Be akar törni az új, hagyod?

A Merkúr Skorpióból egzaktan szemben a Bika Uránusszal….

A Bikában járó Uránuszról sokat írtam az elmúlt években, mert 2018-tól ebben a jegyben borzolja az idegeinket:) Abban rejlik szerintem legnagyobb tanítása, hogy ne az anyagban keressük a biztonságunkat, hanem azon túl, illetve abban leljük meg, ha lehet, hogy belül magunkban egyre nagyobb biztonságot érezzünk. Ehhez persze kell az önismeret, s merészség. Mert változni kell.

Mivel az Uránusz egy föld jegyben nem éppen mindennapos, akár földrengésszerű, hirtelen események, élmények, fordulatok terelgethetnek minket abban, hogy felismerjük, ami régen biztonságot nyújtott nekünk, az most már egyáltalán nem ad bizonyosságot.

A gondolkozásmódunk kicsit olyan, mint egy szűrő, amin keresztül tapasztaljuk a világot, arra hívnak minket most, hogy merjünk új módon gondolkozni. Régi működésekből kiállni.

Nem könnyű. Húz minket vissza a régi biztonságunk, már állnánk bele, amikor azt érezzük, nincs ott már talaj a lábunk alatt, a régiben. Tehát, mindegyis, változni kell…Valami ilyesmi, ami fent.

Egy klassz technika a gondolkozásunk áthuzalozására, pl ez itt. Seligman, a pozitív pszichológia egyik elismert kutatója: Flourishing c. könyvéből, használjátok:

“Mi ment jól,” gyakorlat…

Túl sokat gondolunk arra hogy mi sült el rosszul az életünkben és nem eleget arra, hogy mi sült el jól.Persze az is hasznos, ha a negatív élményeinkre figyelünk és tanulunk belőlük. De legtöbben sokkal többet agyalunk azon, hogy mi ment rosszul, mint azon hogy mi ment jól. Sokszor ezzel depresszív vagy szorongó állapotba is kerülhetünk.

Minden este lefekvés előtt egy hétig, 10 percet tölts el ezzel:Irj le 3 olyan dolgot, ami jól sikerült a napodban. És azt is írd le miért sült el jól. Fontos, hogy leírd, egy papírra vagy excelbe, két oszlop. Nem kell nagy dolgokra gondolni, bármi kicsi is lehet…

És fontos, miután leírtad mi volt a jó, legyen egy oszlopod tehát, amiben azt írod le, hogy miért történt/történhetett ez így? Ez furcsának tűnhet, hogy leírjuk, hogy miért, de egy hétig ezt tedd meg. Akár az is megtörténhet, hogy ennek a pár napnak az élménye segít abban, hogy ez automatizmusként beépüljön a mindennapi hozzáállásaidba. Hogy észreveszed a jót…, és nem veszed természetesnek.

pl.
1.oszlop: ma szép sétát tettem az őszi erdőben délben.
2.oszlop: ez azért történhetett meg, mert hetekkel ezelőtt elhatároztam (bár nem volt könnyű, mert délben is ott sorakozik a a teendők sora előttem), hogy bármi is lesz, de ebédidőmből 30 percet csakis magamra fogok szánni minden nap, és a természetben, mert rájöttem, hogy az jó hatással van rám, és a napom így sokkal nyugodtabb…

1.oszlop: ma a munkahelyemen a kávéautomata szerelő pasas éppen akkor töltötte az automatát, amikor kávét akartam venni, már mentem volna el, hogy akkor most nincs kávé, de elkezdtünk beszélgetni. ő azt mondta csak nyomjam meg a gombot, és vigyem a kávét. ajándékba kaptam…
2.oszlop: ez azért történhetett meg, mert nyitott voltam, és kedves, s nem bezárt vagy bizalmatlan, így a másik is így tudott közeledni felém, kedvesen, nyitottan.

Hát, így…Ne feledjük, ha kicsiket változtatunk a hozzáállásunkon, abból lesz a Nagy (változás).

Merkúr-Uránusz szembenállás

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s