Életek: Edith Eva Eger

Életek… 1#
Edith Eva Eger (1927.09.29. – Kassa)

E. E. Eger azt vallja, hogy vannak pillanatok az életben, amikor dönteni kell, mégpedig az intuíciónk, érzéseink nyomán, egy pillanat alatt, gyorsan, agyalás nélkül, csak lépni, be egy mezőbe…, ezek a pillanatok bontják ki magunk felé az utat…, ez a túlélésünk záloga…, ő ezt szó szerint is megélte Auschwitz-ban… (Nap/Mars együttállás szembenállásban a Jupiter/Uránusz együttállással a képletében).


Sokszor futok abba, hogy megnézem olyan emberek képletét, akik valamiben kitűntek, kitűnnek, akiknek az életútja nem (volt) szokványos. Eddig csak magamnak jegyzeteltem ilyenkor, hogy tanuljak ezekből az életutakból, de úgy döntöttem miért ne osszam meg itt is, a gondolataimat, Róluk, Nektek?


A születési képlet egy életterv, egy mandala, tartalmazza a személyiség megannyi árnyalatát, tartalmazza a lehetséges irányokat, hogy jobbra vagy balra, de mi döntünk, azt is tartalmazza a képlet, hogy éppen a születéskor a kollektívben mi zajlik/mi zajlott, és ez hogyan zuhant az egyénre, s terelte el egyéni útjáról, időlegesen vagy örökre…

Edith Eva Eger, könyve minap került a kezembe, A DÖNTÉS, és nem tudtam letenni.

Életrajz, de egyben terápiás könyv is. Jelenleg a poszt-traumás stressz-szindróma kezelés egyik szaktekintélye, egyéni útja enyhén szólva is rögös volt, mint magyar származású holokauszt-túlélő kezdett új életet Amerikában, s lett terapeuta, olyanoknak segít, akik traumán átesve keresik a kiutat, az utat.
Nem megyek részletekbe, csak olyat emelnék ki, ami szép, vagy tanítást hordozhat számunkra…


E. E. Eger Kassán született, 1944-ben Auschwitzba került, nemcsak ő, hanem szülei is, szerelme, közel egy évet töltött fogságban nővérével, elvesztette szüleit, s lánykori szerelmét is, Eric-et, akit a jobb oldali fotón láthattok… Fizikailag teljesen legyengülve, összetörve tér aztán haza Kassára, azzal az iszonyú bűntudattal, hogy talán megmenthette volna az édesanyját, ez a tudat egész életében végigkísérte, s ezzel kapcsolatos félelmek… Később megházasodik és Amerikába emigrál. Itt pszichológiát tanul, s lesz USA egyik legismertebb terapeutája.


Mivel pontos képletet nem tudunk, így aszcendenst sem, mégis ránézve a napra, amikor született, az alábbi gondolatok keltek bennem:

Halmozottan Mérleg, hisz 3 bolygója, a Merkúr, a Nap és a Mars Mérleg jegyében állt a születése pillanatában – érdekes, hogy életét leíró könyve címe ez lett: A DÖNTÉS. Mint tudjuk, asztrológiai szempontból a Mérlegek egyik nagy témája, a döntés, döntéseik…


A Mérleg Nappal nem véletlen, hogy fiatalon balettozik, a művészet kikerülhetetlen, a tánc… Majdnem kijut az Olimpiára, majdnem. De a karrier eltörik… A Nap együttáll a Marssal, feszült fényszögben az Uránusszal és Jupiterrel, amelyek 1927-ben együttállásban voltak, az edzője közli vele, nem mehet az olimpiai csapattal, mert zsidó…


Ez a nehéz szembenállás (Nap/Mars – Jupiter/Uránusz) már súgja azt, hogy erőszakos, hirtelen, hihetetlen fájdalmakat és fizikai legyengülést okozó élmény érheti, amelyben ott a hitrendszerek, és ott, hogy derékban eltörik minden…
A Szaturnusz Nyilasban viszont támogatja ezt az Uránusz/Jupiter együttállás egy trigonnal. E. E. Eger ezt a megélést élete egy pontján felkarolja, helyére teszi, és elkezdi tanítani másoknak, hogyan szabaduljanak fel korlátozó félelmeiktől, hiedelmeiktől.


A Nap/Mars együtt Mérlegben, Vénusz Szűzben, Merkúr Mérlegben. A balett, a tánc…


A nagymamám épp ebben az évben született. Azt mondjuk , amikor a Jupiter és az Uránusz együtt áll, azok forradalmi idők (pl. 1968, 1776, 1789, ekkor is Jupiter/Uránusz együttállás volt). Kit hogyan ért vagy csapott el ebből a generációból a második világháború, változó. De az generációs jellemző, hogy új ciklus, jövőbe vetett hit, optimizmus, a haladásba vetett hit, ott ezen egyének képletében, és egy örök kíváncsiság, s hajlam a növekedésre.


Szerintem nagyon szép, ahogy kibomlott az élete. Ahogy eltört, s, ami lett általa… A könyvét mindenkinek el kellene olvasni, mert arról szól, hogy a döntés a mi kezünkben van, hogy lépünk, kilépünk-e korlátozó hiedelmeinkből, vagy félelmeinkből vagy odabent ragadunk.


Felfogásában központi a virágzás (flourishing) gondolata, ami a pozitív pszichológia egyik fő üzenete. Megküzdötte, hogy ne nyomja el az érzéseit, a félelmeit, hanem menjen át rajtuk, az élet során, s ezzel lelte meg az egyensúlyát, mint Mérleg Napú Nő.


Csodás gondolatok a könyvben, pl ez itt:

“Kezdetben azt gondoltam, hogy ha beengedem a szomorúságot, bele fogok fulladni. De ez olyan, mint Mózes és a Vörös-tenger. A víz valahogyan kettéválik. És mi keresztülgyalogolunk rajta….”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s