Latest Posts

Októberi hangulatok: a ‘Tartsd (meg magad), de mindeközben változz’ energiája…

Sokaktól hallottam a héten, hogy kicsit szétestek:), mintha nagyobb nyomás lenne jelen, mint máskor, a mindennapokban, a párkapcsolatban, a munkában, vagy a pénzügyekben az életükben, éppen-kinek melyik életterületén. A havi előrejelzésben már szó volt arról, hogy a gyors mozgású bolygók felváltva szépen rákapcsolódtak-(nak) az ez évben oly domináns Bakban járó Szaturnuszra és Plutóra (szept.-októberben).

A hetet a Napnak a Szaturnuszra vetett negatív kapcsolódása nyitotta. A Nap az egónk, a tudatosságunk. A fényünk. A Szaturnusz a nagy Rendteremtő. Ha valamiben ügyetlenkedünk, a Szaturnusz feladata, hogy rendszabályozzon minket, és visszatereljen az alázat, a Rend, a fegyelem útjára.

Érezhetted, hogy annyi teendő odakint, hogy nem tudsz magadra elegendő figyelmet irányítani. Ez feszültséget okozhatott benned. Hisztit. Vagy levert voltál, vagy kevesebb energiát éreztél magadban, mint máskor. Mintha a kitartásodat tesztelnék. A Nap kínlódik, ha korlát, szűkítés, hideg, a Szaturnusz minimalizmusa eléri. A két energia egymásnak feszülése jelen van most…

A Szaturnusz azt üzeni, hogy tartsd (meg) magad.

A Plutó, már direkt mozgásban, egyre nagyobb elánnal adja hozzá energiáját a fenti szaturnuszi leckékhez. A Nap jövő hét hétfőn eléri azt a pontot, hogy a Plutóval áll majd be negatív fényszög. Igazából, ez is már itt van velünk a héten. Intenzitás, hatalmi harcok, konfliktusok…

Ha erősebbek a félelmeid, mint máskor, ha úgy érzed, alig tudsz lépést tartani lélekben a kinti eseményekkel (amire még rátesz a mostani Merkúr-Uránusz szembenállás: viták, hirtelenség, ), akkor hat rád ez a tranzit. Ha nehezen alszol. Ha jobban megterhel olyasmi, ami máskor szinte alig. Ha úgy érzed, sarokba szorítanak… Ha több kint a konfliktus… Az most nem véletlen…

Érdemes a napokban megfigyelni hol vannak erős félelmeid. Azokat megvizsgálni. És megnézni, van-e olyan köztük, amelyeknek már van erőd nekimenni. Ha, van, tedd meg. Mert most, ha túljutsz egy félelmen, sokkal erősebb átalakulást generálhatsz magadban, mint máskor.

A Plutó azt üzeni, merj változni/változtatni…

(Nap-Szaturnusz kvadrát; Nap-Plutó kvadrát)

www.barnabeata.com (1)

Októberi asztrológiai előrejelzés

Read October astrology forecast here In English

Szeptember elején sokat bíbelődtünk azzal, hogy rutin, hogy rend, aztán a Mérlegbe lépő Nappal előkerültek az egyensúly, harmónia, kapcsolódásaink kérdései, majd most októberben a dominánsan Mérleg jegy által leuralt hónap eleje szép lassan átsiklik a nehéz, Skorpiósan zártabb energiák felé, ezzel a Skorpió témák felé, elmúlás, fény-árnyék, félelmek, elengedés, belső átalakulás. 

A Plutó október 3-i direkt mozgásba váltását ki kell emelnünk a hónap asztrológiai eseményei közül, illetve a Napról, Vénuszról, Marsról és Merkúrról Szaturnuszra és Plutóra vetődő nehéz és az Uránusz felé hajló feszes fényszögeket, amik egymást váltogatva, hol itt, hol ott nyomhatnak be rajtunk egy-egy gombot; a hónap végén a Merkúr pedig megint hátrálni kezd, ami csavart vihet itt-ott olyan témákba, mint kommunikáció, közlekedés, gondolatiság…

Az őszi napéjegyenlőséggel szeptember végén már egyértelműen megérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor, ha akarjuk, ha nem, foglalkoznunk kell  a fény és árnyék problematikájával. A természet is e felé húz minket, de igazából a sejtjeinkben is ott ez. Ilyenkor csendesednünk kell, elfordulni a kintitől, és magunk felé hajlani, introvertáltabban hozzáállni a dolgokhoz, a kifelé áradást eltenni tavaszra.

Mintha egy lélekrészünket kellene fiókba zárni hónapokra, azt, ami élvezte az enyheséget és a meleget, a napfényt. Sok évvel ezelőtt, amikor nem foglalkoztam még asztrológiával, nem értettem, hogy novemberben miért érzi az ember magát jóval elesettebbnek, mint máskor. Most már értem, hogy a léleknek nem gond, ha ilyenkor bezár, elvonul a fénytől. Mint, ahogy nyáron feltöltekezünk napfénnyel, úgy télen feltöltekezünk azzal a belső erővel, amitől aztán újra cselekvőkké válhatunk, ha újraéled odakint. Persze a modern embernek teljesen bezárni szinte lehetetlen, hiszen nap mint nap kimegyünk a külvilágba. Mindezek mellett is érdemes az őszi időszakot csendes kontemplációban tölteni.

Ez a hónap csendes ugyan nem lesz, de visz minket beljebb, s ez jó.

Erre az évre visszanézve egy szabadulószoba képe ugrott be, amire mostanában sokan befizetnek. A szabadulószoba, ugye, olyan, hogy oda önként megyünk be. Egy játék. Ez az év kicsit ilyen. A nagy sorsbolygók ez év áprilisában megálltak, hátráló mozgásba kezdtek (Jupiter, Szaturnusz, Plutó), majd csupán nyár végén, ősszel váltottak-váltanak direkt mozgásba.

Ilyen minden évben van, mondhatnánk, nem nagy dolog. Igen, csak ez évben a Plutó és Szaturnusz kellő közelségben van ahhoz, hogy a kemény Bakban járva, kicsit erőteljesebben tanítson minket, mint máskor. Érdemes átgondolni, mi történt velünk tavasszal. Milyen leckék jöttek szembe. Leckén értek minden olyan eseményt, konfliktust, ami megviselt minket, ami felismeréseket hozott, ami pillanatokra lebénított minket. Legfőképp ezen témákban: hol korlátoznak engem vagy korlátozom én magam, hol van az életemben manipuláció, kontrollprobléma, hol feszít, hol fáj, mitől félek, hol próbáltam mindig is magam elől is szőnyeg alá söpörni kényelmetlenségeket, hol vagyok merev, hol szakadok bele a megfelelésbe, s ezért nem tudom kellően képviselni magam, hol vagyok képmutató, hol érzek árnyékot magamban, titkot. Érdemes erről egy rövid listát készíteni, s megnézni, hogy akkor, amikor ezekkel szembesültünk, amikor ezekbe, mint egy verembe akkor már ezredszerre beleestünk, tettünk-e ezen feszítő megoldatlanságok feloldása felé lépéseket. Merthogy a hátráló időszakok arra jók, hogy időt kapjunk, hogy gyakoroljunk, hogy az eggyel feljebb lépés előtt kicsit bemelegítsünk.

Csak mi tudjuk kiokoskodni, hogyan tudunk kijutni megoldatlanságaink, korlátaink szabadulószobájából. Rájönni, hogy, hol a lakat… S, ha végre megleltük,  használni azt, és kinyitni végre az ajtót.

Izgalmas év. A Plutó mai (október 3) direktbe váltásával, a bolygó napról napra egyre közelebb lesz a Szaturnuszhoz (egzakt együttállás 2020. január), vagyis egyre nagyobb nyomás lesz rajtunk, hogy az általuk érintett életterületünkön, végre letisztázzunk minél többet. Ha nem tesszük, szokottnál erősebben jönnek majd ugyanazok a konfliktusok, félelmek, ha dolgozunk rajta, fel- (és egyúttal ki-)szabadulunk.

Aki az elmúlt hónapokban sokat tett önismeretbe, mert nekimenni félelmeknek, merte átrágni magát az ismeretlenen, mert belépni új minőségekbe, most, hogy elindultak a fent említett bolygók, egy magasabb szinten folytathatja tovább…, s ezt most érzi is…

A halogatás, mint technika, amit oly sokszor használunk, ha félünk nekimenni egy témának, most nem nagyon tud működni. Löknek rajtunk egyet, ha nem teszünk.

dundanim090400044

A löknek rajtunk egyet, ha nem teszünk, persze globális szinten is értendő. Az elmúlt évtizedekben a természet mindenféle szívbe markoló módon jelzett, hogy hogyan romolhat el itt lent a földi élet. A 90-es években már számos jelentés jött ki, hogy nem lineárisan fog elmúlni, ami most van, hanem kiszámíthatatlan események sora fog teljesen új életkörülményeket teremteni. Mintha senki nem figyelt volna.

Elmúlt azóta 30 év, és csak hellyel-közzel tudtunk tenni. Aztán ebben az évben mindez begyorsult. A két nagy sorsbolygó nem tétlenkedik, láthatjuk. Illetve, amit nem is gondoltunk, nem csak azt kell figyelnünk, ami ennek kapcsán múlik  odakint, hanem, ami ennek folyamatában ér minket pszichésen, főképp úgy, hogy mindent másodpercnyi pontossággal követhetünk az okostelefonjainkon.

Kicsit ez is szabadulószoba, csak itt ott lett volna a lakat, amivel kijövünk belőle már rég, de a skandinávokon kívül nem sokan törték a fejüket, hogy hogyan jussunk ki. Ők ötleteltek, de hát nem sokra mentek vele, hiszen a világ vezetői most próbálják csak összedugni a fejüket, hogy mi legyen a stratégia. Hogyan jussunk ki ebből. Itt, ugye az a nehéz, hogy még nincs lakható másik bolygó kéznél, ide kell még berendezkednünk. Ha nem fizikai síkon nézzük a folyamatokat, akkor az események mind arra vezetnek minket, hogy átértékeljünk, újratervezzünk, átalakuljunk (ld. másik írásom: Bikában járó Uránusz).

A Plutó a jelen Szaturnusz uralta Bak jegyben ebben jó. Nincs szürke, csak fekete és fehér… Segít nekünk átalakulni…

Mivel a hónap Skorpió energiákban fut majd ki, valószínűleg ez a hónap ilyen átalakító globális eseményekben is bővelkedni fog.

Modern 4 Cogs

C. Chaplin: Modern Times

De nézzük, hogy nyitott a hónap: egy Vénusz-Plutó közti nehéz fényszöggel. Itt, ha vannak még, felerősödhetnek a napokban, félelmeink, értékrendünket tekintve, vonzódásaink kapcsán, kapcsolódásaink terén. Belefuthatunk a kontroll témáiba, érdemes magunkat kicsit nagyobb higgadtságra sarkallni, mert most a napokban könnyebben belemegyünk érzelmi vívódásokba.

Október 3-án a fent már említett folyamatokkal karöltve a Plutó újra elindul. És ezen a napon a Merkúr Skorpióba lép. Kvadrátja a Szaturnusszal és Plutóval már nem teljesen egzakt, de még hat. Figyelmesen közlekedjünk, higgadtan kommunikáljunk, ne húzzuk fel magunkat, ha elromlik valami, javítsuk meg, és találjunk vissza a középpontunkba a lehető leghamarabb.

Október 4-én a Mars Szűzből Mérlegbe lép. Az egy levegős történet, de ne feledjük, a Mars itt azért nem tudja százszázalékosan kifejteni hatását. Ha veszítenénk a fókuszból, nehezebben koncentrálunk, ha csapongunk, ha bizonytalankodunk, az most kicsit benne van a pakliban. Majd a hó végén, illetve november elején fog a Mars is kvadráttal kapcsolódni Szaturnuszhoz, Plutóhoz. De már hatása október folyamán itt lesz. Feszes, vulkanikus energiák zavarhatják majd meg az őszi melankólia felé hajló tendenciákat. 

Október 7-én hétfőn a Merkúr pont szemben fog állni az Uránusszal. Az Uránusszal való kapcsolódása is ‘idegességet’ okozhat. Legyünk tudatosak abban, hogy ne ugorjunk minden kinti eseményre. És fokozottan figyeljünk a közlekedésben.

A Nap-Szaturnusz nehéz fényszöge is ezen a napon lesz egzakt, de érezteti hatását egész héten, és még…

A korlátok, a szabály, a rend témái…Mintha valaki fogná a bokánkat. Ne vegyük ezt sértésnek. Használjuk arra, hogyan kerülhetünk mindig és mindig újra a középpontba, bármi ki is billent minket. A Szaturnusz a gerincünk. A tartásunk. Ő csak segíteni akar.

A Vénusz október 8-án lép majd Skorpióba, a Skorpióban a Vénusz enyhén szólva szenvedélyes, a Skorpió jegy fent és lent energiái, a fekete és fehér, a szélsőségek jellemzik, a szerelem, szépség bolygója ebben a jegyben jár majd.

Október 13-án vasárnap (ahogy a Nap már szemben, úgy) lesz egy Vénusz-Uránusz szembenállás az égen. Részben felszabadító, részben feszültséget keltő fényszög. Belefuthatunk olyanba, hogy értékrendünkkel ellentétes energiák jönnek szembe. Nem tudunk kitérni…

Október 13-án Telihold lesz, Kosban. A Telihold mindig hat az intuitív oldalunkra, használjuk. Kicsit mindig megmutatja, hogy, amit akarunk, tennénk, és amit érzünk (valójában), az egybeesik-e. A Hold (érzelmek) és a Nap (akarat) játéka ez.

Október 14-én beáll a Nap-Plutó nehéz fényszöge. Fényünket, napunkat, utunkat keresztezhetik olyan jellegű jelenségek, amelyek esetleg félelmeket okozhatnak. Míg máskor egy konfliktuson simán átsiklunk az októberi energiákkal, ez szinte lehetetlen lesz. A Nap tehát már itt játszik a Plutóval, aztán 23-án majd átlép a Plutó jegyébe, Skorpióba, hogy vigyen minket beljebb-beljebb. 

Október 21-én, hétfőn, lesz egy Vénusz-Neptun trigon az égen, már az előtte levő hétvégét is megszínezheti. Ez a fényszög, olyan, amikor a szépség elnavigál minket kicsit a realitástól, és visz feljebb. Érdemes erre a hétvégére valami emelkedett vénuszi, neptuni programot szervezni. Főképp, mert vasárnap lesz egy Vénusz-Hold trigon is az ége, egy Vénusz-Szaturnusz szextil, és egy Hold-Neptun trigon (A trigon és szextil jótékony fényszögek).

Október 23-án, ahogy említettem a Nap átmegy a Skorpió jegyébe. amint látjuk, a Plutóval egész hónapban elbíbelődhetünk… A Skorpió uralkodó bolygójaként, jelen lesz erősen ebben  a hónapban.

Október 28-án az Újhold Skorpióban köszönt ránk ugyancsak. És aznap a Nap is szembekerül az Uránusszal. Feszes. Megintcsak…

Ahogy fentiekből kitűnik a személyjelölő bolygók egymás után kvadrálják a lassan már szinte teljesen együtt álló Szaturnuszt és Plutót, mindeközben egyikük-másikuk feszes szembenállásba kerül az Uránusszal…

Azt látni kell, hogy teendőnk lesz e hónapban, de, ha nem állunk ellen a változásnak, hanem tudunk rugalmasabban, bevállalósabban és merészebben hozzáállni mindenhez, ami ér minket, akkor annyira meg tud majd emelni minket a bennünk kinyíló változás, hogy fel sem vesszük a fentiekben vázolt transzfomatív energiákat, vagyis, felvesszük, de a saját hasznunkra fordítjuk. Változunk.

 

A gramofon tűje jut eszembe, ahogy karcolta a hanglemezt, lankadatlan, és aztán végülis zene lett belőle, dallam.

 

Ez a fentről jövő energiák üzenete. Minden karcolás rajtunk, minden megélésünk, minden öröm és minden kín fontos az úton, hagyjuk, hogy megtörténjen, s mindig úgy, ahogy a lelkünk diktálja, hogy, a végén összefüggő dallam legyen…

Egy hangulat legyünk, egy szín, egy dal, Egy, egyetlen, és megismételhetetlen…

 

149087e463a0bf009228e88cc8662ea7

 

Asztrológiai tanácsadást vállalok.

A konzultáció személyesen (helyszín: Budapest vagy Gárdony) vagy skype-on keresztül történik.

  1. Éves előrejelzés
  2. Általános személyiségelemzés
  3.  Párkapcsolati elemzés
  4.  Gyermek születési képletének elemzése
  5.  Terápia konkrét problémára fókuszálva integratív hipnoterápia és a születési képlet segítéségével

Az elemzéshez előzetesen kérném a születési adatokat (hely, év, hónap, nap, óra, perc).

Elérhetőség: barnabea224@gmail.com

Tel.: 06 (30) 812-3078

20190910_162508_0000

Read October astrology forecast here In English

October astrology forecast

At the beginning of September we worked a lot on themes, like order, daily routine, health, then when Sun entered Libra, we began to turn to issues like balance, harmony and relationships, so that now in October after the Libra dominated first weeks of the month, we can at one point face the Scorpion aspects of life, decease, light and shadow, fears, inner transformation and release…

When talking about October and astrological transits, we have to underline the direct motion of Pluto, which started on October 3rd. Also, to emphasise, that planets, like Sun, Venus, Mars and Mercury send negative aspects to Saturn and Pluto, and opposition to Uranus, the planet of freedom. These aspects greatly inlfluence the coming month with a tense, and more or less destabilizing energy that will keep challenging our inner balance. At the end of October Mercury starts its retrograde motion again (third time this year), which has to be underlined, as topics like communication, transport, our metal faculties could face unexpectable events, and more or less annoyance during this transit.

At the end of September, with the autumn equinox, we arrived at a point of the year, when we have to deal with the dynamics of light and dark, day and night. Nature draws us into this inner process. We need to turn towards the inside, away from the outside, if possible, and avoid flooding the outside world with our energies until spring.

As if we had to shut up a part of our soul into a drawer for months, that part of us that enjoyed mild weather, sunshine and warmth. Many years ago (when I had had no astrological knowledge yet), I did not understand why November could be so frustrating at times. Then, later I understood that winter is a perfect way to start turning towards ourselves, practice some silence and closure. It is a way of gathering strength, as well, strength to become a ’doer’ again when it turns mild and warm again in nature. Of course modern man cannot shut up all energies toward the outside world during autumn and winter months, we need to confront the outside every day. Still, it is very blessful to spend these months (like October) in silent contemplation.

October will not be a calm and eventless month, it seems, the transit above us though will help us practice more self inspection and research, outside events or conflicts will contain a great many inner teachings.

Modern 4 Cogs

Modern times (C. Chaplin)

When lamenting on this year’s energies, the picture of an escape room came up in my mind. You enter, and will have to find out how to escape, how to unlock locked doors and get free. A year a bit resembling an escape room of our fears and constraints. The great planets (Jupiter, Saturn and Pluto) stationed this April, and only started to go direct again from August-October.

We could say this happens every year, no big deal. This year is special in that Pluto and Saturn are in so close proximity in bare Capricorn that their teachings are more severe than usual. It is worth pondering about what happened with us in April this year, what kind of conflicts we faced, conflicts that brought unexceptional messages to us, events that paralysed us for a couple of moments. Mainly the following points are worth checking: where I experience restrictions in my life, where in my life I can sense manipulation, control problems, where I am in pain, where I feel tense, where I try and hide even from myself problems that need to be dealtwith, where I am inflexible, where I am strained by trying to adapt, thus incapable of representing myself, where I feel shadow in myself, or secret. Worth preparing a list of all these, and check when we encountered any of them in April, did we try to solve any of these problems? Or just ignored, and stepped forward… Retrograde periods are great for revision and preparation for new qualities in our lives.

It is only us that can get out of the constraints of our unsolved problems, from the escape room of our fears, and realize where the lock is, and when we find it, to use it at last and open the gate to freedom.

Exciting year… The Pluto having gone direct on October 3rd, the planet approaches Saturn day by day (exact conjunction in January 2020), that is, we feel more and more pressure on given life territory to change. If we resist, the same conflicts and fears might find us again and again with even more force and vehemence.

Those who have ivested much into self-knowledge and -improvement, dared face their own fears, and meet the unknown, and try new qualities, now, that the great planets are direct, can continue life on a higher level, and will feel change in their bones…

Self knowledge puts us on our knees and it is very necessary for love… (Mother Theresa)

Delays (so often used by us) do not work now… If we do not take steps forward, the universe will push us to do so….

This above though complies to the collective as well. In the last decades Nature has reminded us in all possible heart wrecking ways how life can deteriorate on Earth, if we do not change our attitudes and lifestyle. In the 1990s numerous reports were born stating that the present life quality of humanity will not disappear in a linear way, but through a row of unexpected events, which then will lead to a new way of living on Earth. As if no one had read these reports back then.

30 years have passed, and only partial steps were taken from humanity’s side to save our living planet. Saturn and Pluto this year are not idle… World is changing, outside events have great impact on our inner psyche, as we are following on our smart phones minute from minute how Planet Earth is giving up…

An escape room again, we could have had the lock that could have helped us escape, but besides Scandinavians, not many nations worked on a strategy to save the Earth. Thus, escape the room… Here, what is kind of shocking, that we do no have another planet at hand where we could move at the moment, we only have this planet to inhabit. If not perceiving this process on a physical level, but a higher one, then these processes help us reevaluate, replan our attitudes and change.

Pluto in the sign of Capricorn is quite an extremist, and alchemist, for him only black and white occurs, no grey… Pluto helps us in the transformation…

dundanim090400044

As this month will end up in Scorpion energies, probably October will also see some transformative global events as well.

But let’s see how October started? with a negative aspect between Venus and Pluto. In the coming days our fears can augment, related to our values, our relationships. We can meet conflicts of control. It is worth practising more distance from events, as we can easily slip into emotional ups and downs.

On October 3rd, as mentioned above, Pluto went direct. On this day Mercury also enters Scorpion. Its negative spect with Saturn and Pluto still can have influence on us. Pay more attention to communication and transport.

On October 4th Mars enters Libra, thus takes up some airy quality. If we feel that we have less focus and concentratrion, do not panic, Mars in Libra eradicate some of your focus and dedication. Later at the end of the month Mars will also send negative aspect to Saturn and Pluto, tense, vulcanic energies can disturb our autumn melancholy.

On October 7th Mercury will oppose Uranus. Causing some nervous situations. Please, be more attentive as not to react to all that happens outside.

Negative aspect of Sun and Saturn will be exact on this day, but we can feel its influence all week, and even later… Restrictions, rules, questions of order… As if someone would hold our ankles. Do not take this as a nuisance, but rather as a help to get back into your inner balance. Saturn is our backbone. Our support.

Venus enters Scorpion on October 8th, passion, extremes…, planet of love and beauty will make us more daring…

Venus-Uranus opposition on October 13th, partly liberating, partly tense aspect. Can run into situations where values opposing ours come by. We cannot avoid but face them.

Full Moon on October 13th, in the sign of Aries. Moon has an effect upon us. Let’s use it. Moon always have an impact on our intuitive side. Can show if our feelings (Moon) and our deeds (Sun) can comply with each other or not. Full Moon is a play of Sun and Moon.

Sun and Moon has a negative aspect on October 14th. If at other times we ignore heavy energies, in October this will be almost impossible, lots of drama, issues of control might arise. Sun will enter Scorpion on October 23rd, to take us deeper inside with the sign’s transformative energies.

October 21st, on Monday there will be a Venus-Neptune trine, which can colour the weekend before it as well. This aspect can navigate us from reality a bit. Worth organizing some programme to do with art, beauty and sprituality. On Sunday a Venus-Moon trine and a Venus-Saturn sextile will further elevate energies for this weekend.

As mentioned above on October 23rd Sun enters Scorpion. All month in one way or another will be related to Pluto and its transformative energies.

On October 28, New Moon in Scorpion… And Sun gets in opposition with Uranus, tension again…

As seen from the above, the personal planets send negative aspects to Saturn and and Pluto all month, with opposition to Uranus at times.

Worth treating our October with more openness towards change, because then, the above negative aspect will be our partners in transformation, not hindrance.

149087e463a0bf009228e88cc8662ea7
Like the needle of gramophone scratched the record, continually, and then resulted in music, tunes….
All our experiences, all scratches, all joy and pain is crucial on our road. Let’s leave it happen. Let’s use our intuition, so that by the end of the day, we could have a tune…
Let ourselves be an atmosphere, a colour, a song, the One, and one and only, and unrepeatable ourselves…

 

Astrology consultation via skype…

Please contact me via the methods below:

E-mail: barnabea224@gmail.com

Skype: beata.barna3

Újhold Mérlegben

Ma este 20h körül Mérleg Újhold…

A modern ember, akárcsak a régiek, tevékeny. De kicsit máshogy, mint őseink voltak, vagy máshogy is. Ők a természettel folyamatos kapcsolódásban, kölcsönhatásban munkálkodtak. Mi sok esetben a természettel csak kivételes napokon találkozunk, ha megtervezzük, kiszakítunk ahhoz is kis időt. Az emberi ‘természet’-nek, hiszem, valós igénye a természetközeliség. Annak is nagy szerepe van abban, hogy megtartson minket, s mutassa merre tartsunk, hogy megleljük az egyensúlyt.

A mai Mérleg Újhold abban segíthet, hogy hol nem vagyunk egyensúlyban, hol billentünk ki, hol feszítjük túl magunkat, mibe lehetne még tenni, de miből kell rögvest elvenni, hogy ne azt érezzünk, hogy az élet örökös rohanás.  Nem szükséges odakint rohanni, ahhoz, hogy megfeszítve érezzük magunkat, elegendő ehhez az is, ha esetleg olyan körülmények között töltjük napjainkat, ami folyamatos egyensúlytalanságot szül bennünk.

A Holdat kutatta legelőször az emberiség, mert az látszott leginkább az égitestek közül az égen. S ez nem véletlen. Az asztrológiában a Hold, a természetben és bennünk is, fellelhető apály-dagály mozgatórugója, a hangulataink, az érzéseink, a lelki ‘hullámzásaink’ jelölője. A hangulataink erősen meghatározzák a napokat, amiket élünk. A Hold fogyása, növekedése, hat ránk.

A Mérleg témái a szépség, a kapcsolódásaink, elköteleződéseink…

A Mérleg minőség az örökös kutatása annak, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes-t… (harmóniát, egyensúlyt, szépséget, hangulatot, kapcsolódást).

Mai napon érdemes kiszakítani kis időt, akár meggyújtani egy gyertyát, és átgondolni, milyen céljaink voltak a múltban, merengeni kicsit ezen, jó volt-e az irány, és milyeneket szeretnénk magunk elé tűzni a közeljövőben. Mindezt úgy, hogy szempont legyen az is, mi nekünk az egyensúly. Azon is, hogy mi nekünk a szépség, hogyan tudjuk azt belopni a mindennapokba. Hogy milyenek kapcsolódásaink… A Mérleg jegy minőségével nézz rá, kellően figyelsz-e magadra is, miközben másokkal kapcsolódsz, másokért teszel? A Mérleg ugyanis a ‘szimmetria’ jele is…

Mindent a mi belső valóságunk és lelkünk mozgat. Annak harmóniáját érdemes első helyre írni, sorolni, ha céljainkat számba vesszük, ha további utunkat tervezzük.

Újhold = új kezdet. Új Holdciklus indul.

A Holddal együtt áll a nap elején még a Mars is, ez mindenképpen erősíti ezt a mostani Újholdat, ad a tervezéshez erőt, cselekvőképességet.

 

Szeptemberi asztrológiai előrejelzés

Az augusztust egy Szűz Újholddal zártuk, s a Szűz jegy minőségei erősen meghatározzák még a szeptember első felét is. Hiszen, több bolygó a Szűz jegyében jár. Elsősorban a Nap, de, ami ennek a hónapnak egyik érdekessége, hogy a Nap, Mars, Vénusz és Merkúr összesereglettek egy csomóba szeptember első napjaira. Mivel ezek a bolygók mind Szűzben, tehát most a fő téma, amelybe érdemes tenni a napokban, a mindennapjaink, a rutinunk, az egészségünk. Érdemes kicsit aprólékosabban ránézni a fenti területre az életünkben, a Szűz jegy analitikus oldalát elővenni és a grandiózus tervek helyett a szemünk előtt levő feladatokra koncentrálni azokat esetleg új megoldásokkal kezelni, az apró dolgokra figyelni, mintha finomhangolás történne az életünkben… A nagy távlatokat kicsit tegyük félre. Lépésről lépésre higgadtan tervezzünk.

Szeptember 2-án egy Mars-Nap pontos együttállás dinamizálhat minket, hogy a fentiekkel megküzdjünk, pl. az iskolakezdéssel, a nyaralás utáni napi rutin felvállalásával. Szeptember 3-án és 4-én pedig a Merkúr-Mars, majd a Nap-Merkúr pontos együttállása segít, hogy a fenti témákban könnyedén tegyünk lépéseket. Szeptember első hetében a Szaturnusz pozitív fényszögbe kerül Merkúrral és Nappal, segít minket, hogy mindehhez legyen erőnk, kellő kitartásunk.

A Neptun Halakban kicsit néha megbillenthet minket a mindennapokban felvállalt praktikus hozzáállásunkban (merthogy szemben fog állni ezekkel a fenti bolygókkal). Ne lepődjünk meg, ha a metrón munka felé menet még a balaton parti nyaralás filmkockái futnak a szemünk előtt.

Ha továbbmegyünk a hónap főbb eseményeinek taglalásában, talán a legerőteljesebb fényszög egy grandiózus T-kvadrát, ami szép lassan beáll a hónap közepére. A Jupiter nem csak  Neptunra küld majd negatív fényszöget, hanem Mars/Vénusz/Nap/Merkúr csoportosulásra is. A Neptun, pedig, ahogy említettem szemben lesz a fenti tömörüléssel. A T-kvadrát erős energia. Főképp, mert a Jupiter-Neptun közti nehéz fényszög, ebben az évben harmadszorra szeptember 21-én egzakt lesz. Vagyis, megint jön az ismétlés. Tudsz-e bízni, hinni, akkor is, ha esetleg odakint káosz van?  Tudsz-e tartani egy irányt, ami csak a tiéd, akkor is, ha odakint már nem minden bizonyos és tiszta? Mi az, ami tartható az életedben és valós, és mi az, ami csak illúzió? A tisztánlátásunk lesz tesztelve, és ezzel ebben leszünk pont megsegítve. Újra. Kicsit az zajlik, hogy újra kell értelmeznünk a valóságot. És ezzel az álmainkat, terveinket, vágyainkat is.

Ebben majd segít a szeptember 18n direkt mozgásba váltó Szaturnusz is. Egyrészt az április óta hátráló bolygó az elmúlt hónapokban újra átvett velünk pár leckét (azon az életterületen, ahol képletünkben a Szaturnusz most araszol), erős belső munkát követelt meg tőlünk arra vonatkozóan, hol vannak még korlátaink, hol nem vagyunk elég felelősségteljesek, hol nem nőttünk még fel. Ha megindul a Szaturnusz, megmutatkozik, mennyire volt eredményes a belső munkánk.

Másrészt, a Szaturnusz megindulása, azt is jelenti, hogy egyre közelebb kerül a Plutóhoz, hogy aztán januárban pontosan együtt álljon vele. Erőteljes évet élünk, emiatt a két Bakban járó préselő, nyomást gyakorló, minket megszorongató bolygó miatt.

Ha még úgy is érezzük, hogy haladunk, fejlődünk, és könnyebb, könnyen érezhetjük azt a legváratlanabb pillanatokban, hogy mennyire nehéz.

Gondoljunk bele. Globálisan is zajlik valami, ami eddig nem volt. Mármint ebben az életöltőben. Minden hírt megkapunk a médiából, internetről, másodpercenként követhetjük, mi zajlik a világban, s ezt kell összeegyeztetnünk minden egyes pillanatban a mi saját belső valóságunkkal. S ez, nem mindig könnyű. Bízni, hinni és tervezni. Tenni a dolgunkat. S közben felelősséget vállalni.

A Bakban járó Plutó és Szaturnusz (a hatalom kérdései, új világrend, korlátozások, egyezmények, diktatúrák) és a Bikában járó Uránusz (a káosz, az anyag átértelmezése, azzal, hogy “felég” minden körülöttünk, esetleg kevesebb erőforrásunk lesz, esetleg kevesebb csillogás odakint) végzi a dolgát… Hiszem, azért történik mindez, (a Neptun Halakban jár) hogy felismerjük a belső út erejét, hogy a figyelmünk végre a kintről a bentre helyeződjön át.

Egyre többet beszélünk arról, hogy mennyire fontosak a pillanatok, azok, amelyekben éppen benne vagyunk. A jelen, amit élünk. A figyelmünk a nagy dolgokról a kicsi felé irányul. Ahogy, zsugorodnak odakint a lehetőségek, úgy, nyílhatnak bennünk a távlatok, ahogy kevesebb lesz odakint, úgy lesz bennünk több, azt hiszem, ez a cél.

E hónapban a Szaturnusz direkt mozgását még nyomatékosabbá teszi az, hogy a Bakban járó leszálló holdcsomóponttal együtt áll, a Rák felszállóval pedig szemben. Gondoskodnunk kell magunkról, de lehet, hogy a jövőben kicsit máshogy. Illetve, felelősséget kell vállalnunk. Értsük ezt globálisan szinten, vagy egyénin.

Ez a hónap a fenti T-kvadrátnak és a Szaturnusz megindulásának köszönhetően lehet nagyon meghatározó is sokaknak, azoknak mindenképpen, akik az elmúlt hónapokban leszámoltak minden olyan illúzióval, ami hamis volt, és akik, rendet tettek az életükben, vagy legalább törekedtek rá, akik mertek felnőni sok év akár gyerekes beidegződései után, s akik mertek és  mernek felelősséget vállalni, s mertek befelé figyelni egyre, azon túl, hogy tették a dolgukat odakint.

Szeptember 13-án lesz egy klassz Nap-Plutó trigon az égen, kivételes teremtő energiák, érdemes valamibe becsatornázni. Ugyanezen a napon, a Vénusz-Merkúr is együtt áll még Szűzben, a szépséget, érzelmet, értékrendünket érdemes valamilyen formába önteni, valamilyen formában megélni.

Szeptember 14-én a Merkúr és a Vénusz is Mérlegbe lép. Ezzel kicsit enyhül a szeptember első felére jellemző Szűz dominancia, és lassan siklunk át a finomabb energetikába, amit a Mérleg levegős jegye fémjelez. A Vénusz saját jegyében haladva, segíthet a szerelemben, kapcsolódásainkban, belső harmóniánk megtartásában, a szépség finomra hangolt megélésében.

Szeptember 19-én a Mars-Plutó között lesz pozitív fényszög, ez jó erős dinamika. Jó nap valami erőteljesre.

Szeptember 21-én, ahogy már említettem, beáll a Jupiter-Neptun kvadrátja egzaktan. Kezdődhet megint a szembesülés azzal (ld. fentebb), ami nem igaz, nem valós, nem a belső utunknak való energia az életünkben.

Szeptember 23-án a Nap is átlép a Mérleg jegyébe. Elérkezik az őszi napéjegyenlőség. Itt csendesül bennünk az épp imént megélt nyár, készülődünk az őszi-téli hónapokra. A Mérleg jegyben a Nap előhozza bennünk az olyan témákat, mint mi nekünk a harmónia, az egyensúly… majd ezt a szeptember 28-án Mérlegben kiteljesedő Újhold is erősítheti bennünk.

Dolgos hónap újra… Furcsa játék zajlik a belső és a külső, az egyéni és a kollektív megélések terén.

Én azt gondolom, ami odabent, az tud csak megvalósulni odakint. Hiszek a belső önismereti munka fontosságában. És abban, hogy ez az év sokak számára nagy változásokat hozhat.

A Jupiter, Szaturnusz és a Neptun saját jegyükben vannak ez évben. A Nyilas Jupiter: ha felvállalod a te igazságodat, ha bízol, akkor megemel; A Bak Szaturnusz: ha tartod az irányt, ha felnősz, ha leteszed a karmikus terheidet, ha felelősséget vállalsz, akkor megtart; a Halakban járó Neptun, ha észreveszed, hogy van több mint a kint, és a lent, és mersz befelé tartani, akkor egyre csak azt érzed majd, hogy minden könnyebb és tisztul. Felszabadulsz…

A fenti bolygók fényszögei talán a legnagyobb kihívások ez évben, és ezek tartogatják a legnagyobb ajándékokat is. S szeptemberben kapunk belőlük erősen…

Mindazonáltal szerintem az arany megannyi árnyalata vonja be a hónapot, ha felismerjük, hogy érdemes elengedni a minket már csak akadályozó, feszítő terheket, kapcsolódásokat, helyzeteket, merünk változni ezzel, hagyni elmúlni, ami múlni akar, hagyni elmenni, ami menni akar… Pont, ahogy az őszi fák teszik… Merik elengedni a sárguló levelet, s hagyják aláhullani. Tudják, hogy lesz tavasz…

 

 

 

A Szaturnusz elindul (09.18.)

Az április óta hátráló Szaturnusz elindul (09.18.)

 

Amit megszenvedtél, amitől meghasaltál, amibe kissé beleszakadtál, s, amit megértettél mindebből, azt most beépítheted és használhatod. Érdemes a napokban számot vetni, mit szűrtél le az elmúlt hónapok leckéiből, aztán tartani tovább az úton, ami csak a tiéd, egyre nagyobb felelősséggel, tudatossággal, és egyre nagyobb teljességben….

Gondolatok a Jupiterről, ami holnap direkt mozgásba vált…

A bolygó, amit csak Nagy Jótevőként emlegetünk, április elejétől hátráló mozgásban volt egészen a mai napig. A bölcsesség, a szerencse, a hit bolygójaként, amíg hátrált, észrevehettük, hogy bizonyos életterületeinken erőteljesen lassulnunk kellett. Mindeközben alkalmunk volt megnézni pár dolgot az életünkben több vagy más szemszögből.

A Jupiter évente egyszer 4 hónapra szokott hátrálni. Ezek az időszakok, nem kérdés, hogy hasznosak, mert kétségtelenül közelebb visznek önmagunkhoz. Legfőképp azzal, hogy számos dologra rájövünk,  számos összefüggést felismerünk, amelyeket, amikor a Jupiter direkt mozgásban van, nem vennénk észre.

Miért? Mert a Jupiter normál, direkt mozgása közben csak ad és ad (ha jóban  vagyunk vele), amikor hátrál, akkor eláll ettől a tevékenységtől és nem ad semmit. Visszatart. Úgy érezzük, visszatart minket is, de ez nem így van. Érlel. Bölcsebbé tesz. Kénytelenek vagyunk ezekben a csendes időszakokban magunk felé fordulni. S ez hozza a változást.

Ahogy holnap a Jupiter elindul, úgy az Uránusz (szabadság, változás bolygója) elkezd épp holnap hátrálni. A Bikában járó Uránusz, kicsit majd fogja a bokánkat, hogy el ne szálljunk, földel… (na meg a Szaturnusz (korlátozás, felelősség, rend, szabály) és a Plutó (elengedés, megújulás, átalakulás, újjászületés) együttállása is, Bakban markolja majd kicsit a bokánkat, ott, ahol még botladozunk.

De talán még ennek ellenére is, érezhető lesz a Nagy Jótevő irányváltása. Ahogy már sokszor leírtam, ez az év azért több, mert a Jupiter a saját jegyében van, Nyilasban (ilyen 12 évente egyszer történik). Egy bolygó a saját jegyében tud hatni a legerőteljesebben. Ez decemberig így is lesz. Aztán átlép Bakba. Érdemes ránézni ezért még addig, mely életterületünkön halad a bolygó, mert ott, ha éberek vagyunk, és merészek, vagyis nem állunk ellen a változásnak, sőt mi generáljuk, akkor kivételesen megemelhet minket ez a tisztán jupiteri energia.

Talán nem véletlen,  hogy épp a héten került a kezembe Ibsen 1-2 drámája, amit legutóbb 20 évesen olvastam. Azért említem, mert akkor fiatalon is megrendítettek az ibseni hősök. Az esély, hogy őszinte életet éljünk, és a nagy veszteség, ha nem ezt tesszük.

A jupiteri lecke is épp ebben rejtezik. Mersz-e önmagad lenni, mered-e magad felvállalni? S nem csak magad, hanem összes meggyőződésedet? Még akkor is, ha odakint ellenállásba ütközöl. Mersz-e ennek nyomán élni, és kapcsolódni? Elhiszed-e, hogy minden egyes életesemény, az is, amely nehéz, és földhöz csapkodós, a felé visz, hogy végre magadra találj.

A jupiteri témákra nézz rá mostanában az életedben (mint az utazás, a  tanulás, a bőség, a hit, a bölcsesség, az igazság, a te igazságod, a te meggyőződésed), hogy érzel-e majd bármi kivételeset majd most, hogy a Jupiter megállt. És, ahogy holnap elindul. (Ha pl. a X-es házadban araszol a Jupiter, akkor a karrieredben érzel majd emelkedést, ha a 6-osban, a mindennapok és a munka házában, akkor a munkahelyed kapcsán, napi rutinodban érzel majd tágulást, ha pl. az I-es házadban jár a Jupiter, akkor tuti, hogy nem tudsz ellenállni, és addig mész, amíg csak tudsz önismeretben, tágítod a személyiséged, esetleg újat tanulsz, szinte mintha kilépnél egy színpadon a reflektorfénybe, ha a 9-es házadban, akkor akár nagy utazások is várhatnak rád és ebben támogatnak, ha az 5-ös házban, akkor a kreativitásod és életörömök terén érzel bőséget).

A héten a Jupiter már vetett szép fényszögeket ide-oda (Vénuszra, Napra)…  Szép hetünk lehetett, emelkedett… (Persze mindenki képletében másutt és máshogy áll a Jupiter, ha lehoztál nehéz leckéket a Jupiterrel ebben az életben, és még küzdesz velük erősen, akkor az emelkedést árnyaltabban észleled.) Már érezhettünk olyat,  hogy, ott, ahol mertünk hinni, ahol a sok régebben tapasztalt negatív minta vagy csalódás ellenére, kitartottunk és tartottunk magunkban a hitet (ezzel persze, változtunk, sokat-sokat változtunk), ott most olyan, mintha valaki, a sok hányattatás után, megtartana, engedné, hogy végre hátradőljünk.

Vagyis, igazából ez az év nem is a hátradőlésről szól, hanem arról, hogy megértjük, hogy micsoda nagy ereje van annak, hogy mertünk változni, és tenni magunkért, a mi igazságunkért.

20190730_074334_0000

Ha érdekel, melyik életterületeden jár éppen a Jupiter és hol tud segíteni neked leginkább, jelentkezz asztrológiai elemzésre (skype-os vagy személyes konzultáció)…

 

 

 

 

Augusztusi asztrológiai előrejelzés

Mostanában ritkán írok olyat, hogy, na, most kicsit fellélegezhetünk. De most tényleg. Augusztus első fele hoz kis enyhülést. A július feszes fényszögei után, amikor olyan bolygók, mint a Mars, Merkúr, Vénusz, Hold szembenállásban voltak (hol egyik, hol másik) a két nagy sorsbolygóval (Szaturnusszal és Plutóval), nem volt könnyű, aztán ott a Jupiter-Neptun nehéz fényszöge még mindig az égen: ahol illúziókba ringatjuk magunkat, ott lépten-nyomon orrunkra koppintanak. Valahogy az volt az ember érzése, hogy nem lehet igazán lazítani.

Augusztusban a fenti bolygók továbbhaladnak csendesebb vizekre, bár, tény, ez a hónap sem lesz teljesen tükörsima, inkább azt mondhatnánk,  hogy egy-egy ponton, főképp, ahol ez az év szépen átformált minket, ott érezhetünk majd bizonyos átrendeződést, megnyugvást az életünkben. Ha okosan és belső figyelemmel töltöttük az elmúlt hónapokat, akkor ezt érezni fogjuk.

A hónap nagy eseménye mindenképpen az, hogy a Nyilasban járó Jupiter végre direkt mozgásba vált. Aki tett ez évben azért, amiben hisz, aki küszködött azzal, hogy rájöjjön mi is az ő igazsága, és igyekezett többé-kevésbé beleállni abba, az egy jóval oldottabb, optimistább időszakot élhet meg az elkövetkező hónapban.

Az erős tüzes augusztus eleji energiák a hónap végére majd szép lassan átvezetnek minket a Szűz földies jellegeibe. Hisz több bolygó Szűzben lesz, és az Újhold is ebben a jegyben fogja nyitni az őszt, a szeptembert.

De talán kezdjük azzal, hogy a Felszálló Holdcsomópont, amely egyéni képletünkben is  jelzi karmikus sorsfeladatunkat, és kollektív szinten is szép jelzője annak, még mindig Rákban halad (2018 novembere és 2020 júniusa között). Üzenete: teremts egyensúlyt a benned élő Bak (ambíció, kitartás, célorientáltság, munka) és a benned élő Rák (érzelmek, gondoskodás, törődés, intuíció, befogadás, érzelmek) között. A Rák felszálló kicsit azt is üzeni, tanuljunk meg helyesen gondoskodni magunkról: figyeljük lelkünkre , érzéseinkre (egyéni szinten), globális szinten, nézzük meg, hogyan akarunk ez után gondoskodni magunkról az esetleges új életkörülmények között, a kialakuló új világrendben.

Merthogy a Szaturnusz és Plutó még mindig együtt menetel, összekapaszkodva: a világban zajlik a hatalom és a tömegek viszonyának újraértékelése, a szabadságunk törékeny mivoltának felismerése, a korlátok, a sorompók, a falak kérdése ott, ahol korrupt vagy diktatórikus rezsimek uralják az embereket, régi struktúrák megkérdőjelezése. Érezhetően egyre nagyobb a nyomás.

Egyéni megéléseinkben már február óta préselik ki belőlünk (az, akkor még úgy véltük) kipréselhetetlent. Most pedig már kezdjük felismerni, hogy van az a pont, amikor akár évtizedek óta minket ‘támasztó’ mintákat simán ledobunk. Mert már annyira megszenvedtük, annyiszor végigéltük, annyiszor megjártuk. A két sorsbolygó ritkán áll együtt (legutóbb 1982-ben állt együtt, azelőtt 1942-ben). 2020. januárjában állnak majd egzaktan együtt, de hatásuk egész évben érezhető.

A két bolygó ebben segít, ezt kérdezi: hol vannak még korlátaid?; mersz-e felelősséget vállalni magadért?; hol vannak még félelmeid?; mersz-e változni, változtatni, elengedni?; mersz-e új helyzetekbe állni, mersz-e újjászületni? mersz-e tenni magadért? A Szaturnusz rideg, hűs, korlátozó jellege és a Plutó vulkanikus, mélybeható, transzformáló hatása együtt nagy energia. Egész évben elbíbelődünk a félelmeinkkel, korlátainkkal (kinek éppen melyik életterületén a két bolygó),  jól jön egy kis lazítás most augusztusban. Az tény.

Ha ez év hatásaira ránézünk még egy pillanatra, a Vénusz és a Mars ez évben egyáltalán nem került hátráló mozgásba és nem is fog (majd csak 2020-ban), ez azért fontos, a két bolygó hátrálása mindig erősen érezhető, a Mars tetteinkben vethet minket vissza, a Vénusz párkapcsolati téren boríthat meg dolgokat vagy értékrendünkben, esetleg anyagiak terén. Ilyen jellegű hátráltatás ez évben nincs. Relatíve termékeny, számtalan új lehetőséget nyújtó évet taposunk.

Persze jelenleg is, most a hónap elején még éppen 4 bolygó van hátráló mozgásban, a Plutó, Szaturnusz, Neptun és Jupiter (ill. a Felszálló Holdcsomópont). Folyik a revízió azért rendesen, amikor egy bolygó hátrál, tesztelni kezd minket, hol tartunk, amíg nem indul el előre, addig állandóan kérdez, nem enged minket tovább. Ilyenkor ez lehet az érzésünk, hogy nap mint nap újabb és újabb lecke elé vagyunk állítva. Nem haladunk. Ez egy kicsit részben enyhül augusztusban.

Augusztus 11-én, ahogy írásom elején jeleztem,  (tényleg a hónap leginkább várt eseménye) a Jupiter direkt mozgásba vált.  Április  óta hátrál. Ilyenkor a Jupiter érintette témákban zajlik az újraértelmezés. Globális szinten, a törvények, szabályozások újraértelmezése, nemzetközi egyezmények felülbírálata, pl. Egyéni szinten, egyértelműen a hitrendszerünk kerül fókuszba. A személyes hiedelmeink újraértelmezése zajlik. Hatalmas felismeréseink lehetnek a ‘hátráltatás’ miatt. Azért áll le pont az energia és lassulunk be (azon az életterületen, ahol a Jupiter áll a képletünkben), hogy nézzünk rá a múltra, a múltbeli megéléseinkre, és addig ne menjünk tovább, míg nem tanulunk belőle. Akár teljes káosz is beállhat ilyenkor az életünkben, pont azért, hogy kibogozzuk, mi miért történik, történt. Minél inkább tükörbe tudunk nézni és őszinték vagyunk magunkhoz, hol billeg még bennünk a mi igazságunk, hol nem képviseljük a saját utunkat, belső igazságunkat, annál nagyobb emelkedést fogunk érezni, ha a bolygó direkt mozgásba vált.

Április környékén itt-ott tényleg leálltak az energiák, első pillanatban nem tudni sokszor mi az üzenet. De aztán kibogozzuk. A retrográd időszakok addig ‘cincálnak’ (és lássuk be ez mind segítség, védelem, áldás, tanítás) amíg el nem jutunk oda, hogy már nem hárítunk, beismerjük, hol tettünk akár magunk ellen, és ez oda vezet, hogy negatív mintát törünk. Egyértelmű, hogy ennek kapcsán felszabadulunk. A jupiteri leckék mindig hatalmas felismerésekkel járnak.

A Jupiter, ha elindul, főleg most saját jegyében Nyilasban, elönthet minket az optimizmus, az általa érintett életterületen tovább tágulhatunk, tanulhatunk, haladhatunk, emelkedhetünk. Fellélegezhetünk. A Jupiter a hála is. És a bölcsesség. Egy-egy ilyen hátráló időszak után mindig eggyel bölcsebben haladhatunk tovább. Érdemes ez évben a jupiteri témákon dolgozni, hisz még decemberig van saját jegyében a Jupiter, 2020 januárjában már átlép majd a Bakba.

Aznap, amikor Jupiter elindul, azért lesz  még egy esemény. Az Uránusz aznap (augusztus 11) hátráló mozgásba kezd. Ahol éppen halad az Uránusz a képletünkben, ott megvilágítja majd és ellenőrzi, hol/hogy nem vagyunk még szabadok. A szabadság tematikája erősen előtérbe kerülhet, hogyan szokott ez, egy hátráló Uránusz esetén, hogy valahogy veszítünk egy időre a szabadságunkból, hogy felismerjük, az mennyire nem fekszik nekünk. Egy Uránusz hátráló mozgás azt is megmutatja, hol fékezzük be magunkat feleslegesen, hol félünk a változástól, hol kapaszkodunk még régi mintákba.

Az Uránusz a hónap folyamán produkál két nehéz fényszöget, egyiket augusztus 2-án, a Vénusszal, értékrendünk terén, anyagiakban, kapcsolódásainkban megmutatkozhatnak, hol vagyunk még ‘függőségben’, hol korlátozzuk magunkat. Egy Vénusz-Uránusz kvadrátnál hirtelen események segítenek. Ezen a napon pl. figyeljünk, hogy ne hirtelenkedjük bele magunkat nagyobb kiadásokba anyagiak terén, vagy nagyobb konfliktusokba esetleg kapcsolódásinkban.

Az Uránusz augusztus 16-án a Merkúrra vet nehéz fényszöget, érdemes ekkor óvatosabban kommunikálni, közlekedni…

Ne feledjük, az Uránusz még mindig Bikában. (2019-2026). Gondoljunk csak bele, az Uránusz a szabadság bolygója, a tudományos fejlődés, az informatika, az innováció, a (radar)hullámok, az információáramlás. Az asztrológiai képlet “rosszfiúja”, aki mindent borít, ami hagyományos és elfogadott. A Bika jegy meglehetősen hagyományos ezzel ellentétben. A föld, az anyag, a pénz, a bankok, az anyagi biztonság, a tulajdon, a birtoklás a témái. A Bikában töltött 7 év nagyon át fogja átrendezni az anyaggal való kapcsolatunkat. S ezzel a valóságunkat. Legutóbb 80 éve, 1934–42 között volt ilyen. Ld. korábbi posztom ebben a témában. 

A szabadság kérdéseit a hónap közepén majd, az augusztus 15-én beálló Vízöntő Telihold is felhozhatja bennünk, hol van szükségünk még több szabadságra…

Ha Hold, akkor Augusztus 1-én, a hónap első napja Újholddal köszönt ránk. Mégpedig Oroszlánban… Az Újhold mindig lelkesít. Főképp ebben a tüzes, optimista, életigenlő jegyben, kifejezetten jól érezhetjük magunkat, teli lehetünk vitalitással, tettvággyal. A napokban a sok ‘munka’ után észrevehetően könnyebben átadhatjuk magunkat a pihenésnek, kényelemnek, örömöknek. Tegyük ezt. Az van, nem csak a Hold, … hanem a Nap, a Vénusz és a Mars is Oroszlánban van. Igy nem csak érzetek szintjén, de tudatosságban, értékrendünkben, akaratunkban, cselekedeteinkben, sőt akár szerelemben is eláradhat bennünk az Oroszlán jegyére oly jellemző tűz, optimizmus, jól-lét. Kényeztessük magunkat.

A Nap tehát éppen Oroszlánban jár. A Nap saját jegyében araszolva mindig abban segít, hogy haladjunk tovább tudatosságban, lehetőleg úgy fejlődjünk, hogy azt ne veszteségek, nagy fájdalmak árán érjük el, hanem úgy, hogy a leckék, amelyeket megélünk, épüljenek be, értsük meg őket, tegyük magunkévá őket és úgy lépjünk tovább. Ha Oroszlánban a Nap, akkor könnyebben kinyílik a szív is, nem véletlen, hogy ilyenkor megyünk leginkább szabadságra, heverészünk legtöbbet a Napon, töltjük magunkat fénnyel, adunk magunknak kicsit több több odafigyelést, komfortot, és másoknak is.

Augusztus 2. hetét szépen megszínezi két tényleg áldásos fényszög egzakttá válása. Ami már igazából augusztus 1-én is érezteti hatását, és aztán augusztus első hétvégéjét is megemeli, majd a rákövetkező napokat. Augusztus 7-én egy Jupiter-Nap trigon, augusztus 8-án egy Vénusz-Jupiter trigon. A Jupiter, ha jó fényszöget vet egy bolygóra, főleg most, ahogy Nyilasban jár, akkor tágít, oda fényt visz be: a Nap, mint saját magunk megélései, teremtés bennünk, a saját fényünk, a Vénusz, mint szerelem, vonzalmaink, értékrendünk, művészet, anyagiak. Érdemes romantikát vinni ezekbe a napokba, vagy kiállításra menni, vagy csak megállni egy pár pillanatra egy csodaszép hegytetőn, vagy venni egy lottószelvényt. Most érezhetően égig emel majd minket ez a szép kapcsolódás odafönt.

A Nap és Vénusz együtt áll Oroszlánban egzaktan augusztus 14-én. De már a hónap első felében nagyon közel egymáshoz. Érdemes a szépnek, az esztétikának, a teremtésnek adni magunkból a hó első felében. Ez lehet egy szép nyaralás, de egy csurig feltöltő kertészkedés is, vagy egy jó könyv, vagy egy baráti társasággal egy klassz este. Amire vágyunk, annak érdemes élni ezekben a napokban.

Nőknek méginkább áldásos ezekben a napokban fényleni, kicsit többet szépítkezni, fodrászhoz menni, kellemes zenét hallgatni, kicsit lebegni abban, akik vagyunk, és ünnepelni, hogy a Nap most megláttatja velünk, hol és hogyan vagyunk még szépek (amit eddig talán észre sem vettünk), és, hogy ezt hogyan érdemes képviselnünk. Az akkoriban beálló Neptun-Plutó szextil is segít, hogy kicsit változzunk akár, finomodjunk, vénuszi témákban.

A Vénusz és a Mars pontos együttállása lesz augusztus 24-én, ez mindig jó kreatív tevékenységekre (Mars: akarat, tetterő; Vénusz: művészet, szépség), ilyenkor még a napi rutin munka is jobban eshet nekünk. Ugyancsak szenvedélyes nap lehet a szerelemben. A Mars a férfi, a Vénusz a nő: ők ölelkeznek össze ezen a napon.

Ugyancsak biztató ebben a hónapban, hogy július 31-én a Merkúr direkt mozgásba váltott. Ha akadoztak ügyeink, ha furcsa helyzetekbe kerültünk kommunikációban, vagy közlekedésben, ez most enyhül. A Merkúr Rákban most, aztán majd átér augusztus 11-én az Oroszlán jegyébe. Majd hónap végén, 29-én a Merkúr is a Szűz jegyben landol, hogy az ősz, na meg az iskola és a munka, már teljes racionalitással és fókusszal indulhasson. Lesz egy Jupiter-Merkúr trigon 21-én, ha valakivel rendezni szeretnél valami olyat, amit eddig nem kommunikáltál ki neki, érdemes ezen a napon, ha beszédet tartanál valahol, tedd ezen a napon, mert, amit mondasz, az hatni fog, hitet ad. Ha írsz, érdemes ezen a napon kiírni magadból jó sokat.

A hónap közepét követően aztán pár bolygó szép lassan átmegy a Szűz jegybe, a hónap első felében tapasztalt fényesség, életöröm, vitalitás, lazaság, átvált egy sokkal fegyelmezettebb struktúrába. A Mars augusztus 18-án, a Vénusz 21-én, a Nap 23-án, a Merkúr 29-én lép át oda. Majd 30-án Újhold köszönt ránk ugyancsak Szűzben. Tényleg jól ki van ez találva, hiszen augusztus 20-a körül tényleg megváltoznak a fények. Beszűrődik a realitás, lassan visszaülünk az irodába, felvesszük a fonalat itt, ott, összeszedjük a nagymamáktól a gyerekeket, rendszert igyekszünk vinni újra a napokba. Lélekben készülünk az őszre. 

Az Uránusz egyébként több bolygóval is szépen kapcsolódik majd egzaktan a hónap utolsó hetében (Vénusz-Uránusz; Mars-Uránusz; Nap-Uránusz; Merkúr-Uránusz trigon). Ennek hatásait már augusztus 20-ától érezhetjük. Szóval, azért a hónap második felében is bővelkedünk a felszabadító fényszögekben. Hiába kerülnek át a fenti bolygók az alázatosabb, konzervatívabb Szűz jegyébe.

Tehát ezt a hónapot úgy érdemes, hogy első felében a jótékony fényszögeknek és a sok tüzes energiának köszönhetően, kicsit fürödjünk a fényben, pihenjünk, töltődjünk. Ha tudunk, lélegezzünk fel, így vagy úgy. Hogy aztán a hónap második felében már leföldelve kicsit, elkezdjük rendbe rakni, amit szükséges. Hisz a Szűz Újhold augusztus 30-án és a már Szűzben járó Nap is majd azt kéri tőlünk: Nézz rá, hol van még benned vagy körülötted rendetlenség; Hol vannak benned esetleg lehetetlen elvárások; hol analizálod túl, ahelyett, hogy pusztán éreznéd. S az érzés nyomán,… tennél.

Szép augusztust.

20190730_074334_0000

 

 

 

 

Mert minden egyszerre van…

Amikor kis időt tölthetek a városban, ahol születtem, és sétálgathatok a nekem annyira kedves utcákon, a jelen és a régmúlt élményei mintha egyszerre vonnák be az itt töltött órákat. Nem lehet őket szétszedni, külön kezelni. Minden léptemben benne a csipkés térdzokniban ünnepségre tartó kisiskolás énem lépteinek ritmusa, átjár a nagyszülők hétvégi látogatásainak emléke, s a meglepetésekkel telipakolt táskáik, a tinédzserként szobámba elvonulva töltött órák is ott bennem, ha állok az ablakban, s figyelem az utcát, bennem a helyi könyvtár megrendítő csendje, a hegyekben tett hosszú kirándulások kék ege és zöldje, a várost átszelő villamos zöreje, a régi, középkori várat naplementébe burkoló nyári fesztiválok, az esős napok, a téli nagyvárosi magamba fordulások…

Ezek mind bennem… Mert minden egyszerre van.

Az élmények egyszerre támadnak, akik voltunk, akik vagyunk, azok egyszerre adják meg lényegünket, s formálják napjainkat.

Babits Mihály Nyugatban Bergson időfilozófiájáról 1910-ben megjelent írásaival tűzdelem meg a gondolataimat, mert sokat adóak:

 „… mert minden pillanatunkban benn van – tudtunkkal vagy anélkül – egész múltunk, sőt őseink egész múltja; a múlt nem halt meg, hanem hat reánk; él testünkben, lelkünkben; egész valónk az egész múlt eredője; minden pillanat magában foglalja az egész múltat és valamit ad hozzá. Eszerint minden jelen pillanat lényegileg különbözik az összes megelőzőktől, mert egyik sem foglalhatott magába annyit, mint emez és sohasem térhet vissza ugyanaz, éppen úgy, ami már elmúlt.”

Mostanában valahogy könnyebb befelé figyelni, hiába sok a dolog odakint. Az elmúlt egy-két év bolygóállásai nagyban segítettek abban, (ld. például elmúlt időszak Skorpió Jupitere, Kos Uránusza) hogy, annyi sok, sok-sok éven keresztül kitartóan cipelt karmikus terhet letehessünk, s így lett idő másra. Egyrészt önmagunkra… Másrészt, az eddig tisztázatlan dolgok kitisztázására. Annyira erős a jelen tanulás, amiben vagyunk, hogy, még, ha azon is lennénk, hogy bemagyarázzunk magunknak bármit, ami nem igaz, nem valós, és nem minket szolgál, akkor, a drága Bak Szaturnusz, vagy éppen a Plutó, vagy a Jupiter-Neptun kitartó kvadrátja az égen orrunkra koppint, hogy eddig és ne tovább.

Álljunk meg, nézzünk magunkba, tényleg ezt akarjuk-e? És a megszokott mintáink, amihez annyira ragaszkodunk, azt mondatják velünk, hogy igen, mi ezt akarjuk, nincs ezzel semmi gond. Aztán telnek a napok, és azt látjuk, hogy nem vagyunk harmóniában, mert a két nagy sorsbolygó nap mint nap újabb és újabb leckékkel igyekszik bizonyítani, hogy nem vagyunk elég őszinték magunkhoz, hogy még mindig nem mentünk elég mélyre, még mindig ’vetítünk’, hárítunk…

Persze nem könnyű kibogozni, mert tényleg minden egyszerre van: minden jelenlegi döntésünkben benne a bennünk élő gyermek, akár előző életekben hátrahagyott szerepek, fájdalmak, benne az ez élet számos tapasztalása, benne a múlt, a jelen, és a remélt jövő.

Mert minden egyszerre van.

Nehéz elképzelni, hogy esetleg nincs is idő.  Könnyebb azt gondolni, hogy telik, hogy van. Kiment minket annyi minden alól.

„A baj ott van, hogy értelem formái (a tér és a térszerű idő) mind a kiterjedésre vonatkoznak, vagyis a mennyiségre; az anyagi világ lényegileg mennyiségi… Márpedig a lelki világ teljességgel minőségi; minden lelki állapot minőségileg különbözik minden más lelki állapottól, éppen azért, mert a lelki élet ideje nem egynemű. Minden lelki állapot egységes, mert az érzetek egymást színezik s az emlékek színezik az érzeteket…”

Egyértelmű, hogy az zajlik, hogy segítenek nekünk, hogy a lélek végre megszólaljon bennünk. Hogy a befelé figyeléssel, fokozatosan kitisztogassuk lelkünk eleddig rejtett vagy elhanyagolt részeit. Hogy a beállt, megszokott minták alól felszabadulva, a lehető legteljesebb életet éljük, igaz önvalónk szerint.

„De ha a lelki jelenségek nem ismétlődők, akkor nemcsak nem mérhetők, hanem előre ki sem számíthatók. Kiszámítani csak ismétlődő jelenségeket lehet… Mihelyt oly folyamatokkal kerülünk szembe, ahol hasonló okok ismétlődése ki van zárva, előre való kiszámításról szó sem lehet: a lelki folyamatok pedig ilyenek.

Ez más szóval annyit jelent, hogy az akarat szabad.

Mert mit érthetnék én azon, hogy akaratom nem szabad, hogy tetteim determinálva vannak? Csakis azt, hogy (a körülmények teljes ismeretével) tetteimet előre ki lehetne számítani. De ha a fejlődés tényleg teremtő, ha az élet minden pillanata egészen újat hoz létre: akkor a jelen még oly teljes ismeretében sem foglaltatik benne a jövő ismerete…

…. márpedig a szokás voltaképp nem lelki, hanem mechanikus jelenség, az élet meghódolása, mintegy koncessziója a mechanizmussal szemben. Az élet, amennyire ismerjük, mindig testhez kötve jelenik meg; a test mozgása pedig az életével ellenkező irányú (amennyiben mechanikus, ismétlődő, míg az életé szabad, teremtő); ezért az életnek küzdenie kell, míg az anyagban, az anyag ellen a saját teremtő mozgását érvényesítheti; e küzdelem sok nehézséggel s sok visszaeséssel jár; az alsóbbrendű állatok mozgása még majdnem teljesen mechanisztikus; az emberben az élet érvényesülése már hatalmas fokot ért el, de az ember is gyakran visszaesik a mechanisztikus mozgásba: ezt a visszaesést nevezik szokásnak.

Cselekedeteink nagy része ily mechanisztikus cselekedet. De mennél intenzívebb életet él valaki, annál sűrűbben felszabadítja magát szokásai alól; és ilyenkor következik be az igazi szabad cselekedet, amelyet nem lehet kiszámítani. Az ember maga érzi legjobban, hogy szabadon cselekedhetik; s ez az oka, hogy a determinisztikus, mechanisztikus felfogás mégis annyi ellenzésre talál a közönséges emberek gondolkodásában. Az öntudat ellentmond neki. De viszont az értelem, amely előrelátni akar, a tapasztalati jellemmel, a szokásokkal foglalkozik és nem az igazi szabad lélekkel.”

Márpedig:

„A földi élet oly lendület, mely az anyag között, az anyag irányával ellentétes irányba törekszik mozogni: a szükségesség, a halál helyett, a szabadság, a teremtés felé.”

 

 

 

A sodrás – 2019

Többekkel beszélgettem az elmúlt hetekben, akik arról számoltak be, hogy valamely életterületükön ez évben hihetetlenül felszabadultak. Hogy már szinte nem is emlékeznek régi önmagukra. Egy dolog közös mindannyiukban: hogy mertek változtatni, kiszállni a megfelelés korlátaiból, hinni abban, ha mintát törnek, abból nem lehet baj, s, ha el is bizonytalanodtak olykor, merték a saját egyediségüket vállalni, s képviselni is odakint a külvilágban, s saját belső utukon is.

5fbd6b0027a99e414e2ab394eabf833a.jpg

Kicsit olyan ez az év, mint egy vadvízi evezés kezdőknek. Az erős sodrás miatt (PLUTÓ/SZATURNUSZ BAKBAN) kiszállni nem lehetséges. Fogalmunk sincs, mi vár ránk. Minden egyes zuhatagnál kérdéses, hogy megmaradunk-e egyáltalán. Kaland is, mert erősen feszegetjük a határainkat. Minél tovább érünk a túrán, annál erősebb bennünk az érzet, hogy ez sikerülni fog😃. Olykor már a tájat is látjuk, s elveszünk a szépségében (NEPTUN HALAKBAN), nem csak küzdünk a habokkal. Aztán a sok zuhatag után egy csendes öbölbe jutunk. Hátunk mögött sok szorongás, félelem. Már nyomuk sincs. Fellélegzünk. És úgy véljük, megérte. (JUPITER NYILASBAN)🙏
Sokaknál a túrának még persze nincs vége. Zajlik. És nagy eséllyel a Szaturnusz és Plutó együttállásával fog kulminálni. Ami jövő év eleje. Addig érdemes megnézni, hol nem komfortos, és ott változtatni.

 

Általános képletelemzés

e997a2818120b57ce4a63d650600d40b.jpg

Az önismeretben az asztrológia és a születési képletünk nagy segítséget nyújthat. A képlet kicsit olyan, mint egy útiterv. Érdemes elmerülni benne olykor…

A tanácsadás keretein belül többek között az alábbi témákat érintjük:

– az ez életbeli legfőbb karmikus feladatok áttekintése

– a születési képletben foglalt 12 életterület lehetőségei, kihívásai

– ez életben nehézséget, negatív gondolati vagy érzelmi mintákat, blokkokat okozó fényszögek kiemelése

– a születési képletből kiolvasható tehetségek, adottságok vizsgálata

– a Nap és Hold, mint fontos személyjelölők, hogyan érzik magukat az egyén képletében

– Vénusz és Mars, hogyan érzi magát bennünk a Nő és a Férfi

– az Aszcendens, mint a külvilág felé felvett maszk, s a személyiség fő jelölője

–  aktuális bolygóállások hatása az egyénre

– a beszélgetés során természetesen egyedi problémák vagy kérdések megvitatására is sor kerül.

“A születési horoszkóp a lenyomata vagy magja mindannak, amit az ember személyisége tartalmaz a teljes tudatosság és a személyiség teljes érettségének állapotában… Az asztrológia célja tehát, hogy kifejezésre juttassuk az életünkben mindazokat az energiákat, amelyeket a születési képlet szimbolizál.” (L. Greene)

A konzultáció személyesen (helyszín: Budapest vagy Gárdony) vagy skype-on keresztül történik.

Az elemzéshez előzetesen kérném a születési adatokat (hely, év, hónap, nap, óra, perc).

Elérhetőség: barnabea224@gmail.com

Tel.: 06 (30) 812-3078

 

Éves előrejelzés

2bbc158b45281102708786839c6e9f92.jpg

Éves előrejelzés, a főbb tendenciák, amelyek egyik születésnaptól a másikig
meghatározhatják az egyén döntéseit, érzéseit, félelmeit, hangulatát, vitalitását.

A beszélgetés során felmerülő kérdések megvitatása, az aktuális bolygóállások
vizsgálatának segítségével.

A konzultáció személyesen (helyszín: Budapest vagy Gárdony) vagy skype-on keresztül történik.

Az elemzéshez előzetesen kérném a születési adatokat (hely, év, hónap, nap, óra, perc).

Elérhetőség: barnabea224@gmail.com

Tel.: 06 (30) 812-3078

 

Párkapcsolati elemzés

498b0afdab2fc673471f405f914a776f

A két képlet összevetésével zajló beszélgetés: a két fél mit tanul együtt, mi okozhat kihívást a párkapcsolatban, hogyan lehetséges azt feloldani, hogyan tudnak hozzátenni egymás életútjához, hogyan tudják segíteni egymást saját egyéni képességeikkel, tehetségeikkel…

A konzultáció személyesen (helyszín: Budapest vagy Gárdony) vagy skype-on keresztül történik.

Az elemzéshez előzetesen kérném a születési adatokat (hely, év, hónap, nap, óra, perc).

Elérhetőség: barnabea224@gmail.com

Tel.: 06 (30) 812-3078

 

2019 / A prés

Sokat gondolkozom mostanában azon, miben más ez az év, mint a többi. Mármint, olyan szempontból, hogy hogyan fejlődünk ezekben a hónapokban, vagy épp, ha megrekedünk, azt hogyan éljük meg. Szóval miben más? Miben új? Miben nehéz? Miért könnyű? Ha az…

Amikor elindul az asztrológiai újév, akkor beáll egy új éves képlet, tehát a március 21-i bolygóállások felettünk, szépen mutatják minden évben, hogy milyen energetika várható az elkövetkező hónapokban, akár a következő tavaszi napéjegyenlőségig.

Akkor márciusban egy pillanatra megálltam és elnézegettem azt a képletet. És azon merengtem vajon  hogyan lesz ez az év dolgos. Mennyiben más, mint az előzőek.

Aztán teltek a hetek, most már június közepén járunk, és most már kezdem érteni….

Az éves képletben ott van a Jupiter-Neptun nehéz fényszöge. Erről írtam már többször. Mennyire nehéz a ma emberének elválasztani a valóságot az illúziótól. Ez a téma, ami ebben a fényszög-kapcsolatban megtapasztalható, egész évben téma. Különböző szinteken, zsigerileg érezzük, hogy zajlik…

Globális szinten pl. van egy forgatókönyv, egy realista narratíva, ami nem nézi majd, ki honnan jött, csak tükrözi, azt, ahová az emberiség jutott, és juttatta a bolygót. Pillanatokra feledjük, de igazából a Bika Uránusszal karöltve napi szinten jön az arcunkba a felismerés, hogy kezd bezárulni a kör, a bolygónk eddig bírta. Magamat is szemlélem ebben, és tényleg furcsa, ahogy elindul a nap, és mindennapos erős éberség kell ahhoz, hogy átéljem, hogy ami most körbevesz, anyag, komfort, az elmúlt 50 év fizikai valóságában megnyilvánult “realitás” (ami valójában mind illúzió), az bomlik, napról napra átalakul, hogy hamarosan egy új minőségnek adjon teret. És erre készüljön fel a lélek.

Egyszer kezembe került egy kultúrtörténeti könyv, amelyben a szerző azt vázolta, hogy nem volt a 20. században beállt fogyasztói társadalom előtt olyan kor, amelyben az emberek ne éheztek volna konstans módon. Mindig azért folyt a napi küzdelem, hogy legyen mit enni. Persze mindig volt egy elit. De a többség élete, erről szólt. A nyugati fogyasztói társadalom talán legkínzóbb ‘realitása’ és leckéje, hogy hagyta, hogy megéljük azt az ‘illúziót’, hogy ez sokáig fenntartható.

Aztán van az elme/psziché szintje… Vagyis mi az igazi, amit a virtuális valóságban tapasztalunk, mondjuk, amikor kitesszük az fb-n, hogy In a relationship…(Kapcsolatban vagyunk), vagy, amit idelent megélünk, mondjuk mikor letépünk egy szál virágot a réten és megsimítjuk vele a szerelmesünk arcát. Tetszik nekem a Cloud/Felhő megnevezés, szépen tükrözi, azt, amiben vagyunk. Építettünk egy valóságot, ami semmi más, csak illúzió. Hisz egy pillanat alatt elillanhat. Volt, nincs. Persze, mondhatjuk, a Felhő mindig is létezett, hisz az ember mindig talált eszközt arra, hogy máshogy értelmezhesse a rideg valóságot, pl. amikor a 18. században megszülettek az angol romantikusok első versei, azok is olyan témákat taglaltak, olyanba merültek, a tavaszi felhőbe, egy nem létező antik görög vázába, ami csupán illúzió. Vagy az impresszionisták, ill. a későbbi modern művészeti irányzatok, feldobták egyre a témát, hogy így, és így is lehet értelmezni a valóságot.

A gyerekeink már abban nőnek fel, hogy van, a cseresznyefa odakint, de van egy világ az okostelefonjukban is. Furcsa módon, a telefonban megnyilvánuló valóság kezdi a pszichénkben a végtelen (adat, információ, ‘szín’, lehetőség, stb) minőségét átvenni, és a fizikai síkon tapasztalhatót valami véges semmiséggé transzformálja bennünk. Ez most tudom sarkítás, hisz pont nem ezt érezzük, hanem az ellentétjét ismerjük fel (egyre többen dobják el a mobiljukat, ha van rá esély, hogy kiszakadjanak, legalábbis pár napra egy másik valóságba…), ha tisztában vagyunk azzal, hogy mindez, az ipari forradalommal anno testet öltött, és mai napig szakadatlanul folyó profitorientáltság egyik következménye, akkor ez nem is olyan nehéz.

Aztán jöjjünk lejjebb, és nézzük egyéni szinten milyen lecke a Jupiter és Neptun egymás 90 fokos nehéz fényszöge. Vagyis a személyiségfejlődésünkben, mindennapi megéléseinkben, céljainkban, különféle életterületeinken milyen kérdések merülhetnek fel az álmok/valóság, illúzió/realitás témájában.

A Jupiter és Neptun igazából ‘szövetségesei’ egymásnak, hisz mindkettő a Halak jegy uralkodó bolygója (is). A Jupiter azt üzeni, hogy táguljunk, tanuljunk, váljunk bölcsebbé, vigyünk igaz értelmet az életünkbe, találjuk meg a mi igazságunkat. A Neptun abban segít, hogy a fizikai sík korlátait áttörve kerüljünk közelebb Önvalónkhoz, egy magasabb tudatosságba érkezzünk, a transzcendensnek is adjunk magunkból… Ez az év azért (is) különleges, mert Jupiter Nyilasban, ugyancsak saját jegyében még, a Neptun Halakban van, amiben uralkodik. (Kreativitásunk megélésében, a szikra, az inspiráció tekintetében ez még, mivel saját jegyükben  nagyon erősen hatnak, ha nehéz fényszög is közöttük, áldás lehet, hisz nyit minket a fent említett Igaz és Felsőbb tudatosság felé).

Persze, ahogy nyílik bennünk ez a ‘tudat’, az a végtelen, úgy élhetjük meg ez évben, akár nap, mint nap, hogy a Bak Szaturnusz ezt a bennünk éledező végtelent, Igazra való nagyobb nyitottságot, rendre lecsapja bennünk. Mint, ahogy egy nyári viharban elmegy az áram a házban.

Nekem ez évben rendre az a megélésem, hogy abban áldás ez az év, amiben nehéz.

Mit értek ez alatt?

A Halakban levő Neptun, ahogy részben fent is említettem ez évben azért annyi ködös energiát hoz be, vagyis, amikor nehéz tisztán látni. A Neptunban ugye benne van az emelkedés, de benne van az is, hogy elveszhetünk a ‘ködben’, abban, ha nem látunk tisztán. Most, ebben az évben, ahol nem látunk tisztán, ott a lassan majd már együtt álló Szaturnusz és Plutó készségesen segít. Hogyan? Hogy korlátoz (Szaturnusz Bakban) és fájdalmakat vagy veszteséget okoz (Plutó Bakban).

Na, és ide szerettem volna kilyukadni. Hogy miben más ez az év. Ott ez a kíméletlen Bak energia, a realitás, a Rend, a talpunk alatt a föld, az illúzióktól megfosztott való(ság). És ott az az erős belső munka, fejlődés, erős befelé figyelés is, amely visz minket egyre beljebb, feljebb.

A kettő konstans egymásnak feszülése adja meg ez évnek a dinamikáját.

(Hogy melyik életterületünkön hozza be a leckéket ez a 4 bolygó, az egyéni, persze, talán nem is kell mondani, mindenki érzi, hol nem szabad, hol fáj, vagy feszít).

Ez szerintem nem könnyű lecke. Főleg úgy, hogy a márciusban beállt éves képletben a Hold is nehéz fényszögben volt a Szaturnusszal és Plutóval, vagyis érzelmileg szétszedhet minket számos kinti vagy belső tapasztalás. A Merkúr együtt állt Neptunnal, tehát sok esetben félreértések történhetnek, rosszul interpretálunk valamit, mert annyira nem látunk tisztán. És szinte csak tapogatózunk, hogy akkor mi is a mi Igazságunk, és hogyan is akarjuk azt képviselni az életünkben, megnyilvánulásainkban? (Jupiter-Merkúr kvadrát)

Na de, látjuk, a tapogatózás közben a két nagy sorsbolygó mindig besegít. Korlátoz, félelmeket kelt. Mindezt hangsúlyozom azért, hogy hagyjunk fel a régi mintákkal. Amik már tényleg korlátoznak és fájósak. Addig menjünk, amíg rá nem lelünk a mi igazságunkra, a mi igaz vágyunkra, a mi utunkra. Persze ez nehéz, mert hozzászoktunk, hogy fájunk, hogy sokkal egyszerűbbnek tűnik az élet a korlátainkkal. Egy kép: végtelen kék tenger, erős szél, homokos part, homokos parton egy vaskorlát, abba kapaszkodunk, a szél vinne minket, már csak két karunk fogja görcsösen a korlátot, testünk a víz felett lebeg, de még mindig azt gondoljuk, egyszerűbb, ha nem engedjük át magunkat a szélnek. Pedig már beleszakadunk… Hisz az élet áramlás.

Áramlani pedig csak úgy tudunk, ha nincs korlát.

A korlát sok esetben (főképp a Mérleg Plutós generáció esetében) a megfelelés, egyszerűen mindenkinek meg akarunk felelni, és egyszer csak szép lassan elfogyunk…, mi magunk elveszünk a megfelelések szövevényében)… A prés a megoldatlanságaink… érdemes ez évben az igazságunkkal egybeeső döntéseket hozni.

Ezért ‘más’ szerintem ez az év. Ha régi minta szerint döntünk, a régi minőség tud csak megvalósulni. Ezzel a mostani bolygóállások miatt minden nap szembesülnünk kell. Ha vagyunk elég merészek, hogy változtassunk, hogy kellő önismerettel és belső figyelemmel másként döntsünk, mint eddig, akkor jön be az Új.

A levegő. A szép. Az a valóság, az igazság, ami csak a miénk…

Black_and_white_wedding_photography_kent_0022

 

 

Préselj virágot… Lassulj…

A virágpréselés igazi terápia. Egyrészt, ki kell menni hozzá egy végtelen rétre, aztán sétálni kell…. S mikor hazaérünk a réti virágokkal, oda kell állni a könyvespolcunk elé, hogy melyik könyv lesz alkalmas. Eközben akár, rácsodálkozhatunk egy-egy elfeledett kötetre, amit már hónapokkal ezelőtt le akartunk venni a polcról, de nem volt rá időnk. 20190607_080845Velem ez esett meg ma hajnalban. Aztán, a már lassan ködbe vesző múlt egyik mementója, a 18 kg-os Webster-szótár lett az, a tökéletes prés. Ekkor a múlton is merenghetünk, hisz a sokezer cikkelyes szótárak manapság a felhőben vannak, ugye?… Aztán jön maga a Vénusz bennünk, vagyis színes, illatos virágok berendezése a szótár lapjai közé. Közben találhatunk egy-két ámulatba ejtő szép angol szót, amit aznap vihetünk magunkkal. Már csak pár könyv kell a tetejére. És készen is vagyunk.

Vagyis nem, mert hetek, amíg a kis virágok átadják magukat a megsárgult lapoknak. Addig érdemes egy szép albumot készíteni. A kreatív oldalunkat elővenni. S egy csendes vasárnap délutánon beragasztgatni a virágokat.

Majd télen elővenni. Emlékezni. A nyárra. A mezőkre, az illatokra, a patakban gázolásra, a hosszú sétákra. Mert minden olyan szép tud lenni, amikor LASSÚ…

Ikrek havát éljük. Jövünk-megyünk, fecsegünk, áradunk. De ne feledjük, 3 nagy bolygó hátráló mozgásban van. Mindeközben annyi minden ténylegesen leállt, ha figyelünk, és lassul… Pont azért, hogy felismerjük, hogy, ha ők odafent elindulnak újra.., merre tartsunk.

20190607_08055020190607_080454.jpg20190607_08051420190607_080442

 

 

 

 

A Vénusz benned

bb089e076aa737f22661e6ba39a98563Kifejezetten a női, vénuszi oldalunkra fókuszált elemzés és beszélgetés a születési képlet segítségével.

Egy nő energetikáját nagyban meghatározza, hogy milyen jegyben áll a képletében a Vénusz.

Hiszen, ahogy a férfi a Mars, úgy a Nő a Vénusz.

Ha szeretnéd megtudni, hogyan érzi a képletedben magát a Vénusz, milyen minőségekből tevődik össze a nőiséged, illetve, hogyan tudod a Vénusz által érintett területeket legjobban kezelni (értékek, anyagiak, szépség, harmónia, kapcsolódások, érzések).

Ha van kedved a fenti témákra ránézni, akkor gyere el tanácsadásra.

 

Neptun-Merkúr-Jupiter T-kvadrát

Az van, hogy ez van most fenn…

Jupiter-Neptun-Merkúr T-kvadrát… A Neptun, ha nehéz, vagy feszes fényszögben van másokkal, más bolygókkal, kavarodást okoz, félreértéseket, kisebbfajta káoszt, ködöt, akár a gondolatainkban (és a Merkúr ez) akár a kommunikációban (és a Merkúr ez is), akár a közlekedésben (és a Merkúr sajnos ez is:() Plusz, a Jupiter, mint az Igazság, Bölcsesség bolygója ez évben kisebb megszakításokkal a Neptunnal negatív fényszögben van. Ahol még illúziókban voltunk, vagy ‘vetítettünk’, ott lehull a lepel. És egyre erősebben nyilvánul meg a realitás, tűnik az illúzió, akár olyan is, amelyben évek vagy évtizedek óta lubickoltunk (ld. fogyasztói társadalom, ld. egyéni szinten bármi, amit eddig tartottunk, de nem igaz). Ez áldásos fényszög, hisz nevel, de nehéz. Mert azért még egyszer hiszünk, egyszer nem, egyszer vetítünk, egyszer (csak) meglátjuk az igazságot, aztán megint vissza az illúzióba. Billegünk még ebben.
Ez a három bolygó most ún. T-kvadráttal kapcsolódik. Érzékeny napokat élünk, érzékenyebbek lehetünk. Érzitek? És ez még egy-két napig tart. Az elmúlt napok eseményei odakint, vagy, ha megnézzük velünk mi esett meg a napokban, hol csúsztak el dolgok, gondolatok, viták, hol történtek eget rengető igazságtalanságok:(, hol ért minket sérelem, hol csalódtunk akár, akkor beláthatjuk, ami fenn, az tényleg lenn is hat(hat). Igy érdemes néha felnéznünk az égre (is). Olyan sok területen zajlik a lecke, szerintem ez egy dolgos év, a kicsi életünkben is, és a nagy drámában is, amit most az emberiség átél (nem csoda, hisz lassan egzakttá válik – közeleg a december – a Szaturnusz és Plutó együttállása is).

Minden, ami fent zajlik, azt sugallja, tisztuljunk, kerüljünk mindig eggyel közelebb az Önvalónkhoz.

Vénusz Bikában: szépíts…

A harmattal meghintett májusi mező a legjobb helyszín a Bikában járó Vénusz ünnepléséhez. Biztos nem sokan tudják közületek, hogy napfelkelte után (05:03) még sütött a nap pár percet… Aztán 6 óra körül jött egy nagy sodró erejű szél, ami megajándékozott egy nyakamba hulló akácvirág-esővel, hogy ezután az aranyat érő májusi esőben térjek haza a To-do listámmal, amit ma nem egy cetlire írtam, hanem egy kosárba szedtem…
Ha nőből vagy, érdemes a napokban magad felé fordulni kissé. Szépítkezni… Szépíteni… Építeni magadban tovább a vénuszit, a nőt…
A kosárban:
– színes mezei virágcsokor az íróasztalomra
– akácszörphöz akácvirág
– bodza a ma esti bodzás palacsintához
– rózsaszirmok rózsavirág-vízhez és a mai álomsütimhez…

Májusi asztrológiai előrejelzés

Ezt a hónapot azért szeretem, mert, amikor indul, a Nap Bikában jár, teljes vénuszi pompa, kizöldül a fű, megduzzadnak a patakok, bárányfelhők pettyezik az eget. Vagy a hűs eső, vagy a nap melege emlékeztet minket arra, hogy bármennyi teendőnk is a hétköznapokban, bármennyire is beszippant a város vagy az iroda, az év ezen szakaszában nem hagyhatjuk ki, hogy leheveredjünk a fűbe és lazítsunk. Hogy üljünk le pár percre a parkban egy padra, halljuk meg a madarak énekét, nyissuk ki a teraszajtót, és ezzel az érzékeinket a világra.

Aztán majd eljön a hónap közepe, és átlép a Nap Ikrekbe, amely a Bika jegy földies, súlyosabb, statikus minősége után behozza a levegőt, a játékot, a mozgást, azt, hogy társaságra vágyunk, hogy jövünk-megyünk, utazunk akár, s hogy nyitottabbak vagyunk egy jó beszélgetésre. Egyszerűen azért, mert ilyenkor a legszebb, ‘leg-kellemmel telibb’ az élet, a nyár kezdete.

Én azt gondolom, hogy ezt a hónapot mindig nagyon ki kell használni, hogy töltekezzünk. Mert nem véletlen, hogy a Bika jegy a stabilitást is szimbolizálja, és az év nagy részére kicsit betámaszthat minket, ha májusban be tudjuk engedni, amit tapasztalunk. A sok szépet.

A Szép: igaz, és az Igaz: szép – sose áhítsatok mást, nincs főbb bölcsesség… (J. Keats)

A Bika jegy földelt energiái túlsúlyban

A Nap, a Hold, az Uránusz, a Merkúr és a Vénusz, mindnek lesz köze a Bika jegyhez e hónapban, így vagy úgy… A fizikai síkhoz való kapcsolódás, a termékenység, az érzékeink, a föld, a kézzel fogható tevékenységek, a szépség, s annak átengedése magunkon.

A hónap azzal indul tehát, hogy a Nap Bikában, a termékenység időszaka; az Uránusz Bikában (és majd még ott 7 évig), ami kicsit lassítja az eseményeket, az energiákat. Azt hiszem ez nem is baj, hiszen ez az év, talán sokan érzik, elég erősen indult. És későbbiekben sem lesz hiány a teendőkben. Egyszerűen a tény, hogy a két nagy sorsbolygó, a Jupiter és a Szaturnusz a saját jegyében van, mindent felerősít, a pozitív megéléseinket is, és a negatívakat is. ha haladunk, sokat haladunk, ha visszaesünk, nagyot eshetünk.

A Bikában járó Uránusz szép fokozatosan kipréseli belőlünk az elmúlt 40 év fogyasztói rémálmát, a felesleges cicomát, a kép-mutatást, s mutatja az utat az egyértelmű, a földies, a nyilvánvaló, az igaz felé. (Itt és itt is olvashatsz még bővebben a Bikában járó Uránuszról)

Az Újhold is Bikában köszönt ránk (május 4). Újhold idején nagyobb bennünk a vállalkozókedv, a lendület. Az Újhold Nap-Hold együttállás, tehát a bennünk levő akarat és a bennünk levő érzelem ilyenkor nagyobb egyensúlyban van. Ráadásul a Neptunnal is szép fényszöget zár be a Hold. Érdemes tehát e hétvégén tevékenynek lenni, itt lent, bármi spirituális, művészi tevékenység erősen javallott. A Hold közel fog állni az  Uránuszhoz is e napon, érdemes kicsit megrázni magunkat és kicsit merészebbnek lenni, mint máskor. Vasárnap ötödikén ehhez még társul, hogy a Jupiter szemben fog állni a Marssal, ami ugyancsak egy energetizáló hatás, a Kalandorok fényszöge, érdemes kockáztatni, új dolgokba vágni.

Május első hétvégéjén nyissuk ki a csatornáinkat és tervezzünk, alkossunk maradandót…

Már meg sem lepődünk, hogy május 6-án a Merkúr is Bikába lép. A bolygó, amely a kommunikációért, tudásért, közlekedésért felel Kosból végre kilép majd, és nyugodtabb vizekre evez. Aki szenvedélyes típus, az tapasztalhatta, hogy az elmúlt hetek Kos Merkúrral olyanok voltak, mint amikor a kuktában bennreked a gőz, majd hirtelen kicsap. A szenvedélyes konfliktusok és viták időszaka volt sokaknak. Most csitul. Ha érdemben szeretnénk kommunikálni fontos ügyben számunkra fontos személlyel a Bikába lépő Merkúr ad majd higgadtságot, hogy ezennel ne szálljunk el, hanem csak finoman, csak diplomatikusan. Május 21-én aztán átlép Ikrekbe saját jegyébe, ami jót tesz majd nekünk. Könnyebb lesz a közlekedés, kommunikáció, levegős, szabadabb, laza. Szuper időszak az intellektuális eszmecserére is…

A Vénusz majd csak május 15-én lép Bikába, de ő is ott lesz. Ne feledjük a Vénusz még május első napjaiban Kosban, sőt május 2-án Hold-Vénusz egymás mellé farolva, kicsit ellensúlyozza ezt a sok föld energiát, amit a Bika jelleg hordoz. Korbácsolja bennünk a szenvedélyt ez az együttállás. Szenvedélyünk irányulhat valaki, vagy akár a kerti tavunk iránt, vagy egy jó könyv, vagy a Trónok harca 4. epizódja iránt.

Azért valljuk be a Bikában járó Vénusz (saját jegyében) egyenlő a színtiszta szerelemmel. Érdemes a hónap második felében kényeztetni társunkat (ezzel magunkat) ízletes fogásokkal, habos fürdővel, odafigyeléssel, sok-sok öleléssel.

Május második felében ne fogjuk vissza magunkat, élvezzük a tiszta vénuszi energiákat… Essünk szerelembe…

A Csoda fényszöge az égen

Május 9-én csütörtökön legyünk figyelmesek, mert maga a csoda fényszöge lesz az égen: Vénusz Jupiter trigon.  Sőt aznap a Nap, Hold és Neptun is szépen kapcsolódnak. Ha érzünk a levegőben valami különösen finomat, harmonikusat, felemelőt, ne álljunk ellen neki. Álljunk bele:) Vagy vegyünk lottót.

A Mars és az érzelmi biztonság

Ha már a Vénuszt említettük, akkor nézzük a Marsot, hisz a hónapban az is jegyet vált. Mégpedig Rákba lép át, május 16-án a kissé szétszórt Ikrekből, és július 1-ig ebben a jegyben lesz. A Mars az akarat, a tetterő bennünk. Rák jegyben a család, a gondoskodás kerülhet előtérbe, az otthonunk. Feltörhetnek bennünk kérdések azzal kapcsolatban, mi nekünk az érzelmi biztonság? Jellemző lehet, hogy a hangulataink néha olykor elnavigálhatnak minket majd eredeti céljainktól. Jobban, mint máskor. Ez egy érzelmes Mars…

Telihold Skorpióban

A Telihold május 18-án Skorpióban lesz (ebben a jelben a Hold intenzív, szívbemarkoló élményeket hozhat, s intim, bensőséges kapcsolatainkra vethet fényt), s mivel a Holdnak szép fényszögei lesznek Plutóval és Szaturnusszal, bármi változás esetén, a két bolygó erősen át tud lendíteni minket a félelmeinken, esetleges szorongáson…, hogy lépjünk tovább. Ne akadozzunk. És feszengjünk lehetetlen helyzetekben. Gyógyítsuk magunkat bensőséges kapcsolatainkban is.

 A Szaturnusz és Jupiter saját jegyében tovább emel, segít, szembesít, leckéztet

A rendrakás zajlik tovább, a hiedelmeink górcső alá vétetnek. Ami jön, fogadjuk, ami menni akar, engedjük… Hiába akarunk-akarunk, csak az valósul meg, amire már készek vagyunk, ami áldásos. S, hogy mire vagyunk készek? Csak mi magunk tudunk a végére járni. S ahhoz a belső munka, a befelé fordulás, a befelé figyelés elengedhetetlen. Azt is üzeni a két bolygó, hogy hiába várunk kintről megoldásokat, ha mi tétlenek vagyunk. Dolgos, tevékeny hónapok…, olykor meghasalásba forduló élmények, mélységek megélésének, sora ez az év. Viszont, hiszem, hogy a magasságoké is. Mindez azért, hogy tisztuljon, hol tartunk. A Nyilas Jupiter bölcsességgel ajándékoz, a Szaturnusz belső tartást ad.

A három nagy sorsbolygó mind retrográd mozgásban

Az is lassítja ezt a hónapot, hogy a Plutó, Szaturnusz és Jupiter áprilisban hátráló mozgásba kezdett. S most úgy tanít, hogy felteszi ugyanazokat a kérdéseket, amiket már feltett egyszer (vagy többször), és figyeli mi a válaszunk rá. (A hátráló bolygókról itt bővebben olvashatsz).

A hónap második hetében előbb a Szaturnusz, majd a Plutó kerül szép fényszög-kapcsolatba a Bika Nappal. Teremtőerőnk megsokszorozódhat, fegyelmünk, kitartásunk példás lehet.

A Bak Plutó és Szaturnusz továbbra is menetelnek a decemberi együttállás felé. Mintha az egész emberiség most döntés előtt állna. Jobbra vagy balra? Most nem mindegy hogy döntünk. Mert az fog megvalósulni.

A Nap Ikrekbe lép

Május 21-én a Nap Ikrekbe lép. Az Ikrek jön-megy, beszél, kíváncsiskodik… Keresi a tapasztalatokat, így nyílunk mi is meg az év ezen szakaszában, nyár elején. Ezen a napon a Hold és az Uránusz együtt fog állni, még erősebben érezhetjük, hogy valamivel levegősebb, szabadabb lesz a világ.

Legyünk sokat levegőn, tegyük levegőssé a napjainkat, kicsit szabadabbá magunkat, és, ha tehetjük, ne álljunk ellen a változásnak…

 

 

 

 

 

 

A nagy sorsbolygók elkezdték ez évi retrográd mozgásukat

A Jupiter már április 10-én, a Plutó április 24-én, a Szaturnusz kedden (április 30-án) vált át hátráló mozgásba.

A hátráló megfogalmazás nem véletlen. Pár hónapig most a 3 bolygó az általuk képviselt témákban kicsit visszatart minket, pont azért, hogy, ha lépünk, teszünk (magunkért), azt kellő tudatossággal tegyük.

Kicsit olyan, mintha összeraknánk fejben mink van (mint, amikor egy lomos, kincsekkel teli íróasztalban kotorászunk), hogy aztán pár hónap múlva, ha elindulnak előre a bolygók, már megint eggyel magasabb szinten folytassuk. Mit? Ezt a leszületést. Minél nagyobb békességben, harmóniában járjuk az utunkat.

Akkor nézzük, melyek ezek a témák.

Jupiter:

Kicsit tekintsd át hitrendszered, hiedelmeid, világnézeted. Van-e bármi, amit régről hoztál, s már régen elavult, de te cipeled magaddal.

Szaturnusz:

Nézz rá még egyszer céljaidra, az útra, amin jársz. Tényleg komfortos neked? A lelkednek való? Tűzz ki új hosszú távú célokat. Tervezz. Ha azt érzed, nincs kellő rend az életedben a retrográd időszak tökéletes az újragondolásra. Strukturáld át az életed.

Plutó:

Ez a legnehezebb… Félsz-e bármitől még? Ha igen, vajon miért? Merj ránézni… Hogy kezeled a változást? Ellenállsz neki, vagy széttárod a karod és engeded magadon át, bármi jön? Mi történhet, ha engeded? Dráma? Nem biztos. Lehetséges, hogy teljes megújulás. Ha szorongsz a változásoktól, az miért lehet? Menj mélyre. Kutass…

A minden évben bekövetkező retrográd időszakokban kicsit úgy érezhetjük, hátráltatnak minket. De ez nem így van.  Őszig kapunk kis időt, hogy, amikor újra elindul előre a nagy gépezet, ráadásul nem is akárhogy, egy Szaturnusz-Plutó egzakt együttállással télen, akkor már készen álljunk, hogy végre megint eggyel feljebb lépjünk.

Hiszem, hogy az élet örök változás. S minden perc idelent magában hordozza a fejlődés lehetőségét.

(A Jupiter augusztus 11-én indul meg, a Szaturnusz szeptember 8-án, a Plutó október 3-án).

www.barnabeata.com (1)

 

Mire tanít a tavaszi erdő?

… élvezd a csendet:  a csend nem hiábavaló…

… légy jelen: megéri, az erdő csupa érzékelés…

… lassulj: hisz az erdőben nincs idő…

… légy hálás: hisz, ami az erdőben, az mind ajándék…

… törekedj felfelé: ahogy teszi minden a tavaszi erdőben…

… legyen benned dal: ahogy az erdő is teli ilyenkor édes dallamokkal…

… újulj meg: ahogy megújul a természet minden tavasszal…

… szépítsd meg a saját, és mások életét: az erdő is szépít ilyenkor, a napodat is megszépíti…

… lélegezz: a fák is ezt teszik…

 

 

 

 

Notre Dame

Astrotheme_JhDUncH2bW28

A tűzvésznek is van asztrológiai képlete…

Ezek a gondolatok fogalmazódtak meg bennem a minap megesett tűzvész kapcsán:

A Halak-korszak vége

Véget ér egy asztrológiai világkorszak és éppen araszolunk valami merőben új felé (ld. régebbi posztom: Halak-korszak vége, s a Vízöntő-kor küszöbéről).  A Halak-kor szinte legerősebb szimbóluma volt a Notre Dame. Mintha az elmúlt évszázadok kollektív tudatosságának fizikai megtestesülése lett volna. Minden a ‘szeme’ előtt zajlott. A Halak-kor elgondolkodtató és kényszerű lezárását jelzi számomra ez az esemény. 

A női princípium hangja

A Notre Dame  (Mi Asszonyunk) kicsit a női princípium szimbóluma is. A Hold éppen Szűzben araszolt aznap este. Én hiszem, hogy van egy női kollektív tudatosság is a térben körülöttünk, amely hallatta hangját aznap este.

Az istenivel való kapcsolódásunk

A lángok  azt üzenték, nézzük meg, hogyan akarunk kapcsolódni az isteni minőséggel, MOST, ezen a ponton.  Ugyanúgy, ahogy az elmúlt évszázadokban? Hát persze, hogy nem. A jelenleg Nyilasban járó Jupiter hozza fel a kollektívből a vallással és hittel kapcsolatos kételyeinket, kérdéseinket és szorongásainkat. 

A kibillentség

A tűzvészkor az Aszcendens Mérlegben állt: mintha a kibillent világnak jött volna jelzés, iparkodjunk visszafordítani az energiákat az egyensúlyi állapotba. És végre kapcsolódjunk. De lélektől lélekig.

A kollektív tudatosság

A Kosban álló Nap nehéz fényszögben a tűz pillanatában az ez évben mindent vivő Plutó-Szaturnusz együttállással. A Plutó lerombol, hogy új születhessen, a Szaturnusz megálljt parancsol, rendre int, ha esetleg káosz uralkodna el a világban. A fenti fényszögkapcsolat segít minket, hogy érjünk el egy magasabb tudatosságot.

Építkezzünk, de máshogy

Mintha azt is üzenné ez az esemény, hogy romboljuk le a régit, s építsünk végre újat. Új ‘templomot’. Egy olyat, amit a lelkiség tart össze, nem az anyag.

Mintha a Mi asszonyunk ‘áldozatával’ mind ezekre mutatott volna rá. Mégpedig úgy, hogy földig azért nem égett, hogy adjon kellő hitet és erőt az újjáépítéshez. 

 

 

Áprilisi asztrológiai előrejelzés

Kezdjük talán ott, hogy menetelünk a Szaturnusz-Plutó egzakt együttállása felé, amely 2020 januárjában fog bekövetkezni. Minden hónappal eggyel közelebb vagyunk hozzá. Mindenkinek azon házában, életterületén hat, ahol éppen araszolnak ők, kéz a kézben. A Bak Szaturnusz, a karma bolygója a saját jegyében azt üzeni már egy ideje, hogy minden tettnek meg van a következménye, ezért légy tudatos, vállald a tetteidért a felelősséget, tartsd be a szabályokat, uralja rend az életed. A Plutó azt üzeni, menj még mélyebbre, tisztulj, nézz szembe a félelmeiddel, de hisz, mondod, már annyit dolgoztál magadon az elmúlt években, tényleg még mindig? És igen, még mindig.

Mielőtt az áprilisi energiákra rátérek, mindenképpen ki szerettem volna térni erre a fenti nyomatékra, mert nyakig benne vagyunk. A két fenti bolygó korlátokat állíthat elénk, hogy felismerjük a korlátainkat, félelmeket kelthet, hogy elengedjük a félelmeinket. A Szaturnusz és Plutó egész áprilisban előre haladnak (tehát aktív gyógyítás/gyógyulás zajlik), április végén aztán hátráló mozgásba kezdenek (akkor meg kell majd állnunk, s ránézni, mennyit haladtunk).

Nem tudok nem elfogult lenni áprilisban, mert imádom a tavaszt. Minden észrevétlenül kibomlik, virágba borul. Kicsit mi is.

Kosban jár a Nap, egészen április 20-ig ebben a tüzes jegyben a fényt adó bolygó. A Természet tudja, hogy ilyenkor eszméletlenül rákapcsolhat, és mindent lehet.  Vegyünk róla példát.

Április 5-én Újhold lesz, ugyancsak Kosban. Tűz, tűz, tűz… Az Újhold mindig kicsit új kezdet, nagy lökést kapunk fentről a tavaszi megújuláshoz. A Kos, ugye, céltudatos. Érdemes az Újhold energiáit arra használni, hogy megfogalmazzuk, az új kezdet nekünk mi? Mi a célunk ez évben? Hová tennénk a fókuszt? A hátráló mozgásba kezdő Nyilasban járó Jupiter (április 10), is ezt kéri majd tőlünk, hogy egy pillanásra álljunk meg. De tényleg csak azért, hogy átgondoljuk, merre tartunk, s összegezzünk, mit értünk eddig el. S ismerjük végre fel: a kevesebb több. Az energiákat ne szórjuk szét a tavaszi szélbe. Legyen fókusz.

A Bikában járó Uránusz is a minimalizmus felé tol minket. S, hogy az anyagban gyűjtögetéssel hagyjunk fel, ha lehet.

Nem kell több.

Inkább arra fordítsuk az energiánkat, hogy tisztuljunk, egyszerűsítsünk, lassuljunk, mélyüljünk. Ha így teszünk, lassacskán annyi minden szorító alól felszabadulhatunk. A felszabadulásban az április 22-i Nap/Uránusz együttállás is segíthet.

Persze-persze, de, egyes bolygók, mondhatjuk, abszolút nem tüzes jegyben járnak, és nem is földiesben. Tény, ott van a Merkúr és a Neptun, amely még mindig együtt áll Halakban április első napjaiban, és okozhat enyhe zsibbadást vagy zavart a mindennapokban, itt-ott. Ld. múlt heti írásom.

Április 10-én már a Vénusz is ott áll a Neptun mellett. Vénusz-Neptun együttállás Halakban, az szép. Maga a szerelem, a romantika, a művészet… Ilyen állásnál könnyen meglátjuk az isteni minőséget mindenben, akár egy fűszálban is, a hajnali kávénkon megcsillanó nap fényében, a szerelmünk egy szavában. Finom energiák. Viszont a Vénusz a hónap során (április 20) átlép Kosba. Az megint csak tűz…

És egyébként a Merkúr is Kosban köt ki (április 17), és előre halad végre a márciusi hátrálás után, amikor, valljuk be, sokminden akadozott.

A bolygók tényleg, de tényleg annyira azon lesznek e hónapban, hogy feltöltsenek minket tűzzel, lelkesedéssel.

A Mars, az a bolygó, amely a születési képletünkben is nagyban meghatározza az energetikánkat, áprilisban Ikrekben lesz. Az Ikrek jön-megy, mozog, le sem ül, kíváncsi, pörög. Ebben a hónapban nem is lehet másképp. Ki tud ilyenkor leülni?

A Telihold (április 19) Mérlegben lesz e hónapban is. Merenghetünk újra azon, mi nekünk a harmónia. Ezzel a sok Kos energiával, viszont merészen teremtsük is ezt meg, így vagy úgy a mindennapokban.

De, ami persze ennek a hónapnak egyik nagy eseménye, hogy április 20-án Bikába lép a Nap. Odakint minden-minden vénuszi szépségben ragyog majd. A Bika jegy az, amikor ‘birtokba’ vehetjük a zöldet, a szépet, a földet. Kicsit hátradőlhetünk. Ösztönből töltekezünk azzal, amit a természet ilyenkor ad (Ez maga a luxus). Tegyük ezt. Ilyenkor észre sem vesszük mennyi kincset raktározunk el magunkban, amire majd emlékezhetünk a téli hónapokban.

Jó hír, hogy a Jupiter-Neptun negatív fényszöge kioldódik a hónap folyamán (április 16). Egy időre (de csak egy időre) letehetjük az állandó, nap mint nap, nekünk szegezett kérdést: nézz rá,  mi az életedben, ami csupán légvár, és mi az, ami nem.

A Nap és Jupiter között pozitív fényszög lesz az égen (április 7-22), a Jupiter (mint a Hit bolygója) mindent tágító, jótékony hatásával még több fényt hoz az áprilisi napokba. Úgy érezhetjük, megsokszorozódott az erőnk, kevesebb bennünk a  kétely, s rendíthetetlenek vagyunk. Talán többet nevetünk majd, s a humorérzékünk sem hagy majd minket cserben. Ez lényegében az életöröm fényszöge.

Én még mindig azt érzem, hogy az adott hónap aktuális bolygóállásai és a két nagy sorsbolygó szűkítő-nevelő hatásai mellett, ami erősen hat, az a Nyilasban járó Jupiter. Hisz saját jegyében van még egészen decemberig.

A növekedés éve ez.

A Jupiter (épp, amilyen életterületeden van, ott) segít.

Ami miatt feszengtünk még a Skorpió Jupiter időszakban tavaly (s erős fájdalmakat éltünk meg, mert nem tudott megszületni bennünk az elfogadás, a megértés, a hála itt-ott), az mintha köddé vált volna. Ez volt a cél. Hogy legyünk hálásak mindenért, hittel teli legyen, bármibe is fogunk, hogy legyünk alázatosabbak, hogy érlelődjünk, váljunk tudatosabbá, bölcsebbé, s végre nyugodjunk meg, hisz…

“…minden úgy lesz, ahogy lennie kell…”

(Mester és Margarita – M. A. Bulgakov)

 

www.barnabeata.com (1).png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vénusz Halakban

A Vénusz a hűvös Vízöntőből átlépett két napja az ábrándos Halakba…

Ez azért annyi mindent áthangolhat bennünk. A Halak jegyűekre mondják, hogy csak félig születtek le ide, amúgy félig odafent vannak. A neptuni energiák, amit a Halak jegy közvetít mindenképpen kapcsolódik a halakra jellemző folyamban sodródáshoz, a vizes jegyek érzékenységéhez, az empátiához, az egységélményhez, a feltétel nélküli szeretethez.

A Vénusz, ha a Halak jegyén halad át, jól érzi magát. Mint a bennünk levő értékrend, kapcsolódásra való hajlam és vágy, a művészethez, illetve az anyaghoz való viszonyunk bolygója, ez a vénuszi állás, hozhat oldást, finomságot, erősebb empátiát, szeretettel teljesebb megnyilvánulásokat, beleélést, … megérzéseket, …. lélektől lélekig élményeket. Kicsit álmodozóbbak lehetünk. Kreativitásunk álomszerű tevékenységekben nyilvánulhat meg (mint pl. egy tavaszi virág elültetése a kertben), az anyaghoz való viszonyunkat jellemezheti a realitástól való ‘lelkünknek-kellő’ kellő távolságtartás. Ráfér a világra olykor a Halak Vénusz finomsága… Ez a neptuni energia, ennek az édes lebegése a térben….

A nőknek kifejezetten kedvező ez az állás. Tovább finomít minket. Érdemes elővenni az ábrándokat keltő lenge tavaszi ruháinkat, és kiakasztani a szekrényajtóra, beleképzelni magunkat, hiszen akár már holnap fel is vehetjük, érdemes szépítkezni, olvasni finomra hangolt irodalmat, könyvet, olyat, ami elfordít kicsit minket a valóságtól, sétálni sokat odakint, élvezni a lassan zöldbe forduló tájat.

Érdemes árnyaltabban, zártabban, magunkba fordulóan megélni, beengedni a kinti élményeket, mint, amikor tavaszi zápor odakint, az esőcseppek kopognak az ablakpárkányon, mi odabent álldogálunk az ablak előtt, és csak figyelünk, és ez így pont jó… Mert mi is részei vagyunk annak, ami odakint… És az szép…

Érdemes átadni magunkat az Egynek. Legyen az a világot egyben tartó Egység, vagy az az Egy, akit teljes hitünkkel, lelkünkkel szeretünk.

A Halak Vénusz olyan energia, mintha egy fantasy filmbe keveredtünk volna, amiben ott a varázslat, a mítosz…, de mindez, egyáltalán nem tolakodóan…

És, olyan is, mint, amikor épp a napokban majd, átvált az időjárás a ’20 fokosra’, a kora tavaszi hidegből, és minden megenyhül.

És olyan is, mint N. Cassavetes: Notebook c. filmjében a hattyús-csónakázós jelenet. Emlékeztek rá?

200.gif