Leave a Comment

Százszor-szép

20180403_120845Ma végérvényesen megérkezett a tavasz, ez már visszavonhatatlan. Bár tett a természet egy-két kísérletet még márciusban, hogy visszaküldjön minket a télbe, de ez most már teljességgel lehetetlen. Ezt érzi az ember. Ha hideg is az éjszaka, a nappalok már tavaszi illattal teltek. Az utcán sétálók arcán enyhe mosoly, még azoknak is, akiknek máskor sosem. Az első teregetés a kertben, a dagadó ruhák… A biciklikerekek surrogása…. A nap mint nap “egyre-korábban-kelek”, mert minek pocsékolni a tavaszt… A kitárt bejárati ajtó, amire mindig tervez az ember szúnyoghálót, aztán sosem teszi fel…. A kerti munkák… A szép séták… A teraszlépcsőn kávézás ebédidőben… Na, szóval, klassz…

Jó búcsút mondani a hidegeknek. Hol van már az esős november, amikor be kellett szereznünk egy hegynyi olvasnivalót, hogy átlavírozzuk a telet, vagy amikor a kedvenc indiai boltunkból egy nagy köteg gyertyával tértünk haza, hogy tutira legyen fény tavaszig.

20180323_120118Amikor elindul ez a szép szakasza az évnek, ez a szép…, akkor nekem első utam a kertészetbe vezet. A második pedig a kertünkbe, hogy elültessem a szerzeményeimet. Aztán, a kislányommal is elmegyek olykor virágot szedni, hogy mezei csokrunk legyen az asztalon. De nagyon szeretem a virágokat és szirmokat az ételekbe is beletervezni.

Ez adta az ötletet, hogy a blogomra időközönként feltegyek majd olyan desszerteket, salátákat, vagy főételeket is, amelyeket virágok inspiráltak. A címét, Sziromcsata egy élmény inspirálta, amikor egy májusi napon a gyerekeim  spontán sziromcsatát szerveztek az utcánkban elvirágzó cseresznyefák gyönyörű szirmaiból… Szép volt…

Az első tavaszi napon, mivel a zöld után epekedik ilyenkor legtöbbünk, az ebédhez készítettem egy igazán frissítő zöld salátát. S mivel a reggeli bevásárlóutamon a járda melletti út százszorszépekkel volt teli, hoztam egy maroknyit, és teleszórtam azzal is. Szeretem, a százszorszépekkel pettyezett zöld gyepet. Ez a saláta is, mint egy tavaszi kert. Élénk, friss és napra csalogató.

20180403_123158 A százszorszépnek ugyanis nem csak levelei, de virágai is ehetőek. Leveleiből akár levest és főzeléket is készíthetünk. Virágai pedig szépen mutatnak bármilyen friss salátán. Desszertre is szórhatjuk friss vagy kandírozott változatát. A bimbóit pedig hamis kapribogyóként tehetjük el tárkonyos ecetben (egy napig sós vízben áztatjuk, majd tárkonyecetbe rakjuk befőttes üvegben). De gyönyörű egy pohár limonádéban is jégbe zárva:

Recept:

csirkemell apró kockákra vágva

egy csomag madárbegysaláta

egy szál újhagyma

pár szelet kígyóuborka

lime szeletek

egy fél db lime leve

1 maracuja

olívaolaj

egy gerezd fokhagyma

kakukkfű

egy csipet kurkuma

bors

20180403_114953.jpg

Elkészítése:

20180403_115648A saláta készülhet hús nélkül is, de én egy leheletnyi csirkehúst is kevertem bele.  Olívaolajon, egy gerezd foghagymával, só, bors, kis kurkuma, és kakukkfűvel grilleztem a húst.

 

 

A madárbegysalátához hozzáadtam húst, a pár szelet uborkát, szeletekre vágott újhagymát, a lime szeleteket, a maracuja húsát, a friss kakukkfüvet, nagyon kevés (mivel a maracuja már ad hozzá savanykás ízt), fél kávéskanálnyi limelevet, olívaolajat, sót, borsot. Majd a saláta tetejére szórjuk a százszorszépeket.

01

“Százszor”-szép….

 

This entry was posted in:

by

Asztrológia, önismeret

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s