Életek: Elizabeth Holmes

….és a Varázslat, az Álmok, a Zsenialitás vs a Megtévesztés, a Manipuláció, és a Bukás…

1984. 02. 04.

Washington DC

A születési képlet egy életterv, egy mandala, tartalmazza a személyiség megannyi árnyalatát…

Az ő képletét azért hoztam most, mert Vízöntő és mert a Szaturnusz nagyon erősen jelen a képletében, ebben az évben sokat látunk a Szaturnusz működéséből, hogyan navigál minket, csapdos, hogy tartsuk az irányt. Elizabeth Holmes pontos adatai nem állnak rendelkezésre, így délre van beállítva a képlet, ami itt alább. Viszont a bolygók állása sokat elmond arról, hogyan eshetett meg, hogy egyik nap még USA legfiatalabb és leggazdagabb self-made női milliárdosaként volt számontartva, majd másnap nem sikerek, hanem épp a bukása miatt került címlapra (2015). A FORTUNE címlapja szuper analógiája, egy Vízöntőnek, aki éppen megváltja a világot. Forradalmat hoz. A zseni…Miért nem jött mégse össze neki?

Theranos nevű cégével meg akarta forradalmasítani a vérdiagnosztikát, a technológia, amit a cég kifejlesztett, laboratóriumi vérdiagnosztikai tesztek százait váltotta volna ki, egyetlen tűszúrással, az Edison nevű szerkentyűvel. 2015-ben a Wall Street Journal egy újságírója, elkezdte kutatni a cég tevékenységét, és kiderült, hogy a technológia nem állja meg a helyét, és nem pontos, és, hogy Holmes lényegében mindenkinek hazudottn az évek során, sokakat félrevezetett, titkolódzás, megvezetés jellemezte a cég napi működését is. A bukás abban állt, hogy egy nap alatt a 9 milliárd USD-t érő cégét a Forbes lefokozta nulla, azaz nulla USD-t érő céggé, és elkezdődött 2015-ben a perek sora.

Egy Vízöntő, egy vizionárius amelyet még fokoz, hogy Uránusza Nyilasban, a Neptunja pedig együttáll Jupiterrel. Vagyis, már gyermekként, valami hihetetlen vágy fűtötte, hogy valami olyat tegyen, amivel az egész világot megválthatja, megmentheti. Neptun és Jupiter együtt, az valami nagyon tág, amikor nincs keret, nincs határ. Egy fantáziavilágot képzeld maga köré, ami mögött aztán a realitás, nem, vagy csak részben szűrődött át (pl. a bukás után Holmes úgy tett, mintha mi sem történt volna még évekig, miközben a cége lényegében alatta megszűnt, és az alkalmazottai szép lassan elmentel, mert olyan munkamorál lett és lehetetlen körülmények, amiben nem tudtak már dolgozni). Merthogy, visszanézve, a bukást nem egy esemény hozta el, hanem folyamatos kisebb-nagyobb csalások, hazugságok özöne az évek során, plusz állandó titkolózás, főképp, amikor már talán világos volt Holmes-nak is, hogy a diagnosztikai eljárás, amit alkalmaz, nem pontos. Aki erről kérdezett volna a laboratóriumában, vagy kételkedett, azokat lényegében, kirúgta.

A Vízöntő két szélsősége: POZITíV: A MESSIÁS; NEGATíV: A SZÉLHÁMOS. Egy időgépen dolgozott már 7 évesen, és telejegyzetelt füzeteket. Nap/Uránusz szextilje van. A feltaláló. A szülei ebben támogatták, már középiskolában indított egy kisebb céget, egy szoftvert árult, ami kínai kódokat alakított át knai iskoláknak. Apja, az Enronnál volt igazgató (érdekes, hogy az Enron is a Bukás szimbóluma lett USA-ban egy ponton, s ez persze kihatott a család anyagi helyzetére is), édesanyja egy kormányzati szervnél dolgozott. Sokat utaztak. Mandarin nyelven is megtanult.

Mivel jól tanult, felvételt nyert a Stanford Egyetemre, s itt elsőévesként kereste meg egyik professzorát, és győzte meg, hogy indítsanak egy céget, és támogassa a kutatásokat, ami a fent említett vérdiagnosztikai eljárásra fókuszál. 19 évesen indította a Theranos-t. Az egyetemet végül Homes nem fejezte be. Sokak azt nem értik az életútján, hogyan lehetséges, hogy az évek során minden tudományos képzettség nélkül USA legnagyobb politikusait, és pénzembereit tudta meggyőzni arról, hogy fektessenek pénzt a cégébe, vagy épp csatlakozzanak a cég igazgatóságába, pl. board tagok: Henry Kissinger, George Schultz. A válasz, nem volt köztük egy sem, aki tudományos berkekből jött volna, és értett volna a kutatásokhoz.

Bakban van Holmes-nak 4 bolygója: Merkúr, Vénusz, Neptun, Jupiter. Ez azért nem mindennapos. A Bak jegy az asztrológiában a kor, a tekintély jelölője is. Holmes például, sokak állítása szerint, szándékosan más hangon beszélt, mint a természetes hangja, sokkal mélyebben, azért, hogy komolyan vegyék a Nagyok, plusz, volt egy nézése, állandóan hatalmasra meresztette a szemeit, ezzel (ld fotó) valahogy mindenki elhitte, hogy amit, mond, az megalapozott, és, amit kimond, azt tudja is (Bak Merkúr, Szaturnusz Skorpióban: manipuláció).

Holmes úgy reklámozta magát, mint a női Steve Jobs a Szilikon-völgyben, még a jellegzetes fekete magasnyakút is hordta, ami annyira jellemző volt Jobs-ra. Luxuséletet élt, magánrepülőgéppel utazott, és a cég épületének havi bérleti díja 1 milllió USD volt átlagosan. Fenntartotta a látszatot, még akkor is, amikor már számára egyértelmű volt, hogy nem működik a diagnosztika, ahogy tervezte. Azt állította, hogy az Edisonnal, 250 laboratóriumi tesztet váltanak ki, egy tűszúrással. Ami utóbb kiderült, hogy nem állta meg a helyét, sőt titokban a cég, hagyományos labóratóriumi tesztelést használt, hogy pontosabb legyen a teszt. Sokak úgy vélik, nem volt rossz ez a startup ötlet, csak egy hiba volt vele, hogy még sokáig kellett volna kutatni, hogy a koncepció készen legyen.

Mivel Vízöntő Holmes, és annyi bolygó Bakban, a Szaturnusz nagyon domináns a képletében. A Vízöntő Nap támadott a Skorpió Szaturnusz által. Ez mindig olyan lecke, hogy a személyiség állandó teszt alatt van, mit vagy hajlandó megtenni a sikerért? Iszonyú kemény munkával éri el az egyén a célját, ezt még fokozza, hogy a Napot a Mars is támadja Skorpióból. Ami pedig, amiatt nehéz, mert állandóan olyan nyomás, ha nem vagy bátor, ha nem vagy kemény, ha gyengének bizonyul, akkor elbuksz. Holmes, 7/24-ben dolgozott, soha nem volt magánélete, soha nem nyaralt például, az a hír járta róla. Ezzel a fenti állással, olyan érzete lehetett, bármennyit küzd is, bármit is elér, nincs megállás, mert bizonyítania kell folytonosan. Kemény munka, s azzal egy ponton, a realitással való kapcsolat is elveszett.

Mars Skorpióban saját jegyében tehát, plusz a Plutó is, ami egyébként a születésekor éppen irányt váltott, ami nagy nyomaték. Erős Skorpiós lenyomat is rajta, és a manipuláció, mint olyan jelen volt az életében. A Mars/Szaturnusz együttállás Skorpióban ugyancsak nehéz, mert mélyremenő küzdelem, bármi ambíció, talán ezért is, hogy egy fantáziavilágot épített maga köré egy ponton, s, amikor már minden omlott, azt sem látta meg. Érdekes, hogy míg a Szilikon-vögyben sokak megúsztak mindenféle csalást, jogi herce-hurcát (pl. Elon Musk, Zuckerberg), mintha ott nem lennének érvényesek a törvények, addig Holmes-nak minden omlott, a vizsgálat után. És most úgy néz ki 20 éves börtönbüntetésre számíthat.

A Jupiter Bakban, a képletének egyik leggyengébb pontja, mert ott a Jupiter szenved, az már jelzi, hogy a Bukás, mint olyan, azzal dolgoznia kell ebben az életben.Bak Vénuszú nő, rájuk szoktuk mondani, hogy Jégkirálynő. Nézzünk csak rá. De ott a Skorpió Szaturnusz lenyomata is a női energiáján, valami furcsán mély is a tekintetében, sokak vélik úgy, hogy igazából pszichopata, ami érdekes. És, ahogy mondtam, nagy igyekezettel próbálta mindig eladni magát mint férfi, vagy mint nő (idős) férfiak között próbált otthonosan mozogni és tudott is, nagyon fiatalon. A BAK benne….

Bakban és Skorpióban sorakoznak a bolygói tehát, aszcendenst, bolygó pontos jegyét nem tudjuk. De találgathatunk…. Lehet, hogy Halak aszcendens? Vagy csak a Holdja Halak? Mindenesetre a Neptun biztos, hogy nagyon dominás nála, mert az, hogy hosszú évekig tudta tartani a látszatot, hogy megvezetett kormányzati szerveket, nagybefektetőket, másként nem tudott volna megvalósulni, így, hogy a technológia nem volt valid, csak úgy, hogy valami varázslatot hintett az emberek szemébe. Plusz, átlépett egy határt, s az ilyen szaturnuszi embereknek nem szabad, mert annak következményei lesznek.

A Vízöntő egyik legnagyobb értéke, az őszinteség, s abban meglelt szabadság is, s az évek során a hazugságok hálójában épp ez is odaveszett. S átbillent a Megváltóból a Szélhámosba. Plusz, ott is volt hiba, hogy Holmes a Szilikon-völgy IT cégeit követte abban, hogy “fake it until you made it” (vagyis tegyél úgy, hogy működik, akkor is, ha még nem állt össze), ami a startupokra jellemző, de egészségügyi témában ez nem használható, míg egy tech cég a bugokat kiszűrheti idővel, és fejleszt, addig egy diagnosztikai cég nem hibázhat, nem állhat ki félkész termékkel. A szándék jó volt, de nem volt készen a koncepció, s ezt Holmes tudta, és csak ő (vagy, aki rájött, azt megfenyegette, elhallgattatta), emiatt aztán megállíthatatlan volt a Bukás felé menetelés.

Érdekes, hogy pont 30-31 évesen omlott be neki minden, amikor a Szaturnusz épp a születési pozícióba került újra, a nagy Szaturnuszi Váltáskor. Egy Vízöntőnek még fontosabb, hogyan áll a felelősség kérdésével. ha nem jól, akkor nincs a helyén.

Az mindenkinek olyan pont, amikor így vagy úgy felelősséget kell vállalni. Másként, mint addig. Ez lehet sokkoló, de lehet szép átmenet is, ha a helyünkön vagyunk és tartjuk/tartottuk az irányt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s