Uránusszal kapcsolódva most, azt érezhetjük, hogy olyan gombokat nyomogatnak rajtunk, ami egy pillanat alatt kivet minket a belső békénkből. Amit most tehetünk, hisz kollektíven mindenki ebben van, s sok irányból jöhet az inger, ingerültség, hogy felismerjük újra és újra, hogy bárki bármit nyom is meg rajtunk, azzal igazából dolgunk van, mármint a témával, nem azzal, aki behozta. Bármely kint tapasztalható feszültség olyan szempontból belőlünk fakad, hogy reakciót vált ki belőlünk, tehát kicsit a miénk is. A Skorpióban járó Merkúr most érzékenyít minket a felé, hogy úgy tereljük tudatosan a gondolatainkat, hogy az számunkra ne romboló, hanem teremtő, minket is kicsit újjáteremtő helyzeteket, érzeteket eredményezzen.

A gondolataink, a gondolkozásmódunk alakítja erősen a valóságunkat. Az Uránusz energiája abban erős, rákapcsolódva most pl a Merkúrra, hogy hirtelen helyzeteket hozhat, hirtelen helyzetekben könnyen hirtelenkedünk. Most azt kell elővenni, hogy, ahogy elér hozzánk, egy kommunikációban vagy gondolati síkon ‘romboló’, számunkra sértő, vagy minket érzékenyen érintő helyzet, kicsit álljunk meg, ne reagáljunk rögtön.

Forduljunk ki egy pillanatra a kinti örvényből, amibe sodródtunk, s még, ha éppen akkor nem is tudunk rögtön messzemenő következtetéseket levonni, mi miért esett meg, húzódjunk kicsit vissza. Ez a Vízöntő energia rátekeredve a Skorpió Merkúrra azt üzeni, hogy vidd feljebb azt, ami ér téged. Ezzel már kicsit kintebb is vagy a helyzeten, s, ha ez meg van, akkor vidd beljebb, vagyis nézz rá, miért ért el hozzád ez a helyzet.

Minden energia, és minden belőlünk fakad. Ilyen értelemben nincs is a másik odakint. Aki odajön hozzánk és nem úgy reagál, ahogy vártuk, vagy támad, vagy sért, megsért, abban mi is benne vagyunk. Hetekig gyakorolhatjuk most azt, hogy, ahogy a sok gondolkozásmód/gondolatiság, világnézet összecsap (kicsit mintha csatatéren lennénk), mi, még, ha kéznél is a fegyverünk, nem használjuk. Visszahúzódunk, s ránézünk a helyzetre, amibe csöppentünk.

Általában a legtöbb feszültségünk abból fakad, ha nem tudjuk elfogadni a másik reakcióját. Mondjuk azt, hogy másként reagál, mint, ahogy mi azt várnánk. Ez azt is jelzi, hogy mi a másikat kicsit irányítani szeretnénk, azt akarjuk azt tegye, amit mi elképzelünk, s mikor nem ezt teszi, azt nehezen éljük meg (Kosban járó Mars és az ‘Akarom’ energiája még velünk).

A Bakban járó Jupiter ez évben végig ‘azon volt’, hogy felismerjük, kb a saját döntéseinket tudjuk irányítani, a másikét egyáltalán nem. Amire nincs hatásunk, azt fogadjuk el. Ha nem tudjuk elfogadni, engedjük el, őt vagy a helyzetet, húzódjunk vissza, nyugodjunk meg. Ha nem megy az elengedés, nézzük meg miért, mitől félünk, … még… Miért kell a konfliktus az életünkbe, miért kellenek az állandó hullámok. Miért nem tartunk csendesebb vizek felé, ahol a belső békénk könnyedén egyben tartana mindent (és minket)? Miért kell a feszültség? Miért kell a … szenvedés?

Én hiszem, amikor kikerülünk ennek az évnek az örvényeiből, megértjük, hogy hatalmunkban áll úgy is fejlődni, élni, hogy mindeközben ne kelljen folytonosan szenvedjünk. Ehhez kell most tudatosság, s a negatív gondolatoktól el, s a pozitív gondolatok felé hajló kitartó törekvés, és a folyamatos belső munka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s